Lélek

„El kell mondanom, mennyire iszonyatosan irigylem azt a csajt, aki vagy!”

Barátság sokféle lehet, de nők között mindig van egy, ami igazán fontos. A legfontosabb, az életre szóló, a legőszintébb. Vagy nem az a legjobb barátnő, amelyik megmondja az igazat? Vajon hol a határa a törődésnek, az őszinteségnek? Meddig lehet elmenni, szájba rágni, a másik szemébe vágni a tutit? A következő két párbeszédet két különböző alkalommal, tömegközlekedéseim során csíptem el.
vous - 2015.07.07.
„El kell mondanom, mennyire iszonyatosan irigylem azt a csajt, aki vagy!”

Barátnők esőben – először

A harmadik busz is elment már, ők még mindig a megállóban álltak. Behúzódtak a tető alá, oda, ahova már nem vert be az eső. Egyidősnek tűntek, barátnőknek, úgy is szóltak egymáshoz. Illetve csak az egyik beszélt. A karcsúbb, magasabb. A jobban öltözött. A másik bólogatva hallgatta, csak néha szólt közbe. Gyámoltalanul, de határtalan bizalommal a másik felé:
– Mondtam már neked – mondta a magasabb –, hogy az önbizalom, csak az számít.

Ha önbizalmad van, mindened van. Önérzeted is. Nézz magadra. Még mindig jó csaj vagy, nem? Annak tartod magad? 

– Annak – bólintott a kicsi.
 
– Na látod! Hiába múltál el harminc, hiába van rajtad vagy tíz kiló felesleg, hiába hájas a hasad, ha van önbizalmad, ezek csak apróságok. Na jó, lehet, nem ezt a nadrágot kéne felvenned, mert ebből kibugyorog a hájad, mindenki rögtön látja, hogy kövér vagy kicsit. Meg a cipőd is gáz, miért ezt a laposat vetted fel? Ja, hogy ebben nem látszik annyira, hogy csámpás lettél? Hidd el, egy dögös magas sarkú csak javítana rajtad – nem látszana, hogy annyira tömzsi vagy. Megnőne az önbizalmad is.

Lehet, rúzsoznod is kéne már magad. Már a gimiben is mondtam, hogy a piros rúzs kötelező. Na, mutasd a szád!  Ne már, ez még egy halottnak is ciki lenne, ez neked piros? Tök sárgának látszanak tőle a fogaid. Mikor voltál fogfehérítésen? Hogy még soha? Anyám, hol élsz te, a Marson? Nincs rá pénzed? Na, ne már. Nem kéne annyit könyvekre költened, a neten úgyis elérhető minden. ÉBRESZTŐ! Ez a 21. század. Netezz, aranyom, akkor marad pénzed ultrahangos fogkő-eltávolításra meg dögös cipőkre.

Meg a neten ismerkedhetsz is. Ott vannak aztán igazán klassz pasik. Na jó, azért ne friss képet tölts fel, mert nem mozdul majd rád senki. Pedig a rád mozdulás az segít majd igazán az önbizalmadon. Mert az önbizalom meg a bizalom számít a neten nagyon. Bár amilyen kis szerencsétlen voltál mindig, biztos a lúzerek meg a szélhámosok találnak majd meg. Vagy egy sorozatgyilkos.

Még jó, hogy itt vagyok én neked. Sose volt nálam jobb barátnőd, aki így tudná tartani benned a lelket…

Barátnők esőben – másodszor

A harmadik busz is elment már, ők még mindig a megállóban álltak. Behúzódtak a tető alá, oda, ahova már nem vert be az eső. Egyidősnek tűntek, barátnőknek, úgy is néztek egymásra. Bizalommal.

– Túl vagy már rajta?  – kérdezte a szőke, és gyengéden rámosolygott a másik lányra. Annak könnybe lábadt a szeme, de dühös mozdulattal letörölte a könnyeket és nem szólt semmit.
 

– Csak egy lúzer volt, lúzer volt, ha nem akart téged. Hallod? Gyönyörű vagy, mindig is irigyeltem a kerek feneked. Most bevallom, jó? Itt az ideje, hogy elmondjam, mennyire iszonyatosan irigylem azt a csajt, aki vagy. Gyere, igyunk egy forró csokit. Extra cukorral. Azt akarom, hogy akkora feneked legyen, mint nekem. Na, gyere már! Nem akarom, hogy egy ilyen ostoba fickó összetörje az önbizalmad! Hallod? 

Szükségem van rád! Én szoktam bőgni, nem te. Ki fogja bennem tartani a lelket, ha te kiborulsz? Sose találok nálad jobb barátnőt!

Grafika: Petrovits Olga

38 éves vagyok. Már ötödik éve vezetem a grafikai stúdiómat. Kicsit későn, 30 éves korom körül eszméltem fel, hogy a grafikával szeretnék foglalkozni, így munka mellett grafikusnak tanultam. Ezután felvettek a BKF-re tervezőgrafikus hallgatónak. Mindent feladva felmondtam, amire máig büszke vagyok. A főiskolát elvégeztem, jelenleg mozgóképművész mesterszakon tanulok. Ezeknek a képzéseknek és kitartásomnak is köszönhetem, hogy a VOUS grafikusvá válhattam! Még több munkámat és projektemet itt nézhetitek meg.

Ajánlott cikkek