Egyéb kategória

Melyik állampapírral járunk a legjobban?

Az állampapírt rengeteg célra lehet használni. Tökéletes választás azon anyukák számára, akik szeretnének a gyereküknek ballagásra, diplomázásra vagy életkezdésre összegyűjteni egy kisebb-nagyobb összeget. Természetesen nem csak a hölgyeknek jelent megoldás, komolyabb befektetésként is megállja a helyét.
vous - 2024.06.25.
Melyik állampapírral járunk a legjobban?

Bőven van miből válogatni

A helyzetet bonyolítja az, hogy jelenleg Magyarországon többféle állampapír is elérhető. Mindegyiknek megvan az előnye, funkciója. Ez a befektetési forma az elmúlt években igazi slágernek számított. Az akolcson.hu állampapír útmutatójában egyszerűen megnézhetjük, hogy az egyes konstrukciók pontosan mit is kínálnak. Ez a befektetés tulajdonképpen nem szól másról a gyakorlatban, minthogy pénzt adunk kölcsön az államnak, ezért cserébe pedig kamatot kapunk. A recept nagyon egyszerű, ezt a pénzt pedig az állam különböző célokra tudja fordítani.

Az állampapírnak több előnye is van a többi befektetési konstrukcióhoz képest. Biztonságos, mivel az állam garantálja a befektetés visszafizetését. A kamat miatt sem kell aggódni, ráadásul többféle típus közül lehet válogatni. Az állampapírok likvidek, így a tőzsdén is el lehet adni őket bármikor. A hátrányok közé tartozik, hogy valamivel alacsonyabb a hozama, mint egy részvénynek például. Az árfolyamuk is ingadozhat a kamatok és a gazdasági feltételek változásával.

Jelenleg a Prémium Magyar Állampapír számít a legnépszerűbbnek, ami 8 százalék körüli hozamot garantál az első kamatperiódusra, majd inflációkövetővé vált át. A Bónusz Magyar Állampapír szintén 8 százalék körüli éves kamatot kínál. A Kincstári Takarékjegy 6% kamattal dolgozik nekünk. Elérhető egy éves változat is: az Egyéves Magyar Állampapír 6 százalékos fix kamatot kínál az 1 éves futamidőre. A Magyar Állampapír Plusz 4,95%-os fix kamatot ad 5 éves futamidőre. 

Mi a helyzet 2024-ben?

Természetesen ez a személyes céloktól is függ, hogy érdemes-e állampapírt venni. Bizonyos szempontokra figyelni kell, mielőtt döntünk. Az első, hogy pontosan mit akarunk elérni a befektetéssel, rövid távú megtakarítást, hozamot a nyugdíjra vagy mást? A kockázattűrő képességünket is mérlegelni kell. Az állampapírok alacsony kockázatúnak számítanak, de az árfolyamuk változhat.

A befektetési időtartam is kérdés lehet. Van, amelyik egyéves futamidővel rendelkezik, de akár hosszabb időre is választhatjuk ezt a befektetési formát. Végül pedig a jelenlegi gazdasági helyzetet is ajánlott figyelembe venni. 

Szakember is tud segíteni a döntésben

Azt, hogy pontosan mennyit és melyik állampapírba érdemes fektetni, ajánlott átbeszélni egy pénzügyi tanácsadóval. Éves szinten jelenhetnek meg új konstrukciók vagy éppen módosíthatnak valamelyik felépítésén. Ha nem tudjuk rendszeresen figyelemmel követni a befektetési lehetőségeket, akkor jobb, ha felkeresünk egy szakembert minél hamarabb, hogy megfelelő döntést tudjunk hozni vásárlás során.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.