Egyéb kategória

Már a haragszom rád sem a régi

Van egy mondat, ami nem hagy nyugodni. Anyukám szokta mondani, mikor haragszik rám: "kicsim, úgy élj, hogy ne kelljen bocsánatot kérned!" Egyformák vagyunk, szóval ez is egy közös dolog: utálunk bocsánatot kérni. Tőle nem is hallom soha. Viszont én… Na, én aztán dobálózom vele rendesen. 
vous - 2015.07.21.
Már a haragszom rád sem a régi

Nem tudom, melyik a nehezebb: bocsánatot kérni, vagy megbocsátani?! Utálom kimondani, hogy “ne haragudj”. Vagy bejön, vagy nem alapon legtöbbször inkább csak adok egy puszit és kész. Igen, csak ez fordítva nem működik. Főleg nem egy kapcsolatban.

Megbocsátás tizenévesen

Mikor kicsik vagyunk és igazán őszinték, nem foglalkozunk a bocsánatkérésekkel. Illetve igen, de nem annyira komolyan. Képesek vagyunk naponta összeveszni a legeslegjobb barátnőnkkel, hogy aztán az „örihari” pont egy nap múlva véget is érjen. Ehhez pedig legritkábban társul bocsánatkérés, csak úgy könnyedén átsiklunk a dolgok felett, mintha mi sem történt volna.

De mi van a srácokkal?

Van egy fiú, aki úgy udvarol, hogy meghúzza a hajatokat – és ez nektek tetszik. És van egy másik fiú, aki béna, de aranyos rajzokkal akar elkápráztatni. Melyiket választjátok? Egyértelműen az elsőt, mert az vagányabb. És bennünk, nőkben van egy hajlam: mindig a rossz kell. Már kislányként is. Meghúzta a hajatokat, ami fájt, de megbocsátottátok, mert másnap mellétek ült az iskolában és tornaórán is beválasztott a saját csapatába. Mással ment ki az udvarra focizni. Megbocsátottátok? Meg, mert másnap titeket hívott kosarazni. 

Megbocsátás huszonévesen

Kezdtek felnőni és van egy kapcsolatotok. Szeretitek, imádjátok és már évek óta együtt vagytok a barátotokkal. Mindent meg tudtok beszélni, elhiszitek, hogy nektek ő a nagy Ő. Biztos? Akkor is, ha mással levelezget a Facebookon? Akkor is, ha előbb megy el a barátaival kocsmázni, minthogy veletek nézzen meg egy filmet? Akkor is, ha a szülei nem kedvelnek titeket, ő pedig nem áll ki értetek? Akkor is, ha lefekszik a legjobb barátnőtökkel? Megbocsátjátok, ugye? Mert annyira féltek attól, hogy 20 évesen egyedül maradtok és annyira megszoktátok azt a valakit, hogy képesek vagytok minden hibája felett szemet hunyni. Pedig ti is tudjátok, nem ő az igazi és soha nem is lesz az.

Megbocsátás harmincasként

Jobb esetben már boldog – vagy csak annak látszó – házasságban élitek a mindennapokat. Megbocsátanátok, ha kiderülne, hogy a férjetek megcsalt? Vagy csak azt, hogy más nővel beszélget, ne adj isten találkozik is vele? Ha rajtakapjátok, miközben másnak ír SMS-t? Szerintem igen. Mert nem akarjátok, hogy az addig összerakott kis életetek millió darabkára hulljon szét. Amit évek alatt mérnöki pontossággal építettetek fel, pont úgy omlik össze, mint egy kártyavár. Megszoktátok, hogy van. Megszoktátok, hogy veletek van és mellettetek áll. De biztos, hogy elég a megszokás a megbocsátáshoz? 

Szívből szeretni az átlagember is tud, de szívből megbocsátani: csak az átlag feletti képes – Aragóniai Erzsébet

Van egy teóriám. Ha megbocsátok valakinek, akkor azt száz százalékosan teszem. Nem vágom utána a fejéhez a múltbéli dolgait. Nagyon nehéz. Túllépni, felnőttesen gondolkozni és elfogadni, hogy igen, ezt is megtette velem. De én megbocsátottam és ehhez tartom is magam. Az már egy másik kérdés, hogy kinek a hibája. Ötven-ötven. Ő hibás, mert megcsinálta. Én meg hibás vagyok, amiért hagytam. De persze nem lehet és nem is kell mindig megbocsátani. Van, amikor már nem éri meg a veszteséget.
Ajánlott cikkek