Világ

Tényleg él angyal a tengerek mélyén – A legkülönlegesebb óceáni lények, amelyek valóban léteznek

A delfinek, bálnák, cápák, bohóchalak, korallok vagy tengeri csillagok mind olyan lények, amelyeket mindenki ismer, ha a nagy vizek élővilága szóba kerül. Az óceánok mélységei azonban olyan állatoknak is otthont adnak, amelyeket valószínűleg nem említenétek a fenti sorban. Pedig elképsztően érdekes lényekről van szó. Figyeljetek csak!
vous - 2015.06.08.
Tényleg él angyal a tengerek mélyén – A legkülönlegesebb óceáni lények, amelyek valóban léteznek

Tengeri zafír

Már a neve is különleges. Elsőre úgy néz ki, mintha egy alufóliadarab csillogna a tengerben. Pedig nem. A tengeri zafír (Sapphirina) egy mélytengeri rákocska, amelyet először a dél‐afrikai Dunbar partjainál fedeztek fel. De miért kék? Az élőlények csillogásukat a sejtjeikben lévő mikroszkopikus kristálylapoknak köszönhetik. Ezek a rétegek olyan távolságra vannak, amelyek megfelelnek a kék fény hullámhosszának. A zafír esetében a kék fény akadálytalanul halad át a lemezek között. Ettől a jelenségtől eltekintve a tengeri zafír átlátszó. Egyszer kék, egyszer pedig teljesen eltűnik a szemünk elől. Varázslatos.

Dumbo polip

Nem, ezt a kis cukiságot nem Photoshopban rajzoltuk! A dumbo polip 3‐4000 méter mélyen található, ez az átlagos élőhelye. Ő a legmélyebben élő polipfaj. Becenevét a fülszerű nyúlványairól kapta.

Fehér pöttyös medúza

Ez a medúza a meleg, trópusi vizekben, a Csendes‐óceánban őshonos. A fehér pöttyös medúza enyhe mérget bocsájt ki, de nem jelent veszélyt az emberekre. A táplálék rögzítésére használják mérgező váladékukat. Planktonokkal táplálkoznak és egy nap több mint 50 köbméter tengervizet szűrnek meg.

Flamingónyelv csiga

A csigáknak ezt a fajtáját nemrég fedezték csak fel, az Atlanti‐óceán korallzátonyain fordul elő. Két különlegessége is van. Az egyik, hogy mérgező állatkákkal táplálkozik, de a mérgező vegyületektől nem lesz semmi baja, viszont ő is mérgezővé válik.  A másik, hogy a háza önmagában amúgy fehér, csak a benne élő állatok teszik színessé.

Tengeri angyal

2005‐ben fedezték fel, körülbelül 350 méteres mélységben a tengeri angyalt. Becenevét furcsa, pillangómozgásáról és átlátszó bőréről kapta. Nagyon kicsi angyalok: kifejlett korukban is alig érik el az 5 cm‐t. Csillognak, színesek, szóval gyönyörű tengeri teremtmények.  A bálnák kedvenc  csemegéi közé tartoznak.

Világító planktonok

A Maldív‐szigeteknél található világító planktonok a tengerben élnek, főleg a part menti szakaszokon. Egyszerűen gyönyörűek, mikor a partra sodorja őket a víz.  Óriási felületen mozdulnak egyszerre, világítanak, és éppen úgy néznek ki, mint a csillagos ég.  A luciferin nevű kémiai anyagnak köszönhetik varázslatos kék színüket, és mozgásra reagálva azonnal fényt bocsátanak ki.
Ajánlott cikkek