Otthon

Járható és nem járható födémszigetelés: amit tudni kell a kiválasztáshoz

A födémszigetelés az egyik legfontosabb része a háznak, amely meghatározza a ház hő- és hangszigetelő képességét. A járható és nem járható födémszigetelések között azonban jelentős különbségek vannak, amelyeket figyelembe kell venni a kiválasztáskor.
vous - 2023.02.15.
Járható és nem járható födémszigetelés: amit tudni kell a kiválasztáshoz

Mi a különbség a járható és a nem járható födémszigetelés között?

A különböző szigeteléstípusokat a Naturica Group segítségével gyűjtöttük most össze, hogy röviden beszámolhassunk a legfontosabb tulajdonságaikról. Nézzük.

A járható födémszigetelés a födémen található lépcsők és az egyéb emberi teherbírásra tervezett felületek esetén alkalmazandó. Olyan anyagokból készítik, amelyek ellenállnak a napi használatból eredő terhelésnek.

A nem járható födémszigetelés azokon a területeken előnyös, ahol nem terveznek emberi teherbírást. Ezen anyagok hőszigetelő képessége magasabb, mert nem kell extra terheléssel megbírkózniuk. 

Milyen típusaik vannak?

A járható födémszigetelések között megtalálható a habos polisztirol, a szilikát blokk és a víztiszta polisztirol. A nem járható födémszigetelések esetén pedig beszélhetünk a szójabab alapú, a cellulóz alapú és a pamut alapú födémszigetelésről.

Mit kell figyelembe venni a födémszigetelés kiválasztásakor?

A födémszigetelés kiválasztásakor figyelembe kell venni a hőszigetelő képességet, a hangtompítást, a környezetbarát megoldásokat és a költségeket. A járható födémszigetelés nagyon fontos azon területek esetén, melyekre várhatóan rálépünk majd, míg a nem járható födémszigetelés pedig a hőszigetelésre és a hangtompításra fókuszál.

Nézzük sorban, egy kicsit részletesebben kifejtve az egyes szempontokat. Az első a hőszigetelő képesség. A födém jelentős hőveszteséget okozhat, ha nem megfelelően lett leszigetelve. 

A hangtompítás is fontos szempont a födémszigetelés kiválasztásakor. A hangtompító képesség a nem járható födémszigeteléseknél magasabb, mivel ezek általában vastagabbak és tömörödőbbek.

Egyéb lényeges tényezők

Az ökológiai szempontokat is fontos figyelembe venni a födémszigetelés kiválasztásakor. Ahogy korábban már szóba került, a környezetbarát megoldások között megtalálható a szójabab alapú, cellulóz alapú és pamut alapú födémszigetelés.

Végül, de nem utolsósorban, a költségek is fontos szempontként kezelendők a födémszigetelés kiválasztásakor. A járható födémszigetelések általában drágábbak, mint a nem járható típusok, de hosszú távon jobban megtérülnek, mivel jobb hőszigetelést és hangtompítást érhetünk el a segítségükkel.

Összefoglalva, a járható és nem járható födémszigetelések között jelentős különbségek vannak, amelyeket figyelembe kell venni a kiválasztás során, hogy biztosan jól döntsünk. A hőszigetelő képesség, a hangtompítás, a környezetbarát megoldások preferálása és a költségek mind fontos szempontok. 

A Naturica Group segít a legjobb megoldás kiválasztásában, hogy a födémszigetelés a lehető legjobban szolgálja az Ön igényeit.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.