Pedig létezik egy igazán különleges chili szósz, amely 2015-ben világbajnoki címet is nyert a maga kategóriájában. Nem másról, mint a Spirit of Attila fantázianévvel ellátott termékről van szó, amely a mai napig fellelhető a Chili Hungária Webáruház chili szószai között, és mindössze néhány kattintással meg is rendelhető.
A Spirit of Attila elkészítésekor kizárólag kifogástalan minőségű chili terméseket használnak fel. Dorset Naga mellett Szellem chiliből, fűszerekből és tartósítószerből áll a termék, amely nem tartalmaz sem állagjavítót, sem színezékeket sem pedig ízfokozót. A Dorset Naga és a Szellem chili az erőssége révén korábban Guinness rekordernek számított, és bár ma már vannak náluk csípősebb változatok, még mindig ott vannak az élmezőnyben.
Az említett szósz egy nem hétköznapi recept és technológia alkalmazásának eredményeként jön létre. A szóban forgó paprikák különlegességei azonban érződnek a szósz fogyasztásakor.
Attól még nem lesz világbajnok egy chili szósz, hogy nagyon erős. Lényeges tényező, hogy milyen ízű a mártás.
Joggal vetődik fel a kérdés, hogy vajon érzékelhetők-e egyáltalán az ízek egy rendkívül erős szósz esetében? A válasz egy egyértelmű igen, hiszen a Spirit of Attila megízlelésekor először nem is lehet érezni, hogy mennyire pikáns. Az erősség csak szép fokozatosan épül fel az ember szájában.
A chili szószok világbajnokságán 14 országból mutattak be mártásokat. Összesen több, mint 100 gyártó terméke vetekedett közel 50 kategóriában. Nem lehet tehát azt mondani, hogy ne lett volna nagy a verseny.
A Spirit of Attila a Hot sauce/Hot kategóriában bizonyult a legjobbnak. Csupán két olyan osztály volt, amelyben erősebb mártások vetekedtek a világbajnoki címért. Nagyságrendileg harminc termék közül ítélték a legjobbnak ezt a készítményt. Ez volt az első alkalom, hogy nem egy tengerentúli szósz lett az első egy ilyen megmérettetésen.
Az élelmiszerekre vonatkozó európai és az amerikai szabályok jelentős mértékben eltérnek egymástól. Az Európai Unió törvényei alapján kapszaicint kizárólag természetes úton adhatnak a gyártók emberi fogyasztásra szánt készítményekhez.
Ezzel szemben az amerikai gyártmányú mártásokhoz használhatnak szintetikus kapszaicint is. Így aztán európai termékekkel nem is lett volna értelme nevezni a legerősebb szószok versenyére, hiszen nem lett volna esélyük. Az Ultra Hot kategóriát így értelemszerűen amerikai termék nyerte.