Egyéb kategória

Hogyan működik az önkéntes nyugdíjpénztár?

Hazánkban immáron három évtizede elérhető az önkéntes nyugdíjpénztár, mint öngondoskodási forma és ez idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Jól látszik ez abból is, hogy már több mint egymillió taggal rendelkezik. Az elmúlt időszakban ugyanis jelentősen felgyorsultak azok a folyamatok, amik egyre inkább szükségessé teszik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítás meglétét.
vous - 2023.02.06.
Hogyan működik az önkéntes nyugdíjpénztár?

Az elöregedő társadalom, a korhatár fokozatos kitolódása, illetve a nyugellátás mértékének csökkenése mind arra mutat, az állami nyugdíj nem lesz elegendő a megszokott életszínvonal fenntartásához. Ennek elkerülése érdekében pedig minél előbb elkezdjük tudatosan felépíteni időskori anyagi biztonságunk alapjait, annál könnyebb dolgunk lesz passzív éveink során. Erre a célra ma már számtalan konstrukció áll a rendelkezésünkre és emiatt nagyon alapos utánajárást és elemzést igényel a legmegfelelőbb módozat megtalálása. Az önkéntes nyugdíjpénztár egy remek eszköz, ám ahhoz, hogy biztosan célt érjünk a segítségével, pontosan ismernünk kell az előnyeit és a hátrányait egyaránt. Ugyanakkor ne hagyjuk figyelmen kívül azt sem, hogy az ideális csomag kiválasztása rengeteg tapasztalatot és pénzügyi ismeretet kíván. Laikusként embert próbáló feladat lehet eligazodni az ajánlatok közt, így a biztos eredmény érdekében már a tervezés fázisa során konzultáljunk hozzáértő szakemberekkel. 

Forrás: Canva

Hogyan működik az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)?

Amikor kötött célú megtakarítási formát választunk, megannyi szempontot kell egyidejűleg vizsgálnunk. A legfontosabb természetesen a konstrukcióval járó költségek mértéke és az elérhető hozam, lévén e kettő együttesen határozza meg, mivel érhetjük el a megfelelő eredményeket. Ugyanakkor a teljes elégedettséghez számtalan egyéb tényezőnek is passzolnia kell. Az ÖNYP egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel pénzügyi ismereteket, hiszen a különböző szolgáltatók által előre összeállított portfólióból választhatjuk ki, mibe fektetjük pénzünket. Ez utóbbiak aszerint lettek kialakítva, hogy a különféle eszközalapjaik mekkora kockázatot rejtenek magukban. Természetesen nekünk kell eldöntenünk milyen mértékű rizikót szeretnénk vállalni, mert van aki inkább a biztonságra törekszik, míg akadnak olyanok is, akik a magasabb hozamot tartják fontosabbnak. Ráadásul a portfóliók közt válthatunk is, így ez a része rendkívül rugalmasnak tekinthető.

Az önkéntes nyugdíjpénztár egyik legérdekesebb tulajdonsága, amit egyszerre tarthatunk hatalmas előnynek és hátránynak egyaránt, miszerint ennél a konstrukciónál nincs kötelezően előírt befizetés. Ez azt jelenti, hogy egy anyagilag nehezebb időszakban különösebb probléma nélkül szüneteltethetjük a díjfizetést, ám ezzel együtt ez a fajta szabadság nagy kockázatot is jelent. Ugyanis ha semmi nem kötelez minket a befizetésre, akkor jóval könnyebben félbe is hagyjuk azt. Jól mutatja a probléma súlyát, miszerint az 50 százalékot is meghaladja azon szerződések száma, ahol nem történik rendszeres megtakarítás. Ez azonban azzal jár, hogy az önkéntes nyugdíjpénztár nem látja el célját és így időskori anyagi biztonságunkról is lemondhatunk. Ezzel a kockázattal mindenképpen számoljunk, hiszen hatalmas akaraterőre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy évtizedekig havi rendszerességgel félretegyünk, miközben erre valójában semmi sem kötelez. 

Előnyök és hátrányok – így mérlegeljünk

Ugyanakkor ez a megtakarítási forma nagyon sok esetben kétségtelenül ideálisnak mondható. Amennyiben a célunk elsősorban az, hogy egy olyan eszköz legyen a kezünkben, amivel különösebb rizikó nélkül, rendszeres, fegyelmezett befizetésekkel biztos hozamot érhetünk el, akkor az önkéntes nyugdíjpénztár az egyik legkiválóbb megoldás. Nem csak meglepően olcsó konstrukció (2021-ben például a 20 éves átlagos teljes költség mutató alig haladta meg az 1 százalékot), de hosszú távon kifejezetten rugalmasnak is tekinthető. Noha a szerződéskötést követő 10 éven belül semmilyen módon nem juthatunk pénzünkhöz, ezt követően háromévente egyszer adómentesen felvehetjük az elért hozamunkat. Ez hatalmas előnyt jelenthet, ráadásul ebben az időszakban már a tőkénk adóvonzata is folyamatosan csökken. Bár a járulékfizetés változása miatt ma már bérként adózik, még mindig érdemes élni a munkáltatói befizetés lehetőségével is, feltéve persze ha a munkaadó ezt lehetővé teszi. Ilyenkor ugyanis ugyanúgy megkapjuk az összegek után az évi 20% adójóváírást (maximum 150 forintos határig). Ezzel együtt számolni kell azzal is, hogy az ÖNYP leköveti a nyugdíjkorhatár változásokat és a jövőben ez biztosan kitolódik majd. Ráadásul mivel nem igényel mélyebb ismereteket, így személyes tanácsadót sem kapunk. Ahhoz tehát, hogy tisztán lássunk és biztosan kijelenthessük, miszerint az az önkéntes nyugdíjpénztár a legmegfelelőbb megtakarítási forma számunkra, nagyon alaposan meg kell vizsgálni a különböző befolyásoló tényezőket. Ebben pedig óriási segítséget nyújt egy pénzügyi szakértővel folytatott konzultáció, így feltétlenül éljünk ezzel a lehetőséggel.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.