Test

Fogfájás kínozza? Mire érdemes ügyelnie?

A legtöbbünk életében előfordul néhány valóban kellemetlen szituáció, ilyen például az is, amikor iszonyatos fogfájás tör ránk. Egy efféle helyzetet viszont nem mindig a legkönnyebb kezelni. Az alábbiakban hozunk néhány hasznos tanácsot, amely segíthet, hogy a legjobb döntés szülessen a krízishelyzetek idején is.
vous - 2023.08.14.
Fogfájás kínozza? Mire érdemes ügyelnie?

Miért fájhat a fogunk?

A kezdődő fogszuvasodástól kezdve a gennyes, elrepedt fog problémájáig igen sokféle oka lehet. Előfordulhat reverzibilis és irreverzibilis fogbélgyulladás is, így nem árt mielőbb cselekedni, ugyanis előbbi esetében még megmenthető a fog.

Bármilyen tényező áll is a háttérben, ha tehetjük, látogassunk el a XIII. kerületi Budapest Dental fogászatra, ahol a szakemberek készséggel segítenek a probléma okának feltárásában.

Ne feledjük, hogy bármilyen kellemetlen is, nem egyedül a fájdalom megszüntetése a cél, hanem a kiváltó tényező orvoslása, vagyis a fog megtartására irányuló intézkedések.

Sajnos léteznek reménytelennek ítélt esetek is, amikor a húzás jelenti az egyedüli megoldást. A beteg, rossz foggal a környező csont lebomlása is megkezdődik, sőt, számos egészségügyi panaszt vonhat maga után. Ilyenkor tehát nem érdemes késlekedni, hiszen a fogbeültetés sikeres kimenetelét is kockáztatjuk.

Reménytelen vagy még megmenthető?

Előfordulnak olyan állapotok, amelyekben már nincs értelme küzdeni a fog megmentéséért, ugyanis az ebből fakadó kockázat sokkal magasabb, mint a haszon. Ehelyett a mielőbbi eltávolításra és a fogbeültetéses procedúrára érdemes szavazni.

Természetesen vannak jóval kacifántosabb esetek is, amikor nem a legderűsebb a helyzet, mégsem tekinthetjük a fogat teljesen reménytelennek. Ilyenkor a páciens hozza meg a döntést, a szakember javaslatai alapján. Itt hosszabb, költségesebb eljárások szükségesek, viszont nagy rá az esély, hogy valóban megmenthető a kérdéses fog. Persze ez egy becslés, javaslat, nem tekinthető holtbiztosnak. Az út tehát kettéágazik: foghúzás vagy megmentés, ami ugyebár kockázatos.

Fontos tudatosítani magunkban, hogy a fogfájás még nem jelenti egyértelműen a fogunk életének végét, akár egy életen át megtarthatjuk, ha az állapota mindezt lehetővé teszi, és idejében cselekszünk. Végtére is sokunk számára a fogaink jelentik az igazi kincset, hiszen mégiscsak ezen múlik a magabiztos mosolyunk.

Nem mindig elég egy panorámaröntgen!

Annak eldöntésére, hogy a húzás vagy a megmentés mellett tegyük le voksunkat, olykor egy panorámaröntgen kevésnek bizonyul. Ilyenkor jöhet számításba a 3D fogászati CT felvétel, ezáltal ugyanis azok az elváltozások is észlelhetők, amelyek a szokványos 2D-s felvételen egyáltalán nem.

Tekinthető afféle megelőző lépésnek is, például mikroszkópos gyökérkezelés előtt – amellyel nagyobb eséllyel megmenthető egy fog, mint a klasszikus gyökérkezelést választva. Persze vannak valóban menthetetlen esetek, például egy mozgó fog vagy egy mélyen szuvasodott. Ilyenkor viszont a húzást követően a foghiány mielőbbi orvoslására kell helyeznünk a hangsúlyt.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!