Egyéb kategória

Mit tehet egy anya, ha fiatalkorú gyermekét bűnelkövetéssel gyanúsítják vagy vádolják?

Legyen bármilyen korú a gyermek, minden anya rémálma, ha valami baj történik vele. Jön egy telefon, vagy megjelenik a rendőrség az ajtóban, és közlik, hogy mi történt. Abban a pillanatban működésbe lépnek az ösztönök, előtör a védelmező anya, akkor is, ha a gyermek maga követett el bűncselekményt.
vous - 2024.06.27.
Mit tehet egy anya, ha fiatalkorú gyermekét bűnelkövetéssel gyanúsítják vagy vádolják?

Amennyiben fiatalkorúról van szó, kötelező a jogi képviselet, ezért mihamarabb célszerű felvenni a kapcsolatot egy fiatalkorúak büntetőjogára specializálódott védőügyvéddel. A fiatalkorúak büntetőügye során a rendőrség hivatalból rendel ki védőt a fiatalkorú részére, amennyiben a szülők vagy más hozzátartozók ezt nem teszik meg.

Az első lépések

Ha egy gyermek ellen büntetőeljárást indítottak, a lehető leghamarabb érdemes megbízni a képviseletével egy ügyvédet. Mit tud tenni? A szülő vagy gyám által adott meghatalmazás után felveszi a kapcsolatot a rendőrségen az ügy előadójával, hiszen tájékozódnia kell a bűncselekménnyel kapcsolatban.

Dr. Janklovics Ádám minden eljárási cselekményben részt vesz, amennyiben megbízást kap fiatalkorú által elkövetett bűncselekmény ügyében a gyanúsított vagy vádlott védelmére. Akár a szülőkkel együtt kidolgozza a részletes védekezési stratégiát, beadványokat, kérelmeket ír, folyamatosan tartja a kapcsolatot a fiatalkorúval és a családdal.

Fiatalkorúak büntetőjogi védelme

Ebben a büntetőeljárásban másfajta védekezést kell alkalmazni, mint felnőttek esetén. Ha a fiatalkorú letartóztatásban van, mindent meg kell tenni, hogy minél előbb szabaduljon. A kihallgatások, a szembesítések során az ügyvéd minden esetben jelen van, elkerülve ezzel az esetleges rendőri túlkapásokat.

Egy tapasztalatlan ifjú könnyen elbizonytalanodhat, és esetleg olyanokat mondhat, amit ő sem gondol komolyan. A Janklovics & Partners ügyvédi iroda hatékony és szakszerű segítséget tud nyújtani számára ebben a nehéz helyzetben, ahol azt érezheti, hogy egyedül maradt.

A nyomozás befejezése után

A vádemelésről, annak részbeni mellőzéséről, elhalasztásáról vagy a közvetítői eljárásra utalásról a fiatalkorúak ügyésze határoz az iratismertetés után. Mérlegelése több dologtól függ, többek között a bűncselekmény súlyától, és a fiatalkorú nyomozás során tanúsított magatartásától is.

Fiatalkorúakkal szemben alkalmazandó szankciók

A fiatalkorúakkal szemben alkalmazandó szankciók elsődleges célja az, hogy a helyes irányba fejlődjön és a társadalom hasznos tagjává váljék az elkövető. Ennek eszköze a nevelés, nem pedig a megtorlás vagy a generális prevenció.

Ha az ügyész a vádemelés mellett dönt, akkor a fiatalkorú vádlottá válik. A védőügyvéd a bírósági szakaszban is jelen van, mindent megtesz annak érdekében, hogy csekélyebb legyen a kiszabott büntetés mértéke.

Anyaként, nőként nehéz ezt megélni, támogatni a gyermeket, miközben magunk is összeomlunk. A védőügyvéd segítségével könnyebben át lehet vészelni ezt az időszakot a fiatalkorúnak és a családnak is, ráadásul a büntetés mértéke is eredményesebben csökkenthető.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.