Otthon

Eszedbe ne jusson megkeverni! Ételek, amelyek csak rázva jók

Rázva, nem keverve! Minden James Bond-film szívdöglesztően cool James Bondjának szájából elhangzik ez a mondat. Mert igenis van különbség a végeredményben. És nem csak a vodka-martini koktélnál.

vous - 2015.06.19.
Eszedbe ne jusson megkeverni! Ételek, amelyek csak rázva jók

Slambuc

Mert van-e ki ez ételt nem ismeri? Persze, ők vannak többségben. Ők, akik nem Debrecenben és annak környékén nőttek fel, velem ellentétben. A slambuc mifelénk viszont egy olyan kaja, amit mindenki jobban csinál a szomszédjánál. Rázva és nem keverve, nehogy összetörjenek az alapanyagok. De az sem mindegy, hányszor rázzuk, az pedig kifejezetten jó, ha egy kicsit oda is ég az alja.
A slambuc, vagy ahogy Hajdúböszörményben mondják az öhön tulajdonképpen nem más, mint egy bográcsban főtt krumplis tészta. A pásztorok eledele, akiknél ha nem volt friss hozzávaló, márpedig hűtőtáskájuk nem volt, száraz cuccokból főztek vacsorát a tűz mellett. Szalonnából, hagymából, krumpliból és laskatésztából.

Az apukám még kolbászt is tesz bele, mert ő egyrészt nem pásztor, másrészt az övé úgy jobb a többiekénél 🙂

Vesper Martini

A martinikoktélnál az, hogy milyen arányban keverjük a vermutot és a vodkát a koktélunkba, nagyjából az ahány ház, annyi szokás kategóriája. Általában 6:1 a mennyisége.

Churchill szerint viszont egy tele pohár vodka kell hozzá és egy egész üveg vermut. Ez utóbbit nézegetjük az előbbi ivásánál. 

Ian Fleming James Bondja az italát shakerben rázva kéri, mert akkor a jég és az összetevők kellemes, tökéletesen egynemű elegyet alkotnak, benne pedig egy citromhéj tekereg. Az általa fogyasztott Vesper Martini összetevői is egyediek: az italába 3 rész gint, 1 rész vodkát és fél rész Lillet Blanc likőrt rázat.

 

Forrás:
Depositphotos

Dobozos rántott hús

Igen, ezt is lehet rázva főzni. Bocs, sütni. Illetve panírozni. És ha egyszer kipróbáljátok, mindig így fogjátok csinálni, mert alig kell mosogatni utána, ráadásul sem a villátokra, sem a kezetekre nem köt rá a többrétegnyi nyers panír. Csinálhatjátok bármilyen húsból, de csirkemellből tényleg isteni. Ha felvágjátok csíkokra, minden könnyebben megy vele, jobban néz ki a tálaláskor és még finomabb is. Szóval, mindössze annyit kell tenni, hogy egy fedeles tálban először lisztben forgatjátok meg, akarom mondani rázzátok a husit, amiből kiöntitek a maradékot, amit a hús nem vett fel. Utána jöhet rá a felvert tojás és a risza-risza. A felesleges tojást öntsétek le és jöhet a morzsa. Ha tesztek bele valamilyen magot, például szezámot, még fincsibb lesz. Mikor kész vagytok a rázogatással, forró olajban süssétek ki! Ja, és fedelet ne felejtsetek el tenni a shakerként funkcionáló dobozra!

Rázott süti

És hogy desszert is legyen, itt egy gyors recept, de tulajdonképpen a bögrés sütik zömét szintén lehet rázással keverni, majd az így kapott katyvaszt elég egy tepsibe önteni és megsütni. Vaníliafagyinak pedig úgyis kötelező lennie a hűtőben, mert az mindent feldob, még a kávét és a palacsintát is, úgyhogy most is bevethetitek a süti mellé.
Szükségetek lesz a következőkre: 

  • 4 tojás (egész)
  •  30 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 15 dkg dió
  • fél kk fahéj
  • 10 dkg reszelt keserű csoki
  • 1 csésze hideg kávé
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 1 cs. sütőpor

Vigyázat! Forró ételt rázogatni a bográcsban veszélyes! Erre valók a férfiak!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.