Rázva, nem keverve! Minden James Bond-film szívdöglesztően cool James Bondjának szájából elhangzik ez a mondat. Mert igenis van különbség a végeredményben. És nem csak a vodka-martini koktélnál.
Slambuc
Mert van-e ki ez ételt nem ismeri? Persze, ők vannak többségben. Ők, akik nem Debrecenben és annak környékén nőttek fel, velem ellentétben. A slambuc mifelénk viszont egy olyan kaja, amit mindenki jobban csinál a szomszédjánál. Rázva és nem keverve, nehogy összetörjenek az alapanyagok. De az sem mindegy, hányszor rázzuk, az pedig kifejezetten jó, ha egy kicsit oda is ég az alja.
A slambuc, vagy ahogy Hajdúböszörményben mondják az öhön tulajdonképpen nem más, mint egy bográcsban főtt krumplis tészta. A pásztorok eledele, akiknél ha nem volt friss hozzávaló, márpedig hűtőtáskájuk nem volt, száraz cuccokból főztek vacsorát a tűz mellett. Szalonnából, hagymából, krumpliból és laskatésztából.
Az apukám még kolbászt is tesz bele, mert ő egyrészt nem pásztor, másrészt az övé úgy jobb a többiekénél 🙂
Vesper Martini
A martinikoktélnál az, hogy milyen arányban keverjük a vermutot és a vodkát a koktélunkba, nagyjából az ahány ház, annyi szokás kategóriája. Általában 6:1 a mennyisége.
Churchill szerint viszont egy tele pohár vodka kell hozzá és egy egész üveg vermut. Ez utóbbit nézegetjük az előbbi ivásánál.
Ian Fleming James Bondja az italát shakerben rázva kéri, mert akkor a jég és az összetevők kellemes, tökéletesen egynemű elegyet alkotnak, benne pedig egy citromhéj tekereg. Az általa fogyasztott Vesper Martini összetevői is egyediek: az italába 3 rész gint, 1 rész vodkát és fél rész Lillet Blanc likőrt rázat.
Dobozos rántott hús
Igen, ezt is lehet rázva főzni. Bocs, sütni. Illetve panírozni. És ha egyszer kipróbáljátok, mindig így fogjátok csinálni, mert alig kell mosogatni utána, ráadásul sem a villátokra, sem a kezetekre nem köt rá a többrétegnyi nyers panír. Csinálhatjátok bármilyen húsból, de csirkemellből tényleg isteni. Ha felvágjátok csíkokra, minden könnyebben megy vele, jobban néz ki a tálaláskor és még finomabb is. Szóval, mindössze annyit kell tenni, hogy egy fedeles tálban először lisztben forgatjátok meg, akarom mondani rázzátok a husit, amiből kiöntitek a maradékot, amit a hús nem vett fel. Utána jöhet rá a felvert tojás és a risza-risza. A felesleges tojást öntsétek le és jöhet a morzsa. Ha tesztek bele valamilyen magot, például szezámot, még fincsibb lesz. Mikor kész vagytok a rázogatással, forró olajban süssétek ki! Ja, és fedelet ne felejtsetek el tenni a shakerként funkcionáló dobozra!
Rázott süti
És hogy desszert is legyen, itt egy gyors recept, de tulajdonképpen a bögrés sütik zömét szintén lehet rázással keverni, majd az így kapott katyvaszt elég egy tepsibe önteni és megsütni. Vaníliafagyinak pedig úgyis kötelező lennie a hűtőben, mert az mindent feldob, még a kávét és a palacsintát is, úgyhogy most is bevethetitek a süti mellé.
Szükségetek lesz a következőkre:
Vigyázat! Forró ételt rázogatni a bográcsban veszélyes! Erre valók a férfiak!