MARLÚ

Ékszertörténetek – Az égi motívumok varázsa

A karácsony közeledtével a szimbólumok még fontosabbak, mint az év többi napján, ebben segítünk neked eligazodni a Marlú segítségével!
vous - 2023.12.06.
Ékszertörténetek – Az égi motívumok varázsa

A szimbolikus gondolkodásmód, jelek és jelképek használata elválaszthatatlanok az emberi kultúrától. Az égboltra emberemlékezet óta naptárként, óraként, iránytűként tekintünk természetvizsgáló érdeklődésünk nyomán, így egyértelmű, hogy a Nap, a Hold és a csillagok a kezdetektől fogva jelképtárunk részét képzik.

Az égbolt mítosza: a Nap, a Hold és a csillagok szimbolikája

A csillagos ég már az ókori magaskultúrákban is a túlvilág jelképe volt, a csillagokban a természeti népek az ősök szellemeit látták, egyes civilizációk pedig istenek és hősök megtestesüléseit. Kiemelt szerep jutott a kozmikus szimbolikában a Sarkcsillagnak, valamint a Vénusznak avagy Esthajnalcsillagnak. Utóbbit jellemzően nyolcágú csillagként ábrázolják, számos kultúrában istenhármasságot alkot a Nappal és a Holddal, és az újjászületés egyetemes jelképe.

Lilla MARLÚ ékszerei elérhetők 3.900 forinttól

A Nap és a Hold megítélése már közel sem ennyire egységes. Mint legrégebb óta tisztelt égitestek, számos tulajdonsággal felruházódtak már az idők során, más-más népek más-más sajátosságokat tulajdonítottak nekik, még az egymáshoz való viszonyuk is változékony: néha egymással hadakozó testvérek, néha szerető és segítő házastársak, néha gondoskodó szülők és nagy tettekre hivatott gyermekek.

A Nap hatalmas erő, ami pusztítani is képes ugyan, még sincs nélküle élet, termékenyítő sugarai jótékony hatások közvetítőjeként jelennek meg mint simogató, ajándékot osztó fénykarok. Hold párja a termékenységet, fázisainak megfelelően (növekvő, teli és fogyó) az ismétlődést és a változást, a növekedést és a fogyást, a halált és az újjászületést testesíti meg.

A hármas felbukkan sziklaképeken, domborműveken, használati tárgyakon, uralkodói jelvényeken és különböző viseleti darabokon, így természetesen ékszereken is. Vessünk most ezekre egy pillantást!

Karácsony közeledtével a csillag, mint az útmutatás jelképe ismét elénk kerül, hiszen a napkeleti bölcseknek az mutatta az utat a Hold fényében megszülető Jézus szülőhelyére, hogy tiszteletüket leróhassák előtte.

Ékszerek a csillagos égboltról: viktoriánus romantika és modern elegancia

Edmond Halley angol csillagász számításai alapján 1759-ben egy üstökös fog megjelenni az égen, ahogy tette azt 1682-ben is, és az ezt megelőző időkben 75-76 évente. Sajnos nem éli meg, de elmélete beigazolódik, az üstököst felfedezője után Halley-üstökösnek nevezik el, 1835-ben pedig már az egész világ izgatottan várja a jöttét. A fenomenon felbukkanására készülődve a késő György-kori és korai viktoriánus hölgyek különleges brossokkal ékesítik magukat, a rajongást tovább fokozza Jules Verne 1865-ben megjelenő Utazás a Holdra című műve, ezzel pedig kezdetét veszi a szoláris motívumok napjainkig tartó térhódítása az ékszerek világában.

Patrik MARLÚ ékszerei elérhetők 3.900 forinttól

A viktoriánus gondolkozásmód egyik jellemzője a jelentőségteljes szimbolizmus, így tehát az egyre népszerűbb Nap-Hold-csillag motívumos ékszerek is gyakran hordoznak mélyebb jelentést.

A Hold női attribútumai például felerősödnek, a félhold a nőies energiák egyik fő jelképe lesz abban a korban, amikor az ipari forradalom következményeképp a nők belépnek a munkaerőpiacra és lefektetik a nemek közti egyenlőség alapjait. Ha a Holdhoz csillag is tartozik, a jelentés megváltozik: ebben az esetben az angol „I love you to the Moon and back” kifejezést, azaz a mindent legyőző szeretet megnyilvánulását mutatja.

Mivel a viktoriánus és az azt követő Edward-korszakra a hatalmas jelentőségű régészeti felfedezések is jellemzőek, az egyre népszerűbb spirituális mozgalmak előszeretettel nyúlnak vissza az újra felfedezett ősi civilizációk mitikus jelképeihez. Ezekben csillag magában általában szerencsét és védelmet hoz viselőjének, valamint megmutatja az utat, amerre haladnia kell álmai megvalósításának érdekében. Iránytűkön és térképeken is gyakran megjelennek a nyolc égtáj felé mutató Esthajnalcsillagok, a remény és a szeretet szimbólumai, amelyek irányt mutatnak mind hölgyeknek, mind uraknak.

Az életerőt, fényt és tisztaságot képviselő Nap az Art Nouveau korszakban lesz egyre népszerűbb szimbóluma az önmagunkban található erőnek, energiának, vitalitásnak. Bár az 1929-es nagy gazdasági világválság az ékszeripart sem kíméli, mégis ennek köszönhető, hogy Coco Chanel 1932-ben megalkotja a “Bijoux de diamants” kollekciót, a világ első haute joaillerie (a legnemesebb és legkülönlegesebb anyagokból készült művészi ékszerek) összeállítását, melyhez maga is a csillagos égre tekintve inspirálódik. A motívumok sikere azóta is töretlen; Van Cleef & Arpels, Cartier, Tiffany, számos ikonikus brand nyúl előszeretettel hozzájuk mély jelentésük és megkapó látványuk miatt.

Időtálló stílus és szimbolikus mélység: MARLÙ VISION

A sorból természetesen nem maradhat ki a 2001-ben alapított olasz ékszermárka, a Marlù sem. A Vision kollekció klasszikus és modern elemeket egyesít olyan választékot teremtve, amely minden alkalomhoz és hangulathoz tökéletesen illik. Az arany és acél színű alapokon nyugvó sejtelmes gyöngyház- és ragyogó cirkóniaberakásos napos, holdas és csillagos motívumok harmonikusan fonódnak össze, egyedi és sokoldalú ékszerkollekciót alkotva karkötők, nyakláncok, gyűrűk és fülbevalók széles választékában, melyek mind a remény és álmodozás, öröm és szeretet érzését idézik meg és emlékeztetnek arra, hogy éljünk, nevessünk, szeressünk és álmodjunk szabadon.

Látogass el Váci utca 18-ba, Magyarország első Marlù üzletébe és ajándékozd meg magadat és szeretteidet a Vision kollekció számodra legtöbbet mondó darabjaival, vagy kérd a csapat segítségét Whatsappon (+36 20 629 2289)!

Lilla MARLÚ ékszerei elérhetők 3.900 forinttól

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.