Otthon

Az új építési törvény koncepciója

A közeljövőben új építési törvény léphet életbe, erre enged következtetni az a tény, hogy a kormany.hu oldalán megjelent a “Magyar építészetről szóló törvény koncepciója” című dokumentum. Az írásos anyag még nem tartalmazza az Építési és Közlekedési Minisztérium végleges, törvény erejű rendelkezéseit, azonban ismertetőként szolgál az újdonságokhoz.
vous - 2023.05.17.
Az új építési törvény koncepciója

A preambulum tartalmazza az új építési törvény alapelveit és szigorításait, az engedélyeztetés szabályait, valamint az építésügyi rendszer átalakítását célzó intézkedéseket. Ha most gondolkodunk új ház építésén, ezekkel az újdonságokkal jó, ha számolunk és ennek megfelelően választunk tervezőt, kivitelezőt. A kulcsrakészház.hu építészei a családi ház tervezés során mindig megfelelő szakértelemmel járnak el.  

Mivel a dokumentum közel nyolcvan oldal, ezért a következőkben csak az alapelveket és a szigorításokat érintjük bővebben.

Alapelvek

A jogi alapelvek nemcsak elméleti jellegűek lesznek, hanem a mindennapi gyakorlatban is nagy jelentőséggel bírnak majd. A tervtanácsoknak ezen elveknek való megfelelését kell értékelniük a benyújtott tervek vizsgálata során. 

Az első alapelv a polgári ízlés elve, amely akkor érvényesül, ha az építési tevékenység az adott település, valamint a magyar kultúra értékeinek tudatosításán alapul, figyelembe véve a Településképi Arculati Kézikönyvben megfogalmazott elvárásokat.

Az épület tervezésekor az egyik legfontosabb építészeti alapelv a minimalizmusra való törekvés lesz. Ez azt jelenti, hogy csak a szükséges vizsgálatokat kell elvégezni, hogy a folyamat ne tartson szükségtelenül sokáig. 

Természeti környezet védelme

Ez is egy olyan alapelv, amelyet előtérbe kívánnak tenni a jogalkotók. Ennek megfelelően olyan szabályozások kerülnek bevezetésre, amelyek megakadályozzák a településeknek a zöldterületek rovására történő terjeszkedést. Tilos lesz a zöld- vagy erdőterületek új beépített területté alakítása. Kivételt képezhet azonban, ha egy azonos méretű és biológiai aktivitású területet jelölnek ki pótlásként. Ebben az esetben a csereterület kizárólag az önkormányzat tulajdonában lesz. 

Törvénybe fogják iktatni, hogy a barnamezős  területekről készüljön nyilvántartás. Ezt követően elsősorban ezeket a területeket fogják felújítani, ezzel is védve a környezetet. A koncepció kitér az épített örökség védelmére is, amelynek lényege, hogy a műemlék épületeken csak akkor végezhető bármilyen beavatkozás, ha az nem jár az épített örökség visszafordíthatatlan sérelmével.

Szigorítások

A tervezőket érintő szigorítás lesz, hogy nehezebben szerezhető meg a jogosultság, hosszabb gyakorlathoz kötik majd.  

A tervezőknek felelősségbiztosítást kell vállalniuk minden általuk tervezett épületre és tájépítészeti munkára és be kell tartaniuk az új alapelveket. Ez jelentős változás a jelenleg is érvényben lévő gyakorlathoz képest.    

Az új építési törvény számos változást fog hozni az épületek tervezésének és építésének módjában, annak érdekében, hogy környezetünk még sokáig élhető maradjon.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!