Otthon

Az új építési törvény koncepciója

A közeljövőben új építési törvény léphet életbe, erre enged következtetni az a tény, hogy a kormany.hu oldalán megjelent a “Magyar építészetről szóló törvény koncepciója” című dokumentum. Az írásos anyag még nem tartalmazza az Építési és Közlekedési Minisztérium végleges, törvény erejű rendelkezéseit, azonban ismertetőként szolgál az újdonságokhoz.
vous - 2023.05.17.
Az új építési törvény koncepciója

A preambulum tartalmazza az új építési törvény alapelveit és szigorításait, az engedélyeztetés szabályait, valamint az építésügyi rendszer átalakítását célzó intézkedéseket. Ha most gondolkodunk új ház építésén, ezekkel az újdonságokkal jó, ha számolunk és ennek megfelelően választunk tervezőt, kivitelezőt. A kulcsrakészház.hu építészei a családi ház tervezés során mindig megfelelő szakértelemmel járnak el.  

Mivel a dokumentum közel nyolcvan oldal, ezért a következőkben csak az alapelveket és a szigorításokat érintjük bővebben.

Alapelvek

A jogi alapelvek nemcsak elméleti jellegűek lesznek, hanem a mindennapi gyakorlatban is nagy jelentőséggel bírnak majd. A tervtanácsoknak ezen elveknek való megfelelését kell értékelniük a benyújtott tervek vizsgálata során. 

Az első alapelv a polgári ízlés elve, amely akkor érvényesül, ha az építési tevékenység az adott település, valamint a magyar kultúra értékeinek tudatosításán alapul, figyelembe véve a Településképi Arculati Kézikönyvben megfogalmazott elvárásokat.

Az épület tervezésekor az egyik legfontosabb építészeti alapelv a minimalizmusra való törekvés lesz. Ez azt jelenti, hogy csak a szükséges vizsgálatokat kell elvégezni, hogy a folyamat ne tartson szükségtelenül sokáig. 

Természeti környezet védelme

Ez is egy olyan alapelv, amelyet előtérbe kívánnak tenni a jogalkotók. Ennek megfelelően olyan szabályozások kerülnek bevezetésre, amelyek megakadályozzák a településeknek a zöldterületek rovására történő terjeszkedést. Tilos lesz a zöld- vagy erdőterületek új beépített területté alakítása. Kivételt képezhet azonban, ha egy azonos méretű és biológiai aktivitású területet jelölnek ki pótlásként. Ebben az esetben a csereterület kizárólag az önkormányzat tulajdonában lesz. 

Törvénybe fogják iktatni, hogy a barnamezős  területekről készüljön nyilvántartás. Ezt követően elsősorban ezeket a területeket fogják felújítani, ezzel is védve a környezetet. A koncepció kitér az épített örökség védelmére is, amelynek lényege, hogy a műemlék épületeken csak akkor végezhető bármilyen beavatkozás, ha az nem jár az épített örökség visszafordíthatatlan sérelmével.

Szigorítások

A tervezőket érintő szigorítás lesz, hogy nehezebben szerezhető meg a jogosultság, hosszabb gyakorlathoz kötik majd.  

A tervezőknek felelősségbiztosítást kell vállalniuk minden általuk tervezett épületre és tájépítészeti munkára és be kell tartaniuk az új alapelveket. Ez jelentős változás a jelenleg is érvényben lévő gyakorlathoz képest.    

Az új építési törvény számos változást fog hozni az épületek tervezésének és építésének módjában, annak érdekében, hogy környezetünk még sokáig élhető maradjon.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.