Egyéb kategória

Az elnyűhetetlen traktorok lelke: az adagolószivattyú

Az egyik legnépszerűbb traktormárka napjainkban az MTZ. Már 1946-tól jelent van a piacon, a mai napig rendszeresen választják ezt a gyártót. A legnagyobb erényük, hogy még a mostoha időjárási és üzemeltetési körülmények között is kiválóan megállják a helyüket. Ehhez azonban strapabíró berendezésekre van szükség.
vous - 2023.11.17.
Az elnyűhetetlen traktorok lelke: az adagolószivattyú

A megfelelő meghajtás fontossága

Az MTZ egyik nagy előnye, hogy a még gyengébb minőségű gázolaj vagy éppen kenőanyagok miatt okozott adagoló- és motorhibákat sem ismeri. Természetesen ennek ellenére még előfordulhatnak hibák olykor, de sokkal kevesebb alkalommal, mint a többi gyártó esetében. Ha megtörténik a baj, nem kell aggódni, a Dubnicz autószerviz szolgáltatásai mindenben segíteni tudnak. 

A tévhittel ellentétben magas fogyasztással sem fogunk találkozni. Az MTZ egyik legfontosabb berendezése az adagolószivattyú. Ez egy olyan hidrosztatikus rendszer szerves, komplex része, ami a traktor vezérlését szolgálja. Hozzájárul a folyadék ideális eloszlásához, és a hidraulikus hengerekbe történő áramláshoz. Az egész jármű irányítását nagymértékben megkönnyíti. Ha a motor éppen jár, akkor az NSH olajszivattyú segítségével az adagolószivattyúba kerül az olaj. Az orsószíjak blokkolni fogják a forgó hidraulikus hengerek mindkét üregét. Ez azért fontos, mert az NSH által pumpált gázolajat az olajtartályba irányítják át az adagoló közvetítésével.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogyha a kormánykereket egy irányba forgatják, akkor az orsó el fog mozdulni, az adagolószivattyúba kerül az olaj, ami a kormánykerék forgásszögével arányosan továbbítja a forgóhengerhez. Az egész rendszer kialakítása nagyon egyszerű, aminek köszönhetően nagyon magas a hibatolerancia, a kopásállóság és az élettartama is kifejezetten hosszú lesz.

Hogyan épül fel az adagolószivattyú?

Maga a berendezés három fő alkatrészből áll. A lengőszivattyú-szerelvényben van forgórész és rögzített állórész, amihez az eszköz orsója fog illeszkedni. Ezt az orsót két rugóval rögzítik és a kormányoszlop tengelyéhez csatlakozik. Ahogy a kormánytengely mozog, úgy jut olajhoz az adagoló. A házban speciális szelepblokk is található, ami biztonsági, vákuum ellenő, visszacsapó és ütőszelepeket is tartalmaz. 

Visszacsapó szelepre leginkább a hidraulikus motor meghibásodásánál van szükség.

Milyen hibákkal találkozhatunk?

Annak ellenére, hogy egyszerű, strapabíró kialakításról beszélünk, hibák még előfordulhatnak. Ilyen például a nehéz vezérlés, amikor több erőre van szükség a kormányzáshoz. Ennek oka általában az olajszivárgás, azaz az adagoló nem továbbít elég gázolajat vagy éppen a szivattyú levegőt pumpál. 

Fontos, hogy amint a szokásostól eltérő működést tapasztalunk, minél hamarabb látogassunk meg egy egy olyan szervizet, ami rendelkezik a megfelelő felszereléssel és az ilyen berendezéseken is szakszerű javítást tud végrehajtani.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.