Lélek

Az élet ott kezdődik, ahol véget ér a komfortzónátok

"Helló, Andi vagyok!" – mondtam az első randimon egy eszméletlen helyes srácnak, de válaszul csak mormogott valamit zavart arccal, és éreztem, hogy az egész kávézó engem néz. Vörös pír borította el az arcom, és százszor elátkoztam azt a pillanatot, amikor igent mondtam erre a randevúra. A biztos kis komfortzónámat akartam, a barátaimmal, a szobámmal, a négy fal között.

vous - 2015.07.06.
Az élet ott kezdődik, ahol véget ér a komfortzónátok

Tinédzserként és hallássérültként messze nem tudtam még olyan jól beszélni, mint ma. Leginkább a hangerőszabályozás nem ment. Mivel nem hallottam a környezetemet, se magamat, nem tudtam, mennyire hangosan kell beszélnem. Irtó ciki volt.

Úgy értem, képes voltam ordítani az utcán, és suttogni koncerten. Nem jó párosítás, mi? Noha nem hallottam hangokat, de a furcsálló arcokat láttam, és nem volt jó érzés. A komfortzónámat szerettem sokáig. Puha volt, betakart, szabadon és nyugodtan jártam benne, mert akik velem voltak és ismertek, tudták, hogyan kell velem bánni: szólni, ha hangos vagyok vagy halk. De a világ nem tudta. Csoda hát, hogy nem akartam kimozdulni?

Egészen addig, míg meg nem láttam, mi van a komortzónámon kívül: szerelmek, álmok, munka, bulik, utazások. És ezekhez mind ki kellett volna lépnem. Tudtam, hogy ha nem lépek ki, a kis körömben fogok járkálni és sóvárogni valami után egész életemben. Kommunikáció nélkül nem jutsz el sehová – mondtam magamnak. Így hát kiléptem.

Sokat jártam el otthonról, és szándékosan olyan helyzetbe hoztam magam, ahol beszélnem kellett. Bementem boltba csak azért, hogy rákérdezzek, mi ez vagy az, hogy gyakoroljam a beszédet. Így megtanultam, hogy bizonyos helyzetekben milyen hangerő szükséges: boltban, kávézóban, társaságban, négyszemközt.

Na és igen, rengeteg kínos szituáció van mögöttem, meghiúsult randik, elvesző baráti társaságok és állásinterjúk. Elszalasztott lehetőségek. De megérte. Egy nap készen álltam, és kitágult a világom, a komfortzónám. Sokkal bátrabban mászkálok ki belőle.

Forrás:
pixabay.com

Úgyhogy csajok, lépjetek ki ti is. Mert az életetek ott kezdődik, ahol véget ér a komfortzónátok.

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.