Egyéb kategória

Autópálya-úthasználati díjak és azok átírási lehetőségei

Magyarországon a világ legtöbb országához hasonlóan az autópályák népszerűsége folyamatosan növekszik. Ennek a ténynek okai meglehetősen nyilvánvalók, hiszen a gyorsaság, a kényelem és a biztonság mind olyan tényezők, amelyek joggal terelik ezen korszerű közlekedési forma felé az autósokat és a vállalkozásokat.
vous - 2023.03.16.
Autópálya-úthasználati díjak és azok átírási lehetőségei

Az autópálya-matricás rendszerre való átállás

Amikor fizetőssé váltak a hazai autópályák, akkor nálunk a matricás útdíjfizetési rendszer került bevezetésre, és ennek a megoldásnak vitathatatlan előnyei, mint a kényelmes vásárlás vagy a kapus rendszerrel ellentétben a megállás nélküli felhajtás lehetősége ma is időtálló megoldássá teszik.

Az Autopalyamatrica.hu matrica érvényesség lekérdezés aloldalán könnyen ellenőrizheti, hogy a megvásárolt matricájával utazhat-e még, és ha igen, meddig. Ugyanis az előbbiekben említett előnyök mellett a matricás autópálya-fizetés során könnyen előfordulhat, hogy a vásárlás és a tényleges közlekedés megkezdése között hosszabb idő is eltelik, és nem úgy alakulnak a dolgok, mint ahogy elterveztük.

Amikor szükség lehet adminisztratív beavatkozásra

A fentiek következtében megtörténhet, hogy a jogosultság átírására vagy átruházására is szükség lenne annak érdekében, hogy a vásárlót nem érje hátrány, hogy maradéktalanul igénybe vehesse az autópályán való közlekedés minden előnyét.

Az Autopalyamatrica.hu oldalon részletes információkkal is találkozhat e tekintetben is minden vásárló vagy érdeklődő. A szabályok és lehetőségek ismerete akár jelentős megtakarítással is járhat a tájékozott autós számára.

Kis költséggel nagy megtakarítás is elérhető

Az elérhető anyagi és kényelmi előnyökért cserébe csekély költséggel megtörténhet adott esetben egy jogosultság átírása. Olyan balesetet követően, ha nem tudjuk autónkat a továbbiakban használni, vagy ha eladtuk a járművet és újat vásároltunk helyette, vagy ha másik megyébe költözünk, akkor feltétlenül érdemes a kérdéssel foglalkoznunk.

De akkor is szükség lehet az átírás lehetőségének ismeretére, ha rendszámot cserélünk vagy éppenséggel vásárláskor rosszul lettek megadva a rendszám adatai. Mivel számos ok miatt lehet szükséges egy ilyen ügyintézés, így általános szabályok helyett az adott esetre vonatkozó információk és adatok, igazolások megadására lehet szükség és minden esetben a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ügyfélszolgálatát kell keresni, ami megtehető személyesen e-mailben vagy telefonon is.

Amire szükség lehet az ügyintézéshez

Az átírás igazolására szükség lesz az annak szükségességét igazoló dokumentumokra, így adott esetben forgalmi engedélyre, adásvételi szerződésre, jármű ellopása esetén rendőrségi vagy biztosítótól származó igazolásra is. Nagyon fontos, hogy a kérés elindításakor meglegyen az úthasználati jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrzőszelvény is. Abban az esetben is érvényesíteni lehet a visszatérítést, ha egy megyében megszűnne a fizetős szakasz, ennek lebonyolítása szintén a fent említett ügyfélszolgálaton történhet.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.