Egyéb kategória

A műkörmös termékek biztonsági hátteréről

Egy körömstúdióban profi munka zajlik, s a folyamat során megannyi kérdés merül fel, például a biztonsági adatlapokkal kapcsolatban. Milyen termékeket kell bejelenteni, melyeket kell biztonsági adatlappal ellátni, és hogyan történik a hulladékkezelés? A következő cikkben most ezeket a témaköröket boncolgatjuk.
vous - 2023.04.17.
A műkörmös termékek biztonsági hátteréről

A tanfolyamtól a szalonig

Az ember azt gondolná, hogy körmös bárki lehet. Ez lényegében tényleg így van, ám valamennyi, erre a pályára készülő embernek el kell sajátítania a munkához szükséges legfontosabb ismereteket. A StudioFlash műkörmös tanfolyamai például segíthetnek nekünk, hogy a szakma legjobbjai legyünk.

De sok-sok szempontra kell még figyelnünk. A műkörmös szalonokban néhány terméket kötelesek vagyunk bejelenteni, míg bizonyos darabok esetében nem kell ezzel bajlódnunk. Lássuk, hogy mikor mi a teendő!

A kézápoláshoz és a műkörömépítéshez használt produktumok

A műkörömépítő alapanyagok az Európai Parlament és a Tanács 1223/2009/EK (2009. november 30.) kozmetikai termékekről szóló rendelete szerint a kozmetikumok kategóriájába tartoznak, vagyis nincs szükség külön biztonsági adatlapra.

A III. számú melléklet külön kitér az egyes alapanyagokra vonatkozó speciális előírásokra is.  Ide sorolhatjuk a körömágybőr-eltávolítókat, a körömlakkokat, a körömerősítőket, illetve a műköröm rendszereket.

Természetesen ez csupán egy része a tudnivalók listájának, mivel nem szabad megfeledkeznünk azokról a fertőtlenítőszerekről sem, amelyeket minden esetben kötelesek vagyunk bejelenteni.

Milyen termékeket vagyunk kötelesek bejelenteni?

A kéz- és eszközfertőtlenítő készítmények többsége biocid hatóanyagot is tartalmaz, vagyis veszélyes keveréknek minősülnek. Víztiszta, színtelen enyhén alkoholos szagú szerekről beszélünk, amelyek kommunális hulladékként kezelhetők.

Mit tehetünk, ha a fentebb említett anyagokhoz hasonlóval dolgozunk? A TEÁOR ’08 – 9602 – Fodrászat, szépségápolás – pontosítva a Kéz- és lábápolás, műkörömépítés (960206) – tevékenységgel összefüggésbe hozható termékeket elektronikusan, az OSZIR – Kémiai biztonsági szakrendszerén keresztül kell bejelenteni az ÁNTSZ felé. 

A veszélyes anyagokkal végzett tevékenység bejelentésének nem túl nagy a költsége. A bejelentés során nekünk kell kiválasztanunk a nyilvántartásban szereplő anyagok közül az általunk is használt darabokat. Később ettől nem lehet eltérni, s a szalonban biztonsági adatlappal kell rendelkeznünk.

Hulladékkezelés

Veszélyesnek minősül az a hulladék, ami rákkeltő, mérgező, egészségkárosító hatással bír. Maga a műkörmös alapanyag és a fertőtlenítőszer sem veszélyes hulladék.

A lényeg, hogy be kell jelentenünk bizonyos termékeket, de ettől még azok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, s a csomagolásuk kiöblítve mehet a kommunális szeméttárolóba.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.