Egyéb kategória

A műkörmös termékek biztonsági hátteréről

Egy körömstúdióban profi munka zajlik, s a folyamat során megannyi kérdés merül fel, például a biztonsági adatlapokkal kapcsolatban. Milyen termékeket kell bejelenteni, melyeket kell biztonsági adatlappal ellátni, és hogyan történik a hulladékkezelés? A következő cikkben most ezeket a témaköröket boncolgatjuk.
vous - 2023.04.17.
A műkörmös termékek biztonsági hátteréről

A tanfolyamtól a szalonig

Az ember azt gondolná, hogy körmös bárki lehet. Ez lényegében tényleg így van, ám valamennyi, erre a pályára készülő embernek el kell sajátítania a munkához szükséges legfontosabb ismereteket. A StudioFlash műkörmös tanfolyamai például segíthetnek nekünk, hogy a szakma legjobbjai legyünk.

De sok-sok szempontra kell még figyelnünk. A műkörmös szalonokban néhány terméket kötelesek vagyunk bejelenteni, míg bizonyos darabok esetében nem kell ezzel bajlódnunk. Lássuk, hogy mikor mi a teendő!

A kézápoláshoz és a műkörömépítéshez használt produktumok

A műkörömépítő alapanyagok az Európai Parlament és a Tanács 1223/2009/EK (2009. november 30.) kozmetikai termékekről szóló rendelete szerint a kozmetikumok kategóriájába tartoznak, vagyis nincs szükség külön biztonsági adatlapra.

A III. számú melléklet külön kitér az egyes alapanyagokra vonatkozó speciális előírásokra is.  Ide sorolhatjuk a körömágybőr-eltávolítókat, a körömlakkokat, a körömerősítőket, illetve a műköröm rendszereket.

Természetesen ez csupán egy része a tudnivalók listájának, mivel nem szabad megfeledkeznünk azokról a fertőtlenítőszerekről sem, amelyeket minden esetben kötelesek vagyunk bejelenteni.

Milyen termékeket vagyunk kötelesek bejelenteni?

A kéz- és eszközfertőtlenítő készítmények többsége biocid hatóanyagot is tartalmaz, vagyis veszélyes keveréknek minősülnek. Víztiszta, színtelen enyhén alkoholos szagú szerekről beszélünk, amelyek kommunális hulladékként kezelhetők.

Mit tehetünk, ha a fentebb említett anyagokhoz hasonlóval dolgozunk? A TEÁOR ’08 – 9602 – Fodrászat, szépségápolás – pontosítva a Kéz- és lábápolás, műkörömépítés (960206) – tevékenységgel összefüggésbe hozható termékeket elektronikusan, az OSZIR – Kémiai biztonsági szakrendszerén keresztül kell bejelenteni az ÁNTSZ felé. 

A veszélyes anyagokkal végzett tevékenység bejelentésének nem túl nagy a költsége. A bejelentés során nekünk kell kiválasztanunk a nyilvántartásban szereplő anyagok közül az általunk is használt darabokat. Később ettől nem lehet eltérni, s a szalonban biztonsági adatlappal kell rendelkeznünk.

Hulladékkezelés

Veszélyesnek minősül az a hulladék, ami rákkeltő, mérgező, egészségkárosító hatással bír. Maga a műkörmös alapanyag és a fertőtlenítőszer sem veszélyes hulladék.

A lényeg, hogy be kell jelentenünk bizonyos termékeket, de ettől még azok nem minősülnek veszélyes hulladéknak, s a csomagolásuk kiöblítve mehet a kommunális szeméttárolóba.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!