Egyéb kategória

A makettezés profi eszköze: a festékszóró

Hívhatjuk légecsetnek is, azaz airbrush-nak, amely igen fontos “szerszám” a makettfestés során. Az első festékszóró megalkotása Francis Edgar Stanley nevéhez fűződik, melyet annak idején fotóretusáláshoz alkalmazott. Ebben a cikkünkben megismertetjük a mai szórópisztolyok működési elvét, előnyeit.
vous - 2023.12.11.
A makettezés profi eszköze: a festékszóró

Mire képes az airbrush? Milyen típusai ismertek?

A beszerzése könnyen megoldható, ehhez a Modellfutár festékszórók kategóriájába kell ellátogatnunk. Itt persze mindenféle makettezéshez használatos eszköz elérhető, illetve konkrétan az elkészítendő példányok is. 

A szórópisztolynak kétféle ismert változatáról érdemes szót ejtenünk. Az egyik a Single Action (SAA), amelynek a neve is utal a működésére, vagyis a kioldó billentyű megnyomásával single (egy) action (művelet) megy végbe. Ami azt is jelenti, hogy a levegő és a festék egyszerre indul meg a szórófej irányába. Esetében a levegő mennyiségét szabályozhatjuk. Ellenben a Double Action airbrush (DAA) két művelet szabályozására kínál lehetőséget. Amint lenyomjuk a billentyűt, megindul a levegőáramlás a szelep irányából, s amint a billentyűt hátrahúzzuk, a tű is vele együtt mozdul, s ezáltal utat enged a festék számára. Ezzel a típussal mind a festék, mind pedig a levegő szabályozása is megoldható aszerint, hogy mennyire nyomjuk le és húzzuk hátra a billentyűt.

Beszélnünk kell egyfajta köztes változatról is, a Controlled Double Function működésű Hansa 381 eszközről. Ez esetben a hátrahúzással kontrollálható a levegő és a festék mennyisége is, javasolt ez a típus alapozáshoz, lakkozáshoz. Tehát amikor egy színt alkalmazunk viszonylag nagyobb méretű felületen.

Különbségek fedezhetők fel a festékszórók kivitelezésében, vagyis hogy alsó, oldalsó, felső tartályos kialakítású. A legtöbben utóbbit választják szívesen. 

Milyen alkotóelemekből áll?

Alapvetően nem a makettezők számára készültek ezek az eszközök, hanem festőművészek, grafikusok, dekoratőrök számítottak a főbb felhasználói körnek. S mivel a makettezés során is nagyszerűen kihasználhatók az előnyök, a gyártók elkezdtek kifejezetten szórópisztolyokhoz készíteni speciális festékeket. Itt ugyan figyelembe kellett venni azt a tényt is, hogy minél nagyobb méretűek a pigmentek, annál nagyobb tűre és teljesítményre volt szükség, hogy valóban optimálisan alkalmazható legyen, vagyis azt az eredményt kapjuk, amit várunk. 

A légecset főbb elemei a tűvédő, a fúvóka sapka, a fej, a fúvóka, a tartály, a tartálykupak és a trigger, más néven kioldó billentyű, azaz ravasz. További alkatrészei a tűvezető, a helyretoló rugó, a rugó vezető, a tű befogó, a tű maga és a markolat. A használatához mindenképpen gyakorlás szükséges, viszont könnyen elsajátítható a helyes alkalmazás technikája.

Melyek az előnyei?

Nagyon szép eredmények érhetők el általa, a festékszóró lehetőséget teremt a gyors, mégis precíz színezésre. Olyan vékony rétegben vihetők fel a választott árnyalatok, amely ecsettel aligha lenne lehetséges.

Ajánlott cikkek