Otthon

A konyha alaptartozéka, a serpenyő

A konyhai alaptartozékok egyik fontos része a serpenyő, melyből jellemzően többféle méretű és kialakítású darab is megtalálható otthon. Még könnyebb elkészíteni a finom ételeket, ha rendelkezünk az ehhez szükséges eszközökkel.
vous - 2024.02.22.
A konyha alaptartozéka, a serpenyő

A Gasztronagyker kínálatában kapható serpenyők széles választéka a legkülönfélébb típusokat tartalmazza, így bármilyen darabra vágyunk, biztosan megtaláljuk azt, amire szükségünk van. Egy jó háziasszony pontosan tudja, hogy az egyes ételek íze, zamata, elkészítési ideje nagymértékben függ attól, hogy milyen konyhai eszközt alkalmazunk.

A serpenyő helyes használata

A kezdő konyhatündérek gyakran követnek el olyan tipikusnak mondható hibákat, melyek eredményeként az étel odasülhet, rosszabb esetben pedig a konyhai eszközökben is kár keletkezik. Emellett sokszor az is nehézséget jelent, hogy eldöntsük, mi az, amire valóban szükségünk van. Ha teljesen tanácstalanok vagyunk, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy kikérjük egy nálunk tapasztaltabb háziasszony vagy egy szakember véleményét.

A serpenyőkre általánosságban igaz, hogy nem szabad őket túlhevíteni, illetve tisztításuk során a maró hatású vegyszereket is jobb mellőzni. A kiválasztott darab kapcsán nagyon fontos, hogy tudjuk, hogyan kell benne ételeket készíteni.

A méret helyes megválasztása

Ha nagy családra kell főznünk, akkor egyértelmű, hogy egy nagyobb darabra lesz szükségünk, hogy elég nagy adagot tudjunk készíteni, ami akár több napig is kitart. Az igazán nagy darabok harminc centiméter feletti átmérővel rendelkeznek. Ha viszont csak egy gyors vacsorát szeretnénk összedobni saját részre, akkor felesleges a legnagyobb típust használni, így kisebb darabokra is célszerű beruházni. A Gasztronagyker kínálatában további konyhai termékek is találhatók, például csészék és bögrék, így ha hiányos a kínálat, akkor egyszerűen fel tudjuk tölteni a legkülönfélébb darabokkal.

Hővezető képesség és anyag

A hővezető képességet tekintve a serpenyő alapanyagát kell figyelembe venni. Általános igazság, hogy a serpenyő alja minél vastagabb, annál jobb ez a képesség. A több anyag garantálja a jobb, egyenletesebb hővezetést. Az öntöttvas régóta kedvelt alapanyag, azonban nagy hátránya a nehéz súly, így ha étellel is megvan pakolva, akkor komoly nehézséget okoz az emelgetése.

Ha a tisztíthatóságot és a kezelhetőséget vesszük alapul, akkor a rozsdamentes serpenyő a legjobb opció. A különféle bevonatok elősegítik, hogy az étel ne égjen le. A tapadásmentes tulajdonság nagyon népszerű, sokan kifejezetten ezeket a termékeket keresik. Viszont arra mindenképp ügyelni kell, hogy a tiszta fém serpenyőkhöz képest a bevonatos darabok sokkal sérülékenyebbek. Kellő odafigyelés mellett viszont hosszú távon készíthetjük bennük a finom, ízletes ételeket.

Ajánlott cikkek