Test

A klíma helyes használatával megelőzhető a legionella okozta megbetegedés

A globális felmelegedést jól jelzi az, hogy mennyire forróvá váltak nyaraink. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy légkondicionáló készülék nélkül vészeljük át a nyári hónapokat. A napsütés ereje jóval erősebb, mint néhány évvel ezelőtt, így áldás a hűvös szobában megpihenni néhány órára.
vous - 2023.03.16.
A klíma helyes használatával megelőzhető a legionella okozta megbetegedés

Az egészséges szervezet számára is igazi kihívás a gyakori kánikula, az idősebbeknek és a szív- és érrendszeri betegségekkel küzdőknek pedig kínszenvedés átélni a forró napokat. A légkondicionálók haszna elvitathatatlan, azonban megfelelő karbantartásuk szükséges, hogy elkerüljük a használata során kialakuló légkondi-allergiát vagy a legionella okozta betegséget.

Használjuk helyesen a légkondicionálót

A légkondicionáló berendezések fix vagy mozgatható változatai egyaránt hűsítik a helyiség levegőjét. Azonban, mint minden olyan berendezésnél, ahol víz cirkulál, előfordulhat bakteriális eredetű betegség.

A szakemberek felhívják a figyelmet a legionella betegségre. Az Airfresh által forgalmazott mobil klímák környezetbarát módon üzemelnek, szűrőbetétjeik tisztítását és gyakori cseréjét azonban mindenkinek javasolják ugyanúgy, ahogyan a kondenzvíz elvezetését is.

A legionella betegségről

Sokan hallottak már a legionella nevű megbetegedésről, de kevesen tudják, hogy az otthoni légkondicionáló rendszerben is megtalálható baktérium. Az olyan porlasztott vizet előállító berendezések, mint például a diffúzorok vagy a működő klímák segítségével juthat el szervezetünkbe. 

A kellemes hangzású Legionella pneumophila baktérium a legtöbb esetben csak enyhe panaszokat okoz, mely influenzaszerű tünetekben jelentkezhet. Általában fejfájás, magas láz és végtagfájdalom kíséri a betegséget, azonban súlyosabb esetekben tüdőgyulladássá válhat. A baktériumok elszaporodásának gátat vethetünk a légkondicionáló berendezés megfelelő tisztításával és karbantartásával.

A kondenzvíz elvezetésének fontossága

Egy helyiség magas páratartalma éppoly veszélyes, mint a túl száraz levegő. A légkondicionálók belsejében lecsapódik a levegőben lévő nedvesség, mely később a berendezésből távozik. Ez a kondenzvíz, melynek elvezetése fontos kérdés, hiszen nem kerülhet vissza a levegőbe a nedvesség és ezzel együtt esetlegesen a baktériumok sem. A mobil klímák a lecsapódó párát tartályban gyűjtik össze, amelyet rendszeresen üríteni kell. A fixen telepített légkondicionálók kivezetése általában kivezetőcső segítségével történik. 

A klíma berendezések használata kiváló megoldás a nyári forróságban, azonban ügyelnünk kell a fokozatosságra. Szervezetünket nagyon megterheli a külső és a belső hőmérséklet túl nagy eltérése, így lehetőség szerint ne hűtsük nagyon ki a lakást. Arra is ügyeljünk, hogy a klíma lamellái ne a testünkre irányítsák közvetlenül a hideg levegőt, így megelőzhetjük néhány betegség kialakulását, mint például a felső légúti megbetegedések vagy ízületi problémák.

Ajánlott cikkek