Egyéb kategória

A fiatal női cégvezetők kihívásai

Napjainkban egyre több olyan iparágban töltenek be fontos szerepet a nők, ahol korábban a férfiak voltak többségben. Ez a változás azonban lassú, és főleg a fiatal nők számára megannyi olyan nehézséget tartogat a vezetővé válás rögös útja. Ezek közül sorolunk fel néhányat mai cikkünkben.
vous - 2023.03.28.
A fiatal női cégvezetők kihívásai

Megkülönböztetés a munka világában

Szerencsére évről évre csökken a nemek közötti különbség a munkahelyeken. Mégis vannak még olyan személyek, akik számára nehezen fogadható el, hogy egy nő vezetői pozícióban legyen. 

Ez kiemelten igaz olyan esetekben, amikor vezetői szerepbe egy fiatal nő kerül. Ilyenkor vannak, akikben felmerül a kétely, hogy van-e elég tapasztalata a hölgynek és rendelkezik-e a megfelelő kompetenciákkal. Amellett, hogy ez a hozzáállás igencsak diszkriminatív, nagyban megnehezíti a fiatal nők karrierépítését. 

Forrás: Canva

Kevesebb a fiatal nőket támogató mentor

Nem feltétlenül kell egy nőnek azonos nemű mentor. Valahogy mégis gyakran az a tapasztalat, akár sportról, önfejlesztésről vagy üzleti kérdésekről van szó, hogy a nők jobban megértik egymást, mint ha egy férfi mentor támogat egy nőt. Azt is érdemes kiemelni, hogy férfi mentorokból jóval többet találhatunk a piacon. 

Akár külső akár belső mentorról van szó, egy fiatal, karrierjét építő személynek mindenképp nagy segítség, ha van mellette valaki, aki támogatja szaktudással és a tapasztalatainak megosztásával. Emellett nagy előny lehet egy tapasztaltabb (nem feltétlenül idősebb) mentor jelenléte, aki megosztja az ambiciózus mentorálttal a kapcsolati hálóját is. 

A munka és magánélet egyensúlyának megtartása

Ha valaki vezetői pozícióba kerül, a sikerrel és az előnyökkel együtt kompromisszumok is járnak. Ilyenek például a hajnaltól estig elnyúló munkaidő vagy a nagy felelősség, ami komolyabb stresszhez vezet. 

Mindezek hatására pedig felborulhat a munka és a magánélet egyensúlya. Ez különösen igaz, ha valakinek kicsi gyermekei vannak vagy idős rokonokat ápol, ami általában a klasszikus családmodellben női feladatnak mondható. Ebből fakadóan pedig vagy nem is próbál egy nő előrébb jutni vagy nem hagyják neki, mert attól tartanak, hogy az otthoni feladatok elterelik majd a figyelmét és nem lesz olyan hatékony, mint egy elkötelezett férfi. 

Különbség a fizetésekben

Bár ebben is jelentős változásokat figyelhetünk meg, sajnos gyakran a fizetések sem azonosak. Ugyanabban a pozícióban sok esetben egy férfi magasabb fizetést kap. Ez egy olyan akadály, ami tovább nehezíti a nők magasabb pozícióba jutását. 

Csüggedni azonban az akadályok ellenére sem érdemes, hiszen egyre pozitívabb a kép, ahogy a társadalom kezdi elfogadni, hogy a nők legalább olyan értékesek, mint a férfiak. Ha te is fiatal nő vagy cégvezetői ambíciókkal, keresd fel a Fiatal Női Vezetők Instagram oldalát és weboldalát és fejlődj együtt a közösséggel. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
Otthon
Minőségi és dizájnos bútorok az otthonokba, bel- és kültérre
vous - 2024.03.28.
Otthonaink berendezése mindig egy izgalmas, ugyanakkor embert próbáló, jelentős költséggel járó feladat, amely meghatározó a stílus és a kényelem szempontjából, így körültekintést, megfontolást igényel.