Otthon

7 tipp, amivel kisállatbaráttá tehetjük az otthonunkat

A gazdik nagyon jól tudják, hogy mennyi örömet tud adni, ha egy kisállattal osztjuk meg az otthonunkat – ugyanakkor ők már azzal is tisztában vannak, hogy milyen sok áldozattal, munkával és felkészüléssel jár mindez. Mielőtt máris magunk mellé vennénk egy kis kedvencet, először is gondoljuk át, hogy milyen típusú állattal tudnánk megbirkózni, hiszen nagyon más igényei vannak például egy halnak és egy kutyának.
vous - 2022.09.21.
7 tipp, amivel kisállatbaráttá tehetjük az otthonunkat

Ha a döntés megszületett, akkor sem érdemes azonnal hazavinni a választottunkat, előtte ugyanis fel kell készíteni az otthonunkat az új lakó fogadására. Mivel elsősorban a szőrös négylábúak adják fel a leckét ilyen téren, a következőkben arról lesz szó, hogy tehetjük kutya- és macskabaráttá a lakásunkat vagy házunkat.

Az első lépések

Egy kisállat érkezése felforgathatja a mindennapjainkat, új szokásokat és rutinokat kell kialakítanunk – különösen igaz ez a kutyák esetében –, erre érdemes lélekben is felkészülni. De ha már meghoztunk egy ekkora döntést, akkor valószínűleg alaposan megfontoltuk ezt az aspektust is. Emellett pedig azt is észrevesszük majd, hogy a négylábúak hamar átveszik az uralmat az otthonunk felett.

Mielőtt ugyanis hazavinnénk szívünk választottját, rengeteg dolgot be kell szereznünk hozzá az alapvető kényelmi felszerelésektől kezdve a pórázokon át egészen az tápokig és jutalomfalatokig. A kiságyak, játékok, tálak, hordozók, hámok és társaik száma pedig idővel csak egyre nőni fog, míg végül azt vesszük észre, hogy a kis kedvencnek szinte több dolga van, mint nekünk. De ez így a természetes!

7 tanács az állatbarát otthonért

Ha már eljutottunk oda, hogy mindent megvettünk, amire csak szüksége lehet majd a kutyánknak vagy macskánknak, itt az ideje átnézni az otthonunkat! Vizsgáljuk meg aszerint, hogy mit tudnak tönkretenni – különösen, ha kölyökről van szó –, illetve hogy mi az, ami veszélyes lehet rájuk nézve. Ha nem tudjuk, hol kezdjük, itt egy hasznos lista!

Falak

Ha kutya mellett döntöttünk, akkor először is át kell gondolnunk, hogy mi legyen a falak sorsa – különösen igaz ez, ha nagytestű a kedvenc. Elég ugyanis egyszer megrázniuk a bundájukat vagy egyszer felborítani a táljukat, a falakon máris hatalmas foltok éktelenkednek majd. Éppen ezért érdemes egy strapabíró, tartós festéket választani a falakra, például egy jó minőségű kerámiafestéket. Ezek nemcsak a foltoknak állnak ellen, de a dörzsölést is jól bírják. Egy-egy esős napon különösen hálásak leszünk magunknak, ha a kerámiafestékek mellett döntünk!

Padló

Egy kutyás házban a járólap a legkézenfekvőbb választás, hiszen jól bírja a „kiképzést”, nem lesz azonnal karcos az éles körmöktől és tisztítani is könnyű, illetve a laminált padló is optimális lehet. Ha nem szeretnénk nagy átalakításokba kezdeni, akkor az is elég lehet, ha mellőzzük a túlságosan világos és hosszú szőrű szőnyegeket. Ezeket ugyanis nehéz takarítani, emellett a kis kedvencek a laza shaggyket előszeretettel nézik mosdónak.

Forrás: Canva

Vezetékek

A kölyökkutyák, de olykor a macskák is, hajlamosak lehetnek megrágni bármit, ami az útjukba kerül. Ez igaz lehet az elektromos vezetékekre is, amelyeket ezért mindenképp el kell rejtenünk, hiszen komoly balesetek is adódhatnak abból, ha ezeket rágcsálják. Szerencsére ma már létezik számos takaró, illetve vezetékeknek tervezett doboz, ami alkalmas erre a célra.

Káros anyagok

A vezetékekhez hasonlóan érdemes a mérgező kemikáliákat tartalmazó tisztítószereket, fertőtlenítőket, mosószereket és társaikat is gondosan elzárni. A legjobb, ha olyan helyre tesszük ezeket, ahol egyáltalán nem tudják elérni.

Egyes növények

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egyes szobanövények nemhogy károsak, de egyenesen életveszélyesek lehetnek az négylábúak számára. Mielőtt tehát hazavisszük otthonunk új lakóját, érdemes körülnézni, hogy van-e ilyen növényünk. A legnépszerűbbek közül ártalmas például a szobai futóka, a sárkányfa, a vitorlavirág és a fikusz, a papagájvirág pedig kifejezetten veszélyes.

Lezárt szekrények

A legokosabb macskák és kutyák elől nemcsak a vezetékeket, a kemikáliákat és egyes növényeket kell elzárnunk, hanem a legjobb, ha minden szekrényt gyerekzárral látunk el. Legalábbis akkor, ha nem szeretnénk, hogy megkóstolják a zacskós rizst vagy a mozizáshoz bekészített chipseket.

Mechanikus védelem

Lehet, hogy az első szabály, amit meghozunk, az lesz, hogy a négylábúnk nem jöhet fel a kanapéra és a fotelekre. Előre szólunk, hogy ez nem fog sokáig tartani. Éppen ezért célszerű egyszerűen cserélhető és mosható huzattal vagy éppen plédekkel letakarni ezeket a felületeket. Így kivédhetjük a kaparászás és a kisebb balesetek nyomait, de a szőrtől is óvjuk a bútorokat.

Ezeket a tanácsokat megfogadva egy harmonikus, kellemes otthont kapunk, amiben nemcsak mi, de a kis kedvenceink is biztonságban lehetnek, és boldogan élhetik a mindennapjaikat velünk összhangban.

Ajánlott cikkek