Otthon

7 lakberendezési hiba, amit sok szülő 1 éven belül kijavít a gyerekszobában

A gyerekszoba berendezésének, dekorálásának a legtöbb szülő általában nagy lelkesedéssel vág neki, hiszen éppen ez az a helyiség egy családi házban, ahol a legjobban szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat, és teret adhatunk a vidám vagy bohém ötleteknek, amivel feldobhatjuk a gyerkőcök mindennapjait. Csakhogy a feladat nem minden esetben annyira egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik – a szobának elvégre a gyermekünkkel „együtt kell nőnie”, minden időszakban eleget téve az életkornak megfelelő specifikus igényeknek.
vous - 2022.11.17.
7 lakberendezési hiba, amit sok szülő 1 éven belül kijavít a gyerekszobában

Cikkünkben bemutatjuk azt a 7 gyakori lakberendezési hibát, amelyeket érdemes elkerülnünk, ha az ideális gyerekszoba kialakítására törekszünk.

1. Tematikus dekoráció

Habár elsőre jó ötletnek tűnhet kötött tematika mentén dekorálni a gyerekszobát, valójában ezek az enteriőrök szinte sosem állják ki az idő próbáját. A gyerekek ízlése gyorsan változik, és ami ma még az érdeklődésük középpontjában van, belátható időn belül teljesen érdektelenné, unalmassá válhat számukra. Helyette érdemes átgondolnunk a gyerkőc hobbijait, érdeklődési körét, és azokból inspirálódva megpróbálhatunk beépíteni egy-két kreatív kiegészítőt a szoba dizájnjába.

2. A biztonsági szempontok figyelmen kívül hagyása

A gyerekszoba tervezésekor kiemelt szempont, hogy a lehető legbiztonságosabb legyen, különösen a kisebb gyermekek esetében. Számolnunk kell azzal, hogy nem lehetünk ott a nap minden egyes percében, ezért a kisebb balesetek elkerülése érdekében arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb veszélyforrás legyen a szobában. Figyeljünk arra, hogy az asztaloknak, ágyaknak és egyéb bútoroknak le legyenek éles sarkai! A vezetékeket, konnektorokat igyekezzünk elrejteni, illetve lehetőség szerint használjunk gyerekzárat!

3. A szőnyeg kiválasztása

A megfelelő gyerekszőnyeg kiválasztása kulcskérdés a gyerekszoba kialakításakor: ez lesz ugyanis az egyik legfeltűnőbb kiegészítő a helyiségekben, ráadásul a dekorációs szerepe mellett a játékhoz is ideális terepként kell funkcionálnia. A gyerekszőnyeg kiválasztásakor érdemes átgondolni, hogy a szoba adottságaihoz mi lesz az optimális méret: a legjobb, ha a szoba minél nagyobb felületét fedi, ezzel biztosítva a komfortot és növelve a helyiség esztétikáját. Ha túl kicsi szőnyeget választunk, az egyfelől könnyen a befejezetlenség érzetét keltheti, másfelől pedig akár csúszásveszélyes is lehet.

4. Nincs elég tér a kreativitásra

A gyerekek szeretik kiélni a kreativitásukat, és szabadjára engedni a fantáziájukat a játék során. Ha túlzsúfoljuk a szobát túl sok bútorral és kiegészítővel, azzal azt kockáztatjuk, hogy nem hagyunk elég teret a kreativitásra. Ehelyett törekedjünk inkább arra, hogy kifejezetten a kreativitást serkentő, készségfejlesztő elemekkel tarkítsuk a szoba berendezését! Ilyen lehet például egy falra szerelhető vagy állványos krétatábla, de akár egy falfelületet is lefesthetünk speciális festékkel, amelyre krétával lehet írni, rajzolni.

Forrás: Canva

5. Nincs elég fényforrás

A megfelelő világítás az egész lakásban kulcsfontosságú, és ugyanez igaz a gyerekszoba esetében is. Törekedjünk arra, hogy a központi világítótest mellett kiegészítő fényforrásokat is elhelyezzünk a térben! Míg a mennyezeti világítás elsődlegesen arra jó, hogy az egész teret bevilágítsa az esti játékok alkalmával, addig a kisebb, fókuszált fényforrások jók lehetnek például az olvasáshoz, a melegebb, lágy fényű lámpák mellett pedig akár aludhatnak is a gyerkőcök.

6. Kevés a tároló

Gyakori hiba a gyerekszobák esetében, hogy nincs elegendő tárolóhely, pedig a rend és a funkcionalitás szempontjából ezek nagyon fontosak. Ezek hiányában könnyen kaotikussá válhat a szanaszét hagyott játékok, ruhadarabok miatt a szoba, ami nemcsak rendetlenséget okoz, de esetenként balesetveszélyes is lehet. Éppen ezért a ruhásszekrény mellett gondoskodjunk olyan tárolókról, dobozokról, kosarakról, ládákról is, amelyekbe a gyerekek a játékaikat rakhatják!

7. A függöny kiválasztása

A függönyök nemcsak a szoba esztétikáját növelik, hanem a fényerő-szabályozásban is fontos szerepet játszanak. Ezt pedig fontos figyelembe vennünk, amikor függönyt választunk a gyerekszobába, ugyanis a gyermekek alvási ciklusába különösképpen be tud kavarni a kívülről beszivárgó fény, ez pedig az alvási minőséget jelentősen ronthatja.

A gyerekszoba berendezése tehát számos hibázási lehetőséget rejt magában, de ha kellő odafigyeléssel alakítjuk ki a helyiséget, biztosak lehetünk benne, hogy egy örömökkel és élményekkel teli gyermekkor helyszínné varázsolhatjuk.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!