Egyéb kategória

Miért szükséges egyéni védőfelszerelés viselése egyes munkakörökben?

Egyes munkahelyeken, bizonyos veszélyeknek kitett munkahelyeken, munkakörökben a törvényi előírásoknak megfelelően a munkavállalók számára egyéni védőfelszerelés (EVE) viselése kötelező. 

vous - 2022.09.13.
Miért szükséges egyéni védőfelszerelés viselése egyes munkakörökben?

Az egyéni védőfelszerelések körébe tartozik minden olyan munkavédelmi felszerelés, amely megvédi a munkavállalókat a munkahelyi sérülésektől, egészségügyi károsodást okozó vegyi, mechanikai, fizikai, elektromos, radiológiai és egyéb munkahelyi veszélyektől. 

Miért szükséges kockázatelemzést végezni?

A munkaadókat törvény kötelezi arra, hogy munkavállalóik számára a munka végzéséhez biztonságos munkahelyi környezetet biztosítsanak. Az egyén szintjén jutnak szerephez az egyéni védőfelszerelések, így például az Épkézláb Munkaruha lángálló és antisztatikus ruházatai is.

Elsődlegesen megelőző intézkedések megtétele szükséges a kockázatok minimalizálása érdekében, azonban amennyiben a technológiai folyamatok miatt ez nem lehetséges, akkor a kollektív védelemé a főszerep, majd ezt követik az egyéni védőfelszerelések. Ezek köre változatos, a szem, a fül, a fej, a végtagok, a test és a belső szervek védelmére is kiterjedhet a munkakör veszélyeitől függően.

Azt, hogy adott munkakörben milyen védőfelszerelés szükséges a biztonságos munkavégzéshez, egyéni kockázatelemzés során kell megállapítani, hiszen minden helyzet, minden munkahely más és más. A kockázatelemzés során fel kell tárni a munkahelyi veszélyeket, meg kell hozni az általuk okozott károk kockázatának csökkentésére irányuló lépéseket. Az értékelés felülvizsgálatát törvényben meghatározott időközönként ismételni szükséges. 

Egyéni védőeszközök szükségessége

A kiemelten veszélyes munkát végző dolgozóknak a munkahelyi kockázatok csökkentése érdekében speciális védőfelszerelésre lehet szükségük. A munkáltatóknak törvényi kötelezettsége az egyéni védőfelszerelés biztosítása az alkalmazottak számára, továbbá az is, hogy azok helyes használatára betanítsák őket. A felszerelések ellenőrzéséről, karbantartásáról, szükség esetén cseréjéről szintén a munkáltatónak kell gondoskodnia. 

Az egyéni védőfelszerelések pontos illeszkedése, kompatibilitása, komfortja alapvető fontosságú az egészség megőrzése és a biztonság érdekében. Ezen felszerelések meg kell feleljenek az aktuális szabványoknak, előírásoknak, ezt megfelelőségi tanúsítvány igazolja. 

Az egyéni védőeszközök típusai

Az adott munkakörre szakemberrel kell elvégeztetni a kockázatbecslést, és a kockázatok ismeretében kell meghatározni az indokolt egyéni védőfelszerelések listáját. A védőeszközök többféle típusúak lehetnek:

  • Fejvédő eszközök: munkavédelmi sisakok és sapkák
  • Fül- és hallásvédők: füldugók, -tokok
  • Szemvédelem: védőszemüvegek, arcvédők
  • Munkavédelmi lábbelik
  • Kéz- és karvédelem
  • Védőruházat

Minden védőeszközt gondosan kell ápolni és tárolni. Megfelelő használatukról a munkavállalókat oktatás formájában tájékoztatni kell, mivel csak helyesen viselve töltik be szerepüket. 

Ajánlott cikkek