Egyéb kategória

A likviditás fenntartása faktoring igénybevételével

A likviditás fogalma leginkább a fizetőképességgel írható le legegyszerűbben, azonban pénzügyileg némileg bonyolultabb, megértése szakmai rálátást igényel. 

vous - 2022.09.13.
A likviditás fenntartása faktoring igénybevételével

A stabil pénzügy likviditás azt jelenti, hogy képes-e a cég pénzügyi kötelezettségeinek határidőre eleget tenni. A fizetőképesség megléte biztosítja a vállalkozás napi működését, fejlődési, fejlesztési lehetőségeit. A tervezés alapját a múltbeli gazdasági eseményeken alapuló pénzügyi elemzés, illetve ennek mutatói jelentik.

Vállalkozások pénzügyi likviditása

Likviditás nélkül nincs biztonságos működés, kiszámítható növekedés, de egy váratlan, kedvezőtlen gazdasági helyzet is veszélybe sodorhatja nélküle a céget. Amennyiben a halasztott fizetések miatt a vállalkozásod fizetőképessége veszélybe kerül, megoldást jelenthet a FlexiBill digitális faktoring szolgáltatása, amely azonnali finanszírozást jelent a vevőkövetelések eladása révén.

Egy vállalkozás likviditása jelenti azt, hogy milyen lehetőségei vannak rövid távú kötelezettségei teljesítésére, egy eszköz likviditása pedig azt mutatja, mennyi idő alatt és milyen költséggel tehető pénzzé. Likvid a készpénz, illetve a gyorsan és könnyen pénzzé tehető eszközök, mint a részvények, kötvények, bankbetétek. A likviditás meghatározása a likviditási mutatók segítségével történik. 

A likviditást csökkentő tényezők

Vannak a likviditást átmenetileg, illetve tartósan csökkentő tényezők, amelyek különféle megoldásokat, beavatkozást igényelnek a pénzügyi stabilitás érdekében. 

Beruházások idején, főként a kezdő vállalkozások esetében átmenetileg nagymértékben csökkenhet a vállalkozások likviditása, ám ez, tudatos, jól időzített fejlesztés esetén, ha jól mértük fel a piaci igényeket, végső soron magasabb bevételt jelent. 

Nagyobb problémát okoz, amennyiben a vállalkozás olyan iparágban tevékenykedik, ahol a halasztott fizetési rendszer a bevett gyakorlat, ez ugyanis hosszabb távon is komoly cash flow problémákat okozhat. 

A stabilitást még sok egyéb tényező is veszélyeztetheti, ilyen volt sok cég számára a Covid-járvány, de egy új versenytárs piacra lépése vagy az érdeklődés visszaesése a termékünk, szolgáltatásunk iránt is okozhat pénzügyi instabilitást. Ha mindezekre megfelelő módon felkészítjük a céget, nem érhet váratlan meglepetés.

A likviditás javítása faktorálással

A hosszú fizetési határidejű számlák megnehezíthetik, de rosszabb esetben el is lehetetleníthetik egy vállalkozás gazdálkodását mind a napi ügymenet, mind új beruházások tekintetében. Megoldást jelenthet ilyen esetben a faktorálás.

Faktoring esetén a 30, 60, 90 napos fizetési határidejű számlák faktorálásával, vagyis a számlák egy faktorcégnek történő eladásával akár 24 órán belül is a számlák bruttó értékének 90%-ához juthat a cég, így lesz elegendő készpénze a rövid lejáratú kötelezettségek teljesítésére. A bankhitellel szemben jóval egyszerűbb és gyors finanszírozás nem igényel ingatlanfedezetet, továbbá többletterhet sem ró a vállalkozásra. 

Ajánlott cikkek