Egyéb kategória

Mi is az az aktív hangfal?

Sokaknak teljesen meglepő az a felfedezés, hogy létezik passzív és aktív hangfal. Nyilván ez főleg kezdetben jelenthet újdonságot, amikor még a hangzásvilág univerzuma tényleg ismeretlennek, sőt átláthatatlannak tűnik. De ez a téma sem olyan bonyolult, mint amilyennek esetleg első körben látszik.

vous - 2022.08.11.
Mi is az az aktív hangfal?

Hogyan definiálható a legkönnyebben az aktív és a passzív variációk közötti különbség?

Az aktív subwoofer lelke, lényege, vagy fogalmazhatjuk úgy is, hogy esszenciája a beépített erősítő, aminek köszönhetően nem igényel külön hajtást a működtetése. Mivel nincsen szükség az esetében plusz elektronikára az üzemeltetéséhez, ezért aztán határozottan helytakarékos megoldás. Mondjuk ez az a pozitívum, ami a legtöbbeknek aranyat ér. Mivel a rendszer kialakítása testre szabott feltételekkel történik, így például az nem fordulhat elő, hogy olyan végerősítő kerül beépítésre, ami sokkalta több áramot vesz fel annál, mint ami egyébként szükséges.

Na, de minden éremnek két oldala van, így aztán ez a téma is megközelíthető másik szemszögből. Mégpedig az a fő kérdés jelen esetben, hogy mindez szép és jó, de hol van a bökkenő? Azaz akad-e hátrányos jellemvonása ennek a technológiai megoldásnak? Természetesen, mint mindenben itt is felsorakoztathatóak pozitívumok és negatívumok, egyformán. Tulajdonképpen a fentiekből ki is derül, hogy mi az a tulajdonság, ami egyszerre említhető az előnyök és a hátrányok térfelén. A rendszer, ahogy azt említettük beépített erősítővel rendelkezik, pont ennek köszönheti többek között energiatakarékosságát is. Igen ám, de ez egyúttal azt is jelenti, hogy az erősítő nem cserélhető ki, még igény szerint sem. Vagyis ez az a variáció, ami fejlődésre nem nyújt lehetőséget. Ezáltal a bemeneti opciók száma is logikusan korlátozott,, kivéve, ha nincsen a rendszerhez társítva különálló sztereo vagy házimozi processzor.

Forrás:
Unsplash

Akkor most kinek ajánlható az aktív alternatíva?

Gyakorlatilag mindenkinek, aki pazar hangélményre vágyik az otthonában, minimális technológiai háttér beszerzésével és a lehető leginkább helytakarékos módon. Ugyanis az erősítő kérdésére, ami tulajdonképpen az aktív és a passzív verziók közötti különbséget mutatja azoknak érdemes rákoncentrálni, akik komoly szerkesztési feladatokat szeretnének például véghezvinni vagy olyan profi munkákat vállalnak be, készítenek, amik megkövetelik a felső kategóriás gépek valamelyikét.

Például a digitális keresztváltóval büszkélkedő, minden egyes hangfal külön erősítővel meghajtott rendszer olyan professzionális hangzást borítékol, ami egyébként jócskán túlmutat a mindennapi felhasználás támasztotta követelmények teljesítésén. Vagyis érdemes a szóban forgó aktív modellek között körbenézni, mert az egyedi igények ismeretében kitűnő variánsok bukkanhatnak fel a figyelem, érdeklődés, vásárlás célkeresztjében.

A siker kulcsa minden helyzetben az egyedi kritériumok szem előtt tartása és az azokhoz való igazodás, így ugyanis a csalódottság egy az egyben elkerülhető. Miközben a várva-várt hangzás a lehető legideálisabb módon biztosítható, mégpedig hosszútávon.

Ajánlott cikkek