Egyéb kategória

Mit tudnak a beltéri mozgásérzékelők?

A beltéri mozgásérzékelők azon riasztórendszerek szerves részei, amelyek telepítésével megpróbáljuk megvédeni az értékeinket. Sajnos egyre nagyobb szükség van az alkalmazásukra, hiszen a vagyon elleni bűncselekmények száma nő.

vous - 2022.02.04.
Mit tudnak a beltéri mozgásérzékelők?

A beltéri mozgásérzékelő 

A napjainkban használatos beltéri mozgásérzékelők többsége a passzív infravörös (Passive Infra Red = PIR) érzékelők közé tartozik. Ezek a viszonylag alacsony áruk és a széles felhasználási lehetőségük miatt lettek nagyon népszerűek. Ha megfelelően vannak telepítve, akkor önmagukban is képesek egy teljes helyiség tárgy- és/vagy térvédelmére. 

A passzív infra működése közben nem bocsát ki magából sugárzást, hanem a teret passzívan figyeli. A feladata az, hogy figyelje a terület infravörös tartományba eső sugárzását, érzékelje az emberi testmelegből származó hősugárzást és azt egy pontra fókuszálja egy optikai rendszer segítségével. 

Ebben a fókuszpontban egy olyan piroelektromos elven működő szenzor van, ami villamos jelváltozássá alakítja a védett területen mozgó ember által kiváltott infrasugárzás szintjének – a környezet alap jel szintjéhez viszonyított megváltozását. Ezt a változást kiértékeli egy jelfeldolgozó áramkör, és szükség szerint riasztást vált ki egy relé működtetésével.

A mozgásérzékelők felépítése

A beltéri mozgásérzékelők a Riasztobolt.hu kínálatában is megtalálhatóak, és a következő elemekből épülnek fel:

  • Érzékelőelem – ez érzékeli a környezet hősugárzásának a változását, majd villamos jelekké alakítja át az infravörös sugárzást.
  • Optikai rendszer – ez fókuszálja az érzékelőelemre az infravörös energiát. A rendszer lehet Fresnel-lencsés vagy tükrös.
  • Jelfeldolgozó áramkör – ez folyamatosan figyeli és kiértékeli a szenzorok által összegyűjtött változásokat, majd egy relé működtetésével riaszt, ha a jelek elérnek egy meghatározott szintet.

Egyre korszerűbbek a beltéri mozgásérzékelők

Régebben még hagyományos aktív és passzív alkatrészekből épült fel az infrák elektronikája. Napjainkban már a felületszerelt áramköri technológia a domináns, és a digitális mozgásérzékelők terjedtek el. Ezek a szenzorból érkező analóg jelet digitális jellé változtatják egy analóg-digitális átalakító segítségével. Ez a jelsorozat lényegesen több információt szolgáltat az érzékelő által észlelt mozgás jellegéről és a hőmérsékletről is. 

A jelfeldolgozást a legfejlettebb érzékelők mikroprocesszor alkalmazásával vagy ASIC áramkörökkel (alkalmazás specifikus integrált áramkörökkel) végzik el. Ezek már nemcsak az észlelt jel szintjét figyelik meg, hanem a jel szélességét, amplitúdóját, felfutási idejét, formáját, energiáját, az egymást követő jelek időkülönbségét. Ezt követően a jelet összevetik a memóriájukban sablonszerűen tárolt jelmintákkal és eldöntik, hogy riasztást generálnak, vagy az adott jelzést tévesnek titulálják. 

A vagyonvédelem ma már elképzelhetetlen riasztórendszerek telepítése nélkül. Alkalmazza Ön is hatékonyan!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.