Egyéb kategória

Minden, amit a bőrápolás két nagyágyújáról tudni akartál: Retinol vs. bakuchiol

A Google statisztikái alapján tavaly a retinol volt a második legtöbbet keresett bőrápolási összetevő, több mint 900 ezer keresés irányult a csodaszernek tartott anti-aging hatóanyagra. Ez nem véletlen, hiszen a retinol fontos szerepet játszik az öregedés elleni harcban, azonban használata számos kellemetlen következménnyel is járhat. Dr. Asztalos Gabriella, bőrgyógyász, a Helia-D szakértője szerint a negatív hatások miatt az elmúlt években egy új hatóanyag, a bakuchiol tört be a köztudatba, amely amellett, hogy a retinolhoz hasonlóan fejti ki hatását, sokkal kíméletesebb a bőrhöz, és a tavaszi-nyári időszakban is nyugodtan alkalmazható.

vous - 2022.04.17.
Minden, amit a bőrápolás két nagyágyújáról tudni akartál: Retinol vs. bakuchiol

A retinol két arca

A retinolt ma már nem kell bemutatni a tudatos bőrápolóknak. A kedvelt összetevő vitathatatlan öregedésgátló: elősegíti a bőrsejtek cserélődését, továbbá a kollagéntermelés beindításával fiatalosabb textúrát, egyenletesebb arcszínt ad. Ugyanakkor a hatóanyag kevésbé kíméletes oldalát is meg tudja mutatni – könnyen irritációhoz, bőrpírhez vagy szárazsághoz vezethet, terhesség alatt és szoptatáskor pedig nem ajánlott a használata. Ráadásul a retinol hatásainak következtében erős fényvédelemre és körültekintésre van szükség, ezért Dr. Asztalos Gabriella szerint a nyári időszakban érdemes más, biztonságosabb öregedésgátlót bevetni.

A természet retinolja: a bakuchiol

A szakértő elmondta, hogy a retinol kellemetlen hatásai miatt az utóbbi időben – különösen nyáron – egyre nagyobb figyelem irányul a természet retinoljának nevezett bakuchiolra, amely hatásmechanizmusát tekintve nagyon hasonlít a retinolra, a két összetevő között mégis van néhány különbség. Míg a retinol az A-vitamin származéka, a bakuchiol egy antioxidáns, amely a babchi növény magjából származik. Utóbbi a retinolhoz hasonlóan növeli a kollagéntermelést és fokozza a sejtforgalmat, viszont sokkal kíméletesebb természetű, nem okoz ugyanis szárazságot vagy bőrirritációt, míg ez a retinol esetében gyakrabban előfordulhat. 

Dr. Asztalos Gabriella arra is rámutatott, hogy a bakuchiol non plus ultrája, hogy amellett, hogy hatékonyan gátolja az öregedést, nem teszi fényérzékennyé a bőrt. A bakuchiolt ráadásul még várandósság alatt is nyugodtan lehet használni, ha valaki ebben az időszakban sem szeretné elhanyagolni a bőrét.

Vegánoknak tökéletes

Az utóbbi időben a kozmetikai termékek esetében is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a növényi összetevőknek. Fontos különbség a két anti-aging termék között, hogy míg a bakuchiol vegán és növényi alapú, a retinoidok esetében nem mindig mondható el ugyanez. Ugyan léteznek növényi alapú retinol-termékek, számos retinol-készítmény tartalmaz állati összetevőket is, ezért a bakuchiol vonzóbb választás lehet a vegánok és vegetáriánusok számára.

Milyen bőrtípusra ajánlott?

A szakértő szerint a nyár közeledtével érdemes mindenkinek a szokásosnál is jobban odafigyelnie a bőrápolásra, különösen a fényvédelemre. Emellett persze az anti-aging sem kerülhet ki a fókuszból, a bakuchiol pedig jó alternatíva lehet még az érzékeny, problémás bőrtípusúaknak is, hiszen pirosság és irritáció nélkül kíméletesen segíti a bőr megújulását, és hatékonyan győzi le a hiperpigmentáció megmaradt jeleit is.

Ajánlott cikkek