Egyéb kategória

Melatonin – mi is ez tulajdonképpen?

A pihentető alvásnál nincs fontosabb tényező az egészségünkben, tehát a melatoninnal is érdemes tisztában lenni, hogy miként állíthatjuk helyre a saját ritmusunkat, hogy aludhatunk igazán jól.

vous - 2022.04.16.
Melatonin – mi is ez tulajdonképpen?

Ha rosszul alszunk, azonnal elkezdjük az okokat keresgélni. Panaszkodunk a zajra, fényre, frontra, és nem mindig gondoljuk végig, hogy igazából mi is szükséges ahhoz, hogy alvásunk igazán pihentető legyen, ébrenlétünk pedig kellemes. Hiszen a legfontosabb mégiscsak az, hogy napközben a topon legyünk, a legjobbat nyújthassuk. 

Van egy szó, amelyet mostanában sokat emlegetünk, akkor is, ha néha nem teljesen vagyunk tisztában azzal, hogy igazából miről is van szó. Ez pedig nem más, mint a melatonin.

De mi is az a melatonin?

A melatonin nem más, mint testünknek az a vegyülete, amely az alvás-ébrenlétet szabályozza, s amelynek termelődése életkorunk előrehaladtával, vagy egyéb életkori behatásokra csökkenhet a szervezetünkben. Napjaink egyik legnépszerűbb témája, egy kutatás szerint jelenleg is közel 30 000 tudományos cikk foglalkozik a világban a melatoninnak a szervezetünkre gyakorolt hatásával. 

miert fontos a melatonin (5)

A melatonin nemcsak az alvásban és az ébredésben játszik szerepet.
Forrás:
Canva

„Nem szoktunk így gondolni rá, de a felébredés és az elalvás voltaképpen egy-egy komplett biokémiai folyamat” – mondja Dr. Szakács Zoltán, neurológus, szomnológus, a SomnoCenter, az Alvászavar Központ szakértője. – „Este, sötétedés után, általában 9 óra körül elindul a szervezetünkben a melatonin termelődés, s ahogy ez a hormonszint emelkedik, álmosak leszünk. A melatoninszint aztán egész éjjel magas marad, 2 és 4 óra között éri el a csúcsot, majd lassan csökkeni kezd. Ébredéskor a retinánk fényt érzékel, ezt az információt továbbítja a tobozmirigynek, amely csökkenteni kezdi a melatonintermelést, ekkor indul el a nappali időszámítás a szervezetben, vérnyomásunk emelkedik és átveszik a munkát a serkentő hatású hormonok. A hormonok termelődését az emberi szervezetben az úgynevezett cirkadián ritmus szabályozza, ez a szervezetünk 24 óránként ismétlődő ciklusa, vagy más néven belső biológiai óra.”

A nappalhoz és éjszakához igazodó melatonintermelődés nagyjából három hónapos korban kezdődik el, és a kamaszkorig jóval több melatonint termel a gyermekek szervezete, mint a felnőtteké. A melatonintermelődés húsz éves kor után jelentősen lelassul, 40 éves kor után pedig csökkenni kezd, időskorra pedig csaknem teljesen megszűnik. A szakemberek szerint ez lehet az idősebbekre jellemző alvászavarok egyik kiváltó oka. 

A melatonin nemcsak az alvásban és az ébredésben játszik szerepet, hanem rendkívül erős antioxidánsként védi a szervezetünket a káros szabadgyökök ellen, és az immunrendszerünk megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen. 

Szembe kell egyébként nézni a ténnyel, hogy az alvászavarok hátterében gyakran a megváltozott életmód, viselkedés is komoly szerepet játszhat. Sötétedés után még sokáig ébren vagyunk, mesterséges fényekkel vesszük magunkat körbe, nem is szólva a számítógép, TV, mobiltelefon használatáról, mely a retinánkon keresztül szintén összezavarja a melatonin termelődést. A túlzott cukor- és alkoholfogyasztás pedig szintén negatívan befolyásolhatja azt.

miert fontos a melatonin (2)

Sötétedés után még sokáig ébren vagyunk, mesterséges fényekkel vesszük magunkat körbe.
Forrás:
Canva

Az alvás-egyensúly felborulhat időeltolódás, jet-lag esetén, váltott műszakban dolgozóknál, és számos betegség esetén is, így a cukorbetegség, a daganatos betegségek, emésztési, szív- és érrendszeri problémák esetén is lehet probléma a melatonintermeléssel, így sor kerülhet arra, hogy pótlásra legyen szükségünk. A melatonin jelenléte egyértelműen hatással van a kognitív funkciókra, gátolja az agysejtek pusztulását, javítja a kognitív képességeket, Alzheimer-kór és demencia esetén is segíthet. 

Elsődleges cél természetesen visszatalálni a természetes cirkadián ritmusunkhoz, ha lehet, csökkenteni a képernyőidőt, sötétedéskor lefeküdni és napfelkeltekor ébredni, de ha élethelyzetünk, munkánk, vagy saját személyes bioritmusunk miatt erre nincs mód, tabletta, spray vagy cseppek formájában megkísérelhetjük a melatonin-pótlást. A SomnoCenter szakértője ugyanakkor azt javasolja, hogy ezt mindenképpen csak szakmai tanácsadás után tegyük, végezzünk el egy egyszerű alvástesztet, és konzultáljunk szakértővel, hogy nekünk személy szerint van-e szükségünk melatoninpótlásra. 

Ajánlott cikkek