Egyéb kategória

Férfivélemény: Lányok, nők, anyák, ne sminkeljetek annyit!

Vannak, akik egyet fognak érteni velem, lesznek, akik megköveznek, ebből is látszik, hogy mennyire megosztó téma a sminkelés. Viszont mielőtt mindenki nekem támadna, hogy nem tudom miről beszélek, mert nem vagyok nő, arra kérem az olvasókat, hogy hallgassanak meg.

vous - 2022.04.20.
Férfivélemény: Lányok, nők, anyák, ne sminkeljetek annyit!

Ebben a cikkben nem a smink elleni elvakult keresztes hadjáratomat szeretném népszerűsíteni, vagy megmondani a nőknek mit kéne csináljanak. Inkább csak megosztani a tapasztalataimat és gondolataimat, mint kívülálló szemlélő.

Igazságtalan elvárás

A legnagyobb problémám a sminkelés intézményével, hogy szépen lassan elkezdett elvárássá alakulni a nőkkel szemben. Európában régen csak a nemesség hóbortja volt. Nem értem, hogy amíg a férfiakkal szemben megszűnt elvárásnak lenni, addig a nőknek jóformán miért kötelező, minden társadalmi rétegben?

A hátam közepére kívánnám, hogy minden reggel sminkeléssel kezdjem a napom, ezért nehéz felfognom, miért teszi ki magát ennek a legtöbb nő önszántából. És félreértés ne essék, nem az ápolatlanságra buzdítom a lakosságot, de annak szerintem nem kéne elvárt része legyen a smink, hiszen objektíven nézve nem az.

Szükségtelen nyomás

A férfiak jóval kevesebb valótlan ideállal kell szembenézzenek, mint a nők. A puha test, kopaszodás, keskeny állkapocs és alacsony termet sokszor le van nézve, de kb. ennyi az egész. Viszont a nőknek sokkal több ostobasággal kell foglalkoznia, és ezek közé tartozik a smink is. Sokaknak a női szépségideál része a smink, ami nemcsak a felnőttekre, de a gyerekekre nézve is ártalmas.

A szépségipar a világ legnagyobb átverése.

A szépségipar a világ legnagyobb átverése.
Forrás:
Unsplash.com

Tizenéves lányok bőszen vetik bele magukat a sminkelésbe, sokszor olcsóbbnál olcsóbb termékekkel, amelyekkel megalapozzák a saját bőrük keserű sorsát. És tudom, a gyerekek gonoszak, és egy bőrhibás vagy önbizalomhiányos lánynak a boldogságot jelenthet a smink. Hiszen azzal megússza, hogy kicsúfolják. Ettől függetlenül nem egészséges, hogy legtöbben a jóformán tökéletes bőrüket teszik tönkre.

A fiatalok vannak a legjobban kitéve a mindenhonnan ránkerőszakolt szépségideáloknak.

Egy gimnazistának nem kéne ilyenek miatt aggódnia, de ha a reklámok mellett otthon is azt látja, hogy az anyja nem lép utcára smink nélkül, akkor persze, hogy követi a példáját.

Mindenki azt csinál, amit akar

Csak ismételni tudom önmagamat, nem akarom megmondani ki mit csináljon. Csak gondolkozzunk el mindannyian, hogy mit miért teszünk. Magunkért, vagy a ránk nehezedő nyomás és szorongás miatt? És ez igaz az eltúlzott diétázásra, cigizésre, ivásra, bulizásra, öltözködésre és viselkedésre is.

Úgy érzem, hogy sok nő és lány azért sminkeli magát, mert szégyelli a saját arcát, és nem azért, mert annyira élvezné.

És tudom, hogy van, akinek öröm és az önkifejezésének a része, mert emberek vagyunk, szeretünk extrák lenni. Viszont figyeljünk arra, hogy tényleg örömünk leljük benne, és ne csak azért sminkeljünk, hogy egy tökéletesre festett álarc mögé bújhassunk.

Ajánlott cikkek