Egyéb kategória

„Azt láttam, hogy egy lovat szoptatok” – avagy miért hallucinálunk szülés után?

Szülés után az a minimum, hogy az anya fáradtan és kimerülten zuhan az ágyba és az álmok világába. Igen ám, de vannak, akik ehelyett rémisztő hallucinációk között találják magukat, ahelyett, hogy végre kipihennék magukat.

vous - 2022.04.12.
„Azt láttam, hogy egy lovat szoptatok” – avagy miért hallucinálunk szülés után?

Broadly több édesanyát is megszólaltatott, akik arról számoltak be, milyen rémisztő utazásban volt részük szülés után. Allie például azt követően, hogy életet adott a babájának, arra ébredt, hogy ott a gyerek a mellkasán, de neki nincs keze. Kiabálni kezdett a férjével, hogy nem tudja megtartani a picit, és kétségbeesetten menekülni akart a szobából. A férje tuszkolta vissza az ágyba, hogy feküdjön, hiszen császármetszés után van.

Amikor a gyereked idős hölggyé változik a szemed láttára, az nagyon furcsa. Beletelt egy kis időbe, míg újra tudtam érzékelni a valóságot.

– idézi a cikk Allie-t.

Hogy mitől került ilyen állapotba? A megoldás kézenfekvőnek tűnik, a császármetszés során ugyanis az anya egy tucat gyógyszert kapott, olyan erős szerekből, mint a morfium. Dr. Aidan O'Donell szerint a hallucinációt és a delíriumot okozhatják a szülés során alkalmazott gyógyszerek, a fájdalomcsillapítók, még ha ritkán is. 

Az orvos szerint a nők többsége megtapasztalja a gyógyszerek olyan kellemetlen mellékhatásait, mint a viszketés, hányinger, aluszékonyság és székrekedés. Allie örült volna, ha csak ezeket éli át, és szerinte előre figyelmeztetni kéne az anyákat, hogy előfordulhatnak ilyen mellékhatásai is a szülés közbeni, utáni kezeléseknek. Szerinte ugyanis az rendben van, hogy a fájdalmat csillapítani kell, de azt érezni, hogy mindjárt megőrültök, rémisztő.

Egyes szakértők azonban úgy vélik, hogy a disszociatív tapasztalatok szülés után, beleértve a hallucinációkat is, nem feltétlenül a gyógyszereknek tudhatók be, hanem a sokknak. Mary Elizabeth Skinner bába és ápoló egy kutatása során közel negyven olyan nővel beszélgetett, akik traumatikus szülésen estek át. Úgy találta, hogy közülük sokan poszttraumás stressz szindrómában szenvedtek, amelyekben általában az autóbalesetek áldozatai és a háborús veteránok is érintettek.

Forrás:
iStock

Később küzd meg a traumával az agy

Sophie egy nehéz szülésen esett át, harminc órán keresztül vajúdott, közben többször nem érzékelték a baba szívverését, ám Sophie nem törődött a történtekkel. Képtelen volt foglalkozni a traumatikus tényezőkkel, azzal, hogy a gyereke lehet, hogy meg fog halni. Amikor végül szülés után először találkozott a kisfiával, egy gyönyörű fekete lovat látott a kezében, aminél szebb dolgot nem látott a világon. Skinner szerint Sophie így dolgozta fel utólag a stresszt.

Skinner szerint nem csoda, hogy a nők sokkot kapnak, hiszen nem számítanak ennyire drámai szülésre. Fontos lenne a beavatkozások előtt tájékoztatni a szülő édesanyákat, hiszen ha valami nem a terv szerint megy, a zavar csak tovább növeli a trauma kialakulásának esélyét.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.