Egyéb kategória

Így változtatta meg az életemet a naplózás

Sosem hittem volna, hogy egy olyan egyszerű, néhány perces tevékenység, mint a naplózás megváltoztathatja egy ember életét, de így történt. Boldogabb és kiegyensúlyozottabb vagyok, mint valaha, ezért mindenkinek csak javasolni tudom, hogy próbálja ki ezt a módszert!

vous - 2022.04.02.
Így változtatta meg az életemet a naplózás

A naplóvezetés csupán 5-10 percet igényel az ember életéből, a közérzetet azonban gyökeresen pozitív irányba változtatja. Főleg akkor, ha annyira stresszes életszakaszban és kiégett mentális állapotban kezded el, mint én egy évvel ezelőtt.

Nem voltam boldog

Egy évvel ezelőtt vágtam bele a naplózásba, eléggé szkeptikusan, teszem hozzá. Nem igazán értettem hogyan segíthet rajtam, ha leírom egy füzetbe a gondolataimat, de hosszú ideje szenvedtem már a stressztől és a kiégéstől, így nem volt mit veszíteni.

Egy szörnyen fárasztó munkanap után tértem be az egyik közeli írószerboltba, ahol kiválasztottam egy szép, mintás naplót, elalvás előtt pedig elkezdtem írni. Egy ideig csak bámultam az üres lapokat, a gondolatok viszont egymás után kezdtek el utat törni a fejemből, és egyik oldalt írtam tele a másik után.

Elsőre 4 oldalt sikerült tele írnom, és bár nem voltak túl összeszedettek a gondolataim, mégis megkönnyebbültem.

Jó érzés volt papírra vetni mindazt, ami nyomasztott, vagy épp boldoggá tett aznap, és megkönnyebbülés volt szavakba önteni mindazt, amit eddig csak éreztem.

Hetek alatt az estém fénypontjává vált a naplózás. Segített összeszedni a gondolataimat a saját érzéseimmel kapcsolatban, lezárni a napot és kikapcsolni elalvás előtt. Végre nem a közösségi média oldalaimat görgettem megállás nélkül, hanem lelassultam egy kicsit, és így az alvás is pihentetőbbé vált.

pexels-jeshootscom-834897

Segített összeszedni a gondolataimat, lezárni a napot és kikapcsolni elalvás előtt.
Forrás:
Pexels

Reggeli naplózás

Néhány hónap elteltével azt éreztem, hogy nemcsak a nap zárásaként lenne szükségem a gondolataim összeszedésére, hanem reggelente is. Bevezettem az életembe azt, hogy reggel és este is naplót írtam, de más fókusszal.

Reggelente csak rövidebb bejegyzéseim születtek azzal kapcsolatban, hogy miért vagyok hálás az életemben, mik a céljaim a nap során és mi tenné az adott napomat boldoggá.

Ezekkel a gondolatokkal számomra sokkal könnyebben indult a reggel. Volt egy pozitív motivációm, ami megadta a kezdőlökést afelé, hogy a lehető legtöbbet kihozzam a napból. Este pedig összegezni tudtam, hogy megvalósultak-e a reggeli elképzeléseim.

Ha te is szkeptikus vagy a naplózással kapcsolatban, de szükséged lenne egy kis belső motivációra, én azt javaslom, hogy vágj bele. Semmit nem veszíthetsz vele igazából, de ha beválik, nagyon hálás leszel magadnak, amiért elkezdted.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.