Egyéb kategória

„A megáldott pászkát mindig finomabbnak éreztem, mint mielőtt elvittük a misére” – Katolikus ünnepek egy modern lány emlékeiben

Ha a chat vagy az iMessage létezett volna 100-150 évvel ezelőtt, az ismerkedés első kérdése a „mizu?” helyett a „milyen vallású vagy?” lett volna. Manapság ez igazán viccesen hangzik, hiszen ezt nem igazán tartjuk fontosnak, mert ha még vasárnaponként el is megyünk a családdal a templomba, egy 21. századi fiatal nem őrzi az egyházi hagyományokat. Miért is tenné?

vous - 2022.03.24.
„A megáldott pászkát mindig finomabbnak éreztem, mint mielőtt elvittük a misére” – Katolikus ünnepek egy modern lány emlékeiben

Van mozi, vannak bárok, van internet, és vannak klassz filmklubok. Katolikus lány lévén kislányként sokat mozogtam egyházi körökben. ☺ Igen, igen, a nagyi. A jól ismert előítéleteknek „hála”, soha senki nem gondolná rólam, hogy:

tudom, mi az a pászkaszentelés, a nagyböjt, mi az, hogy kántálni, és hogy egy kis segítséggel, de egy disznót is levágok és feldolgozok, de ez egy másik sztori…

Nem leszek álszent, felnőttként nem gyakorlom a vallást, sőt, kislány koromban is leginkább nagymamám unszolására mentem templomba, és bár akkor inkább nyűg volt, most jó érzés, hogy mesélhetek nektek róla.

Húshagyókedd

A húshagyókedd a keresztény ünnepek fontos állomása, karácsony után csaknem a legfontosabb.

Ezen a napon veszi kezdetét a húsvét előtti 40 napos nagyböjt, ami alatt a keresztények nem fogyasztanak húst.

A húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd, azaz ma.

A mi családunkban ez a szokás csak a nagyhéten veszi kezdetét, ami a húsvét előtti hét. Ilyenkor a nagymamám csak tésztaételeket, illetve főzelékeket szokott főzni. Ha ebben az időszakban nála vagyunk, tényleg nem fogyasztunk húst, de itthon, a fővárosban nem tartjuk ezt a szokást.

Forrás:
iStock

Pászkaszentelés

Nálunk talán ez a leglátványosabb, „legfinomabb” szokás. Nagyböjt végén összeállítjuk a "pászkát", ami tulajdonképpen egy kosárka tele finomságokkal. Kalács, sonka, tojás, sárga túró és bor –  ezek kerülnek a kosárba.

A kosárral elindulunk a templomba, ahol a pap szentelt vízzel meglocsolja, megáldja az ételt és az italt. A mise után hazavisszük a pakkot, és jön a legjobb rész: megesszük a tartalmát.

Kiskoromban a megáldott pászkát valahogy mindig finomabbnak éreztem, mint mielőtt elvittük volna a misére.

Természetesen az íz nem változott, csak hát a gyerekfantázia…

Karácsonyi kántálás

Ezt a hagyományt sajnos csak hallomásból ismerem. Az adventi időszakban általában a gyerekek házról házra járnak, és karácsonyi énekekkel hozzák hangulatba a falubelieket, környéken lakókat. Apukám mesélte, volt, hogy ilyenkor színdarabot adtak elő.

Nem vagyok igazi katolikus lány, tulajdonképpen csak ízelítőt kaptam én is a szüleim, nagyszüleim által. De nagyon örülök neki, hogy része lehettem, része vagyok ezeknek a szokásoknak/ünnepeknek, úgy érzem, gazdagodtam valamivel.

Ha ti is tartotok valamilyen hagyományt, írjátok meg nekünk!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.