Egyéb kategória

Itt a jó idő, ti mégis magatok alatt vagytok? – Ez az oka!

Télen állandóan arra hivatkozunk, hogy a napfény hiánya miatt vagyunk levertek és szomorúak. De akkor mivel magyarázható az, hogy a jó idő beköszöntével egyre többen vannak maguk alatt?

vous - 2022.03.18.
Itt a jó idő, ti mégis magatok alatt vagytok? – Ez az oka!

Észrevettétek már, hogy ahogy felmelegedett az idő, egyre nyomottabbnak érzitek magatokat? Nyugi, a hiba nem a ti készüléketekben van – az áprilisban betört hirtelen nyári meleg a legedzetebb szervezeteket is megviseli.

De miért erősödhetnek fel ilyenkor a depressziós tünetek?

Objektum doboz

A változás elviselése és feldolgozása

Bár egész télen azt várjuk, hogy jöjjön végre a kellemes, meleg idő, a legtöbb ember mégis nehezen tolerálja a változást – még akkor is, ha a változás éppenséggel pozitív. Sok emberben az is szorongást válthat ki, hogy ilyenkor egyszerűen "muszáj" jól érezniük magukat, lelkileg mégsem készültek még fel erre.

Hormonok

Ahogy a napfényes órák száma csökken ősszel és összezavarja a hormonszintünket, ugyanez megtörténhet fordítva is. Tavasszal a hirtelen kisütő nap bezavarhat a cirkadián ritmusunkba és emiatt kialakulhat nálunk ún. szezonális depresszió.

Allergia

Nem is gondolnánk, de az allergia nemcsak orrfolyással és tüsszögéssel járhat, de akár hangulatingadozásokkal és depresszióval is. Sőt, sokszor az előbbi tünetek meg sem jelennek és csak a lelki változásokat tapasztaljuk magunkon – ha erre gyanakszunk, egy allergiavizsgálat segíthet.

Objektum doboz

Mit tehettek?

Attól még, hogy eluralkodott rajtatok a tavaszi depresszió, nem feltétlenül kell kétségbeesni. Ne legyen lelkiismeret-furdalásotok, ha kinn verőfényes napsütés van, ti mégis inkább a négy fal között töltenétek a napot – ez heteken belül úgyis elmúlik.

Ha azonban két hétnél tovább fennállnak a tünetek, érdemes pszichológus segítségét kérni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.