Test

Minden, amit tudni szeretnétek a hajnövesztésről – tippek, tévhitek

Az osztrák császárné, Sissi haját minden nő irigyelte, hiszen a szinte földig érő tincsei kifogástalanul festettek. Mindig tudta, hogyan ápolja és hogyan hordja úgy, hogy minden ember tekintetét odavonzza. De vajon mitől nőtt ilyen hosszúra? Úgy döntöttem, utánajárok, mit kell vagy épp nem kell tennem, ha én is hosszú, derékig érő hajat szeretnék növeszteni!

vous - 2022.02.26.
Minden, amit tudni szeretnétek a hajnövesztésről – tippek, tévhitek

Mint általában minden szépséggel kapcsolatos kérdést, így a hajnövesztést is sok valótlan tipp és tévhit lengi körül. Összegyűjtöttem a leggyakoribbakat, és kiderítettem, mi is igaz ezekből.

Mielőtt hajnövesztésbe fognátok, fontos tudni, hogy a titok kulcsa itt is az egészség! Egészségtelen, töredezett, igénybe vett hajat nehéz széppé és hosszúvá varázsolni. Mielőtt a hosszúságon aggódnátok, fordítsatok időt arra is, hogy megfelelően ápoljátok, hiszen minden tipp, trükk és házi praktika csak az egészséges hajon hatásos!

Tényleg csodaszer a ricinusolaj?

A ricinusolaj valóban nagyon hatékony, de csak akkor, ha az ember nagyon kitartó! Hogy miért kell kitartónak lenni? Azért, mert valljuk be: a ricinusolaj használata macerás! Nem elég ugyanis alkalmanként felkenni a csodaszer hírében álló olajat. A kívánt hatás elérése érdekében fontos, hogy minden hajmosáskor használjuk, de mint minden olaj, így ez is ragacsos, és valóságos küzdelem minden mosás után teljesen kimosni a hajból. Ha azonban valaki elszánt, és minden hajmosásnál használja a ricinust, akkor bizony 2-3 hónap után látványos eredmény érthető el. De nem szabad elfelejteni, a roncsolt, egészségtelen hajat ez sem állítja helyre!

Vágassuk gyakran?

Ez a tévhit nem tévhit! Érdemes gyakran vágatni a hajunkat, mert ha elkezd töredezni, akkor folyamatosan egyre feljebb fog törni, és ezáltal egyre többet kell majd vágni a végéből. A gyakori vágás mellett azonban fontos figyelni, hogy ne annyit vágassunk le belőle, amennyit nőtt!

Mi legyen a hajgumival?

Gyakran hallani, hogy ha mindig be van gumizva a hajunk, akkor bizony nem fog nőni! Petra szerint ez az állítás nem alaptalan, de nem kell rögtön eldobni a hajgumitokat. Ha gyengén, lazán van felgumizva a hajatok, akkor aggodalomra semmi ok. Ilyenkor a hajunkat nem törjük el derékszögben, csak maximum egy pici hullámosság kerül a tincsek közé. Ha viszont szorosan, többször átgumizva hordjuk a hajunkat, akkor jobban tesszük, ha leszokunk róla! Hiába kényelmes, ha nem lóg a szemünkbe, nem egészséges! Ilyen szoros használatnál a gumi 90 fokban megtöri a tincseket, és ezáltal sérül a haj legfelsőbb, gumival érintkező rétege. A sérült haj pedig nem nő úgy, mint az egészséges!

haj

Forrás: Canva.com

Hajvasalás, hajszárítás, törölköző – tényleg ezek lennének a hosszú haj gyilkosai?

A hajvasalásnál és a hajszárításnál, mint arról már korábban is írtunk, mindig a hőfok és a mértékletesség a lényeg! Fontos, hogy ne vigyük túlzásba a hajegyenesítést és a hajszárítást, ezek ugyanis a magas hőfoknak köszönhetően szárítják a hajszálakat. A száraz, elvékonyodott hajszálak pedig sérülékennyé válnak. Ugyanez a helyzet a törölközőhasználattal is. Hiába jó érzés, nem szabad túl erősen dörzsölnünk a hajunkat a törölközővel! Inkább csak nyomkodjátok, itassátok fel a nedvességet a hajatokról, ezáltal megóvjátok a hajszálaitokat, hiszen a vizes haj a legsérülékenyebb. Így egy-egy durvább törlésnél akár szét is morzsolhatjuk a hajunk szerkezetét!

Fejmasszás vagy fűszerek? Inkább a második!

A fejmasszázs pozitív hatással lehet a hajnövekedésünkre. Na ne gondoljatok semmi különleges dologra, csak amikor mossátok a hajatokat, érdemes jól átdörzsölni, masszírozni a fejbőrötöket! Hogy miért? Mert ez bizony serkenti a vérkeringést, és jót tesz a hajhagymáknak is! De emellett bízhatunk egy-két fűszerben is, ami csodákat művelhet a hajunkkal. A fokhagyma például nemcsak megerősíti a hajszálakat, de serkenti is a növekedésüket. A fűszerek mellett a koffeint, a csalánt és a sörélesztőt is a csodatevők közé sorolhatjuk. Ezek hajszesz vagy kapszula formájában hozzájárulnak a haj egészséges és gyors növekedéséhez!

Mellőzzük a hajmosást! Vagy mégse?

Sokat hallani arról, hogy ha túl gyakran mossuk a hajunkat, akkor eltüntetjük a hajszálakról az egészséghez nélkülözhetetlen olajakat. Ezt egy megkérdezett fodrász is megerősítette, arra azonban ő sem biztat, hogy a hosszabb haj érdekében mellőzzük a hajmosást. Szerinte fontos szem előtt tartani, hogy ahogy a túlzott hajmosás, úgy a túl kevés hajmosás sem megoldás. Érdemes odafigyelni arra, hogy ha túl gyakran mossuk a hajunkat, akkor meggátoljuk az egészséges faggyútermelődést, és sérülékennyé tesszük a tincseinket. De nem szabad átesni a ló túloldalára sem, hiszen a zsíros haj látványa nem szép! Nézzétek meg, mi történhet a hajatokkal, ha nem mossátok!

Próbáljátok ki, és döntsétek el, nektek melyik praktika válik be legjobban!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.