Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

vous - 2023.03.11.
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!

Nem lehet elégszer hangot adni, annak, hogy tegyünk értük, óvjuk meg őket. Számos tényező befolyásolja az ő életük épségét, mint például a klímaváltozás, amiről főleg magunkat, embereket tehetjük felelőssé. Ugyanis az elnyúló fagyos reggelek és hosszú hideg tavaszok a méhek egészségi állapotát folyamatosan rontják.

Ha csökken a méhcsaládok száma…

Kevesebb lesz a kirepülés, ezáltal a nektárbegyűjtése, ami az utódfejlődésre lesz negatív hatással. Vagyis csökkeni fog a méhcsaládok száma, ami kevesebb beporzást fog maga után vonzani. Egyre kevesebb gyümölcs, fog teremni a fákon. Már most sem tudunk annyi befőttet, vagy finomabbnál finomabb lekvárt elrakni télire, mint anno nagymamáink tették.

Nem lesz elég lucerna az állatok táplálásához, ami előbb-utóbb az emberek életét is igencsak meg fogja keseríteni, mivel a mi táplálékforrásunk is meg fog csappanni. Arról nem is beszélve, hogy a világon zajló mezőgazdálkodás miatt csökkennek a virágos területek száma, ami a vadméheknek nyújtanak otthont.

A gazdálkodók által használt növényvédőszerek nem megfelelő használata is nagy mértékben pusztítja a méhkolóniákat, pedig csak alkalmas időben, alkalmas szerekkel kellene végezniük a feladatukat.

Szerencsére tudunk segíteni ezeknek a csodálatos élőlényeknek, azzal, hogy virágporban és nektárban gazdag virágokat és fűszernövényeket ültetünk, akár a saját kertünkbe, akár máshova.

Vagy a fából készült méhecske hotel, más néven darázs-garázsként is ismert építményt, saját kezünkkel is elkészíthetjük, amiben nyugodtan befészkelhetnek a vadméhek és más beporzók is. Mert igen is a vadméheket is védeni kell, nem csak a házi, mézelő méheket, a már korábban említett lucerna miatt, mivel ezt a növényt csak a vadon élő méhek képesek beporozni.

Nagyon egészséges!

Azt is meg kell említeni, hogy nem csak a méz az, ami fontos élelmiszer számunkra, ami igazán jó immunerősítő és fertőtlenítőszer az ember szervezetének. Ott van például a propolisz, ami egy természetes antibiotikum, vagy a tápanyagban gazdag méhpempő, aminek vírus és baktériumölő hatása van. A virágporról nem is beszélve, mert mind a gyomorbántalmakra, mind táplálékkiegészítésként jótékony hatást nyújt.

A nyers virágpor számomra szuperélelmiszer a kiemelkedően magas fehérje és vitamintartalma miatt.

Sorolhatnám még, hogy melyek az azok az állatok, amelyeknek a száma drasztikusan csökken egyes helyeken. A fecskéket és a békákat is ide lehet sorolni, ami a különböző rovarok elszaporodásához vezet. Ez szintén óriási károkat okozhat mind a növénytermesztőknek, mind a méhészeknek, és ki tudja milyen betegségeket terjeszthetnek a különböző fajú szúnyogok, kullancsok.

E gondolatok és tények tudatában kellene elgondolkodni a környezetünk megvédéséről, a méhek és egyéb élőlények fontosságáról, azokon való segítéséről. Bizony mi átlagos, nem átlagos emberek is tehetünk értük, és nem csak a tudósoktól kell várni a megoldást. Ösztönözzön mindenkit ez a pár sor, hogy tegyük meg az első lépéseket, és ültessünk virágokat, mert az igazi szuperhősök nem köpenyt viselnek.

Ajánlott cikkek