Egyéb kategória

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

vous - 2022.02.25.
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!

Nem lehet elégszer hangot adni, annak, hogy tegyünk értük, óvjuk meg őket. Számos tényező befolyásolja az ő életük épségét, mint például a klímaváltozás, amiről főleg magunkat, embereket tehetjük felelőssé. Ugyanis az elnyúló fagyos reggelek és hosszú hideg tavaszok a méhek egészségi állapotát folyamatosan rontják. 

Kevesebb lesz a kirepülés, ezáltal a nektárbegyűjtése, ami az utódfejlődésre lesz negatív hatással. Vagyis csökkeni fog a méhcsaládok száma, ami kevesebb beporzást fog maga után vonzani. Egyre kevesebb gyümölcs, fog teremni a fákon.

Már most sem tudunk annyi befőttet, vagy finomabbnál finomabb lekvárt elrakni télire, mint anno nagymamáink tették. 

Nem lesz elég lucerna az állatok táplálásához, ami előbb-utóbb az emberek életét is igencsak meg fogja keseríteni, mivel a mi táplálékforrásunk is meg fog csappanni. Arról nem is beszélve, hogy a világon zajló mezőgazdálkodás miatt csökkennek a virágos területek száma, ami a vadméheknek nyújtanak otthont. 

méhecske

A vadméheket is védeni kell, nem csak a házi, mézelő méheket.
Forrás:
Unsplash

A gazdálkodók által használt növényvédőszerek nem megfelelő használata is nagy mértékben pusztítja a méhkolóniákat, pedig csak alkalmas időben, alkalmas szerekkel kellene végezniük a feladatukat. 

Szerencsére tudunk segíteni ezeknek a csodálatos élőlényeknek, azzal, hogy virágporban és nektárban gazdag virágokat és fűszernövényeket ültetünk, akár a saját kertünkbe, akár máshova.

Vagy a fából készült méhecske hotel, más néven darázs-garázsként is ismert építményt, saját kezünkkel is elkészíthetjük, amiben nyugodtan befészkelhetnek a vadméhek és más beporzók is. Mert igen is a vadméheket is védeni kell, nem csak a házi, mézelő méheket, a már korábban említett lucerna miatt, mivel ezt a növényt csak a vadon élő méhek képesek beporozni.

méhecske

Nem csak a méz az, ami fontos élelmiszer számunkra.
Forrás:
Canva

Azt is meg kell említeni, hogy nem csak a méz az, ami fontos élelmiszer számunkra, ami igazán jó immunerősítő és fertőtlenítőszer az ember szervezetének. Ott van például a propolisz, ami egy természetes antibiotikum, vagy a tápanyagban gazdag méhpempő, aminek vírus és baktériumölő hatása van. A virágporról nem is beszélve, mert mind a gyomorbántalmakra, mind táplálékkiegészítésként jótékony hatást nyújt. 

A nyers virágpor számomra szuperélelmiszer a kiemelkedően magas fehérje és vitamintartalma miatt. 

Sorolhatnám még, hogy melyek az azok az állatok, amelyeknek a száma drasztikusan csökken egyes helyeken. A fecskéket és a békákat is ide lehet sorolni, ami a különböző rovarok elszaporodásához vezet. Ez szintén óriási károkat okozhat mind a növénytermesztőknek, mind a méhészeknek, és ki tudja milyen betegségeket terjeszthetnek a különböző fajú szúnyogok, kullancsok. 

E gondolatok és tények tudatában kellene elgondolkodni a környezetünk megvédéséről, a méhek és egyéb élőlények fontosságáról, azokon való segítéséről. Bizony mi átlagos, nem átlagos emberek is tehetünk értük, és nem csak a tudósoktól kell várni a megoldást. Ösztönözzön mindenkit ez a pár sor, hogy tegyük meg az első lépéseket, és ültessünk virágokat, mert az igazi szuperhősök nem köpenyt viselnek.

Vendégszerző

Vendégszerzőket keresünk: Írj tartalmat a Vous.hu-ra!

Szívesen kipróbálnád magad a Vous szerzőjeként? Eljött a te időd! Ha van egy jó témád, dolgozd fel, küldd el nekünk, és megjelenik a Vous.hu-n!  A részleteket ITT olvashatod el!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.