Egyéb kategória

Ezekre figyelj, ha valóban minőségi napszemüvegre vágysz

Tavasztól őszig sokan viselnek napszemüveget. Nemcsak azért, hogy megvédjék szemüket a káros sugárzástól, hanem azért is, mert stílusos megjelenést biztosítanak. Érdemes azonban kifejezetten minőségi napszemüvegekre beruházni, hiszen ezek a keretek sokkal tartósabbak, ráadásul egészségügyi szempontból is jobbak az átlagos társaiknál. Lássuk, milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy minőségi napszemüveg!

vous - 2022.01.01.
Ezekre figyelj, ha valóban minőségi napszemüvegre vágysz

Miért érdemes napszemüveget viselni?

A napszemüveg viselése főleg nyáron, napsütéses időben elterjedt. Elsődleges funkciója, hogy megvédje a szemet a vakító napfénytől, azaz megkönnyítse a látást. Hiszen az erős fényben önkéntelenül is mindenki hunyorog, emellett a pupillák is összeszűkülnek. Bizonyos esetekben még erőteljes könnyezés is beindulhat a túl erős fény hatására. A napsugarakban lévő ultraviola-sugárzás (UV) pedig károsítja a szemet. Egy minőségi napszemüveg nemcsak egyszerűen sötétít, hanem a káros sugarakat is kiszűri.

Akárcsak egy ékszer, egy kalap vagy egy karóra, a napszemüveg is lehet az elegancia kifejezőeszköze. A felsorolt kiegészítőknél is vannak presztízsmárkák, és nincs ez másképp a napszemüvegek tekintetében sem. Célszerű a megbízható márkák közül választani, hiszen egy Oakley vagy Ray Ban napszemüveg mindig egyet jelent a minőséggel.

Mire figyelj, ha valóban minőségi napszemüvegre vágysz?

Ezeket a kérdéseket érdemes feltenni:

Milyen szintű védelmet nyújt a szemüveg?

A napszemüvegek egyik legfontosabb jellemzője az UV-védelem mértéke. Válaszd a CE megjelöléssel ellátott kereteket, hiszen ezek valóban megfelelnek az európai előírásoknak. Az UV400-as jelzéssel rendelkező napszemüvegek esetében biztos lehetsz benne, hogy kiszűrik a káros UV-sugarakat.

Polarizált a lencse?

A polarizált lencsék nemcsak a vakító fényt szűrik kiválóan, hanem jobb kontrasztot, azaz élesebb színeket is biztosítanak. Mivel ezek a lencsék kizárólag a függőleges fénynyalábokat engedik át, ezért megszűnik a felületek tükröződő, gyakran szinte vakító csillogása. Ez jelentős terhet vesz le a szemekről, különösen a fényérzékenyek számára.

Mennyire legyen sötét a lencse?

Többféle filter kategória létezik attól függően, hogy mennyire sötét a lencse. A 0-s kategória gyakorlatilag nagyon gyengén színezett, ezért akkor érdemes viselni, amikor az UV-védelem a fontos, és nem akarod eltakarni a szemeidet, de mégis szeretnél napszemüveget viselni. Az enyhén és a közepesen színezett napszemüveglencsék normál napsütésben vagy felhős időben ideálisak. Erős napfénynél a sötét lencsék javasoltak, azonban a nagyon sötét, 4-es lencsetípust vezetéshez nem szabad használni!

Milyen szín az ideális?

A szemüveglencse színe a színérzékelést és a képélességet befolyásolja. A zöld és a szürke színű lencsék biztosítják a legjobb színérzékelést. A sárga és a barna színű lencsék kontrasztosabb, élesebb képet adnak, viszont nem alkalmasak az erős napsütéses időjáráshoz. A kék lencsék még vakító napsütésben is kiválóak.

Milyen anyagból legyen a napszemüveg?

Az olcsóbb napszemüvegek lencséje torzíthat, ami megerőlteti a szemet, így fejfájáshoz is vezethet a használata. A minőségi lencsék ellenben jobb látást biztosítanak, sőt a lencse tükröződését még polárszűrő réteg is kompenzálja.

A keret anyag lehet műanyag vagy fém, hiszen mindkettőből vannak jó minőségű verziók. A sportoláshoz főleg a strapabíró, az archoz jól illeszkedő, műanyag keretes napszemüvegek passzolnak. A fémkeret önmagában még nem garancia a tartósságra, mivel egy olcsóbb, tucattermék könnyebben eldeformálódik vagy törik. Azonban a márkás darabok – például a Ray Ban napszemüvegek – esetében biztos lehetsz abban, hogy a szemüvegkeret és a lencsék is minőségi anyagokból készültek.

Hogyan találd meg az igazit?

Ha nem szeretnél hosszú órákat vagy éppen napokat tölteni optikákba látogatással, érdemes a virtuális tükörrel felszerelt webáruházakban szétnézni. Csak ki kell választanod a felpróbálni kívánt szemüveget, majd készítened egy képet a kameráddal, de akár egy korábbi fotót is feltölthetsz. Így bármelyik napszemüveget kedvedre, korlátlanul próbálgathatod.

Mik az online szemüvegvásárlás előnyei?

  • Nyugodtan felpróbálhatod az összes típust, hiszen senki nem fog türelmetlenül várakozni mögötted. A szemüvegek próbálgatását nem szabad elkapkodni, azonban a virtuális térben mindig teljes nyugodtsággal, bármiféle sürgetés vagy időkorlát nélkül találhatsz rá az igazira.
  • Ellenőrizheted, mennyire passzolna a napszemüveg a ruhatáradhoz. Amíg egy optikában nincs lehetőséged átöltözni, addig otthon a ruhadarabjaid összes kombinációját felpróbálhatod a szemüveggel, hogy megbizonyosodj, tetszik-e a látvány.
  • A próbától az átvételig mindent elintézhetsz otthonról. Egy webáruházban mindent A-tól Z-ig megoldhatsz. Csak találd meg a virtuális tükörben a hozzád illő darabot, dobd a virtuális kosaradba, rendeld meg, majd vedd át a futártól a szemüveget.

Ha napszemüveget választasz, ne csak divattermékként tekints a keretekre. Ugyanis a minőségi napszemüvegek hatékonyan védik szemeidet a napfény káros hatásaitól, emellett javítják a látásélményed és természetesen stílust kölcsönöznek számodra. Érdemes már most elkezdened a keresést, hogy  valóban a tökéletes napszemüvegben nézhess szembe a tavaszi és nyári napsütéssel.

Ajánlott cikkek