Egyéb kategória

Ezekre figyelj, ha valóban minőségi napszemüvegre vágysz

Tavasztól őszig sokan viselnek napszemüveget. Nemcsak azért, hogy megvédjék szemüket a káros sugárzástól, hanem azért is, mert stílusos megjelenést biztosítanak. Érdemes azonban kifejezetten minőségi napszemüvegekre beruházni, hiszen ezek a keretek sokkal tartósabbak, ráadásul egészségügyi szempontból is jobbak az átlagos társaiknál. Lássuk, milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy minőségi napszemüveg!

vous - 2022.01.01.
Ezekre figyelj, ha valóban minőségi napszemüvegre vágysz

Miért érdemes napszemüveget viselni?

A napszemüveg viselése főleg nyáron, napsütéses időben elterjedt. Elsődleges funkciója, hogy megvédje a szemet a vakító napfénytől, azaz megkönnyítse a látást. Hiszen az erős fényben önkéntelenül is mindenki hunyorog, emellett a pupillák is összeszűkülnek. Bizonyos esetekben még erőteljes könnyezés is beindulhat a túl erős fény hatására. A napsugarakban lévő ultraviola-sugárzás (UV) pedig károsítja a szemet. Egy minőségi napszemüveg nemcsak egyszerűen sötétít, hanem a káros sugarakat is kiszűri.

Akárcsak egy ékszer, egy kalap vagy egy karóra, a napszemüveg is lehet az elegancia kifejezőeszköze. A felsorolt kiegészítőknél is vannak presztízsmárkák, és nincs ez másképp a napszemüvegek tekintetében sem. Célszerű a megbízható márkák közül választani, hiszen egy Oakley vagy Ray Ban napszemüveg mindig egyet jelent a minőséggel.

Mire figyelj, ha valóban minőségi napszemüvegre vágysz?

Ezeket a kérdéseket érdemes feltenni:

Milyen szintű védelmet nyújt a szemüveg?

A napszemüvegek egyik legfontosabb jellemzője az UV-védelem mértéke. Válaszd a CE megjelöléssel ellátott kereteket, hiszen ezek valóban megfelelnek az európai előírásoknak. Az UV400-as jelzéssel rendelkező napszemüvegek esetében biztos lehetsz benne, hogy kiszűrik a káros UV-sugarakat.

Polarizált a lencse?

A polarizált lencsék nemcsak a vakító fényt szűrik kiválóan, hanem jobb kontrasztot, azaz élesebb színeket is biztosítanak. Mivel ezek a lencsék kizárólag a függőleges fénynyalábokat engedik át, ezért megszűnik a felületek tükröződő, gyakran szinte vakító csillogása. Ez jelentős terhet vesz le a szemekről, különösen a fényérzékenyek számára.

Mennyire legyen sötét a lencse?

Többféle filter kategória létezik attól függően, hogy mennyire sötét a lencse. A 0-s kategória gyakorlatilag nagyon gyengén színezett, ezért akkor érdemes viselni, amikor az UV-védelem a fontos, és nem akarod eltakarni a szemeidet, de mégis szeretnél napszemüveget viselni. Az enyhén és a közepesen színezett napszemüveglencsék normál napsütésben vagy felhős időben ideálisak. Erős napfénynél a sötét lencsék javasoltak, azonban a nagyon sötét, 4-es lencsetípust vezetéshez nem szabad használni!

Milyen szín az ideális?

A szemüveglencse színe a színérzékelést és a képélességet befolyásolja. A zöld és a szürke színű lencsék biztosítják a legjobb színérzékelést. A sárga és a barna színű lencsék kontrasztosabb, élesebb képet adnak, viszont nem alkalmasak az erős napsütéses időjáráshoz. A kék lencsék még vakító napsütésben is kiválóak.

Milyen anyagból legyen a napszemüveg?

Az olcsóbb napszemüvegek lencséje torzíthat, ami megerőlteti a szemet, így fejfájáshoz is vezethet a használata. A minőségi lencsék ellenben jobb látást biztosítanak, sőt a lencse tükröződését még polárszűrő réteg is kompenzálja.

A keret anyag lehet műanyag vagy fém, hiszen mindkettőből vannak jó minőségű verziók. A sportoláshoz főleg a strapabíró, az archoz jól illeszkedő, műanyag keretes napszemüvegek passzolnak. A fémkeret önmagában még nem garancia a tartósságra, mivel egy olcsóbb, tucattermék könnyebben eldeformálódik vagy törik. Azonban a márkás darabok – például a Ray Ban napszemüvegek – esetében biztos lehetsz abban, hogy a szemüvegkeret és a lencsék is minőségi anyagokból készültek.

Hogyan találd meg az igazit?

Ha nem szeretnél hosszú órákat vagy éppen napokat tölteni optikákba látogatással, érdemes a virtuális tükörrel felszerelt webáruházakban szétnézni. Csak ki kell választanod a felpróbálni kívánt szemüveget, majd készítened egy képet a kameráddal, de akár egy korábbi fotót is feltölthetsz. Így bármelyik napszemüveget kedvedre, korlátlanul próbálgathatod.

Mik az online szemüvegvásárlás előnyei?

  • Nyugodtan felpróbálhatod az összes típust, hiszen senki nem fog türelmetlenül várakozni mögötted. A szemüvegek próbálgatását nem szabad elkapkodni, azonban a virtuális térben mindig teljes nyugodtsággal, bármiféle sürgetés vagy időkorlát nélkül találhatsz rá az igazira.
  • Ellenőrizheted, mennyire passzolna a napszemüveg a ruhatáradhoz. Amíg egy optikában nincs lehetőséged átöltözni, addig otthon a ruhadarabjaid összes kombinációját felpróbálhatod a szemüveggel, hogy megbizonyosodj, tetszik-e a látvány.
  • A próbától az átvételig mindent elintézhetsz otthonról. Egy webáruházban mindent A-tól Z-ig megoldhatsz. Csak találd meg a virtuális tükörben a hozzád illő darabot, dobd a virtuális kosaradba, rendeld meg, majd vedd át a futártól a szemüveget.

Ha napszemüveget választasz, ne csak divattermékként tekints a keretekre. Ugyanis a minőségi napszemüvegek hatékonyan védik szemeidet a napfény káros hatásaitól, emellett javítják a látásélményed és természetesen stílust kölcsönöznek számodra. Érdemes már most elkezdened a keresést, hogy  valóban a tökéletes napszemüvegben nézhess szembe a tavaszi és nyári napsütéssel.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.