Egyéb kategória

Randizás – Tényleg a férfi fizessen?

Randira, pláne első randira menni már önmagában is stresszes, ami előtt ezeregy kérdés gyötri az embert: „Mit vegyek fel? Mi van, ha nem lesz témánk? Mi lesz, ha máshogy néz ki, mint a képein?” Ez még mind hagyján, hiszen csak lesz valahogy, de mi a válasz a kérdésre, hogy vajon kinek kellene fizetnie?

vous - 2022.02.07.
Randizás – Tényleg a férfi fizessen?

Pár évtizeddel ezelőttig nem is lett volna kérdés, hogy a fizetés bizony a férfi dolga, és meg sem fordult volna a fejünkben, hogy felesezést ajánlgassunk, azonban a tény, hogy ma már a nők túlnyomó többsége is dolgozik, és (többé-kevésbé) azonos lehetőségekkel bír, mint a férfiak, valamint bizonyos eszmék térnyerése felülírta a tradicionális hozzáállást. Miért kellene azonban azt gondolnunk, hogy elavult hagyni, hogy a férfi fizessen?

Megengedni, hogy egy férfi párezer forintos áldozatot hozzon, nem antifeminista, sem nem tesz aranyásóvá – legyünk őszinték, hogy még egy igen finom vacsi ára sem nevezhető aranyértékűnek.

Megengedni, hogy egy férfi párezer forintos áldozatot hozzon, nem antifeminista, sem nem tesz aranyásóvá – legyünk őszinték, hogy még egy igen finom vacsi ára sem nevezhető aranyértékűnek.
Forrás:
Unsplash

Feministának, vagy önálló, határozott nőnek lenni, és egyszerre hagyni, hogy a randi partnerünk fizessen, az kizárja egymást?

Eláruljuk: egyáltalán nem. Első, második, vagy akárhányadik randira menni valószínűleg nem egy több millió forintos tétel, – hacsak nem egy hawaii-i kiruccanást tekint randevúnak az ember – ezáltal görcsösen ragaszkodni a felezéshez, egyszerűen szükségtelen. Ezen az igencsak gyakorlati szemponton kívül még számos érv szól amellett, hogy engedjük a férfit fizetni, például, hogy általában ő a találka kezdeményezője, ezáltal vállalja a szükséges „áldozatokat” azért, hogy láthassa az invitált félt. Természetesen ettől eltérő esetben, vagyis, ha a nő kezdeményez, akkor már illik felajánlani a fizetést, de azért valljuk be, nőként randit kezdeményezni, még igazán nagy kilépésnek érződik a komfortzónából sokunk számára, így nem is mondható gyakorinak.

„Egyenlőség van, akkor mindenki fizesse a sajátját” – jön sokszor a nem kicsit passzív agresszív, de amúgy valójában megalapozatlan válasz.

A nők az idők kezdete óta a gyengébb, kevesebb lehetősséggel bíró, elnyomottabb szerepben tetszelegtek, ami a XXI. századra sokat változott, ez azonban nem változtat bizonyos beidegződéseken, nem tudatos előítéleteken, vagy ki nem mondott hátrányokon, amikben nőként a mai napig részesülünk. Megengedni, hogy egy férfi párezer forintos áldozatot hozzon, nem antifeminista, sem nem tesz aranyásóvá – legyünk őszinték, hogy még egy igen finom vacsi ára sem nevezhető aranyértékűnek.

Ha pedig feltétlen az egyenlőség címszaván szeretnénk rávenni a nőket, hogy fizessék ki a gintonikukat, akkor viszont a férfitársadalom is szembenézhet a csúf igazsággal, hogy a házimunka-gyereknevelés-főzés, és egyéb láthatatlan, de rengeteg munkával járó feladatok túlnyomó részben a nőkre hárulnak: ha a fizetés az ő feladatuk, hiszen ugyanúgy tanulhatnak, dolgozhatnak, meg hát még egyenlő jogokat is akarnak, akkor viszont férfiként se legyen nehézkes vacsorát főzni, vagy neadjisten pelenkát cserélni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.