Egyéb kategória

Borzasztó családirtások és gyermekgyilkosságok

A közelmúltban Dunakeszin egy férfi megölte volt feleségét, annak az anyját, a gyermekét, végül pedig saját magával is végzett. Igazi rémtörténet, akár egy horrorfilmben is megállná a helyét. Tipikusan olyan elképzelhetetlen és érthetetlen história, amelyről nehezen tudjuk elhinni, hogy a való világban, esetleg éppen a környezetünkben ilyen borzalom megtörténhet.

vous - 2021.10.01.
Borzasztó családirtások és gyermekgyilkosságok

Mégis mi vezethet valakit arra, hogy ilyet tegyen?

Ez a kérdés fogalmazódik meg mindannyiunkban, és akaratlanul is feltesszük magunkban a kérdést, hogy mentálisan biztosan ép ember-e az ilyen. 

A pszichológia tudományának természetesen vannak válaszai erre a szörnyű jelenségre és állításai rávilágítanak arra a tagadhatatlan tényre is, hogy a mentális egészségünk érdekében miért is olyan fontos minden tőlünk telhetőt megtenni.

Forrás:
https://onlinepszichologus.net/

A kiterjesztett öngyilkosság

A kiterjesztett öngyilkosság fogalma azokat az eseteket jelöli, amikor valaki tulajdonképpen más személyeket is bevon saját halálába és a meggyilkolásuk után maximum 24 órán belül saját magával is végez

Ez alapvetően nagyon ritkán előforduló tragédia, azonban a hatalmas médiaérdeklődés miatt gyorsan, széles körben ismertté válik, ami tévesen azt az érzést kelti az emberekben, hogy gyakran fordulnak elő ilyen borzalmak.

Az egyik típus a féltékenységből elkövetett és kiterjesztett öngyilkosság, amelyet általában a férfiak követnek el. Előfordulhat, hogy szakítás vagy válás után következik be az esemény, de olyan kapcsolatokban is előfordul, ahol rendszeres a bántalmazás.

Amikor a gyermek is áldozat

Azok a kiterjesztett öngyilkosságok, amelyekben gyermekek is áldozatokká válnak, az elkövetők a vér szerinti szülők szoktak lenni. Nagyon fontos, hogy ezek az emberek gyakran többféle mentális zavartól szenvednek, egyes esetekben erről diagnózisuk is van, néha pedig korábbi öngyilkossági kísérletek is szerepelnek a múltjukban. 

Éppen ezért nem szabad elhanyagolni a mentális jóllétünket, kívülállóként pedig nem szabad elmenni a figyelmeztető jelek mellett sem. Az Onlinepszichológus.net szakemberei akár online formában is elérhetőek és mindent megtesznek azért, hogy segítsenek azokon, akik hozzájuk fordulnak. Ha úgy érzi, hogy bizonytalan, vagy akár konkrét intő jeleket fedezett fel, ne habozzon segítséget kérni. A tragédia sok esetben megelőzhető!

A krízishelyzetben lévő édesanyák eljuthatnak arra a pontra, amikor olyan kilátástalannak érzik az életüket, amelyből nem látnak kiutat, s a gyermeküket is menteni szeretnék ebből a szörnyű sorsból. 

A depresszió is elérhet olyan mélypontokat, hogy a benne szenvedőnek nem látszik más kiút és a családja számára sem lát megoldást. Emellett a válás, vagy más okból jelentkező, mindent felemésztő düh is vezethet ahhoz, hogy a jellemzően férfi elkövető megöli családját és aztán magával is végez. 

Legyen szó bármelyik típusról is, az biztos, hogy a megelőzés és az egymásra való őszinte, jószándékú odafigyelés akár életeket is menthet. Ne habozzon Ön sem, kérjen mielőbb segítséget!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.