Egyéb kategória

A legnépszerűbb fűtéstípusok

A fűtés története egészen az ókorig nyúlik vissza, ahol őseink szintén meg akarták kímélni magukat a fagyos hidegtől. Napjainkban számos típusú és fajtájú fűtésberendezés elérhető, amelyekből megmutatjuk a legnépszerűbbeket.

vous - 2021.08.01.
A legnépszerűbb fűtéstípusok

Egyedi vagy központi fűtés?

A fűtést meghatározhatjuk két csoportra osztva: egyedi vagy központi fűtés, amely azon múlik, hogy a hőt hol állítják elő.

  • Egyedi fűtés esetén minden helyiségben külön fűtőberendezések szolgáltatják a hőt, így lehetőség van arra, hogy megválasszuk, melyik szobákat szeretnénk fűteni. Ennek egy hátránya van, hogy a be nem fűtött helyiségek nehezebben melegednek át, több energiaráfordítással érhetjük el a kívánt hőmérsékletet.
  • A központi fűtés leggyakrabban a társasházakban, családi házakban fordul elő. Ebben az esetben a hő máshol kerül előállításra, mint ahol azt felhasználják, például a ház központi fűtéséből érkezhet a hő. A társasházak jellemzően rendelkeznek egy közös kazánnal, nagyobb épületkomplexumok esetén pedig a távhőszolgáltatás nyújthat megoldást.

A központi fűtés nagy előnye az egyéni fűtéssel szemben, hogy kevésbé költséges. Hátránya azonban az, hogy nem minden esetben adja meg azt a szabadságot, hogy szobánként szabályozzuk a hőt.

alh vous 22

Forrás:
https://www.vasmuszakibolt.hu

Központi fűtéstípusok

A központi fűtéstípusok egyike a cirkó, amely két berendezéssel működik. Az egyik a meleg vizet, a másik a fűtést biztosítja a lakók számára. A cirkófűtés a gáz égetésével képes a víz melegítésére, ami szivattyúk segítségével jut el a fűtőtestekbe.

A fal- és a padlófűtés abban különbözik a többi típustól, hogy sugárzó fűtést alkalmaz. A lényegi különbség az, hogy nem egy fűtőtest biztosítja a megfelelő hőmérsékletet, hanem az egész házat egyenletesen melegíti fel.

A legelőnyösebb tulajdonsága az, hogy mindehhez alacsonyabb hőmérsékletű vizet alkalmaz, de az egyenletes érzet miatt komfortosabbnak érezzük a beáramló meleget.

Így gazdaságosság szempontjából is remek választás.

Ahhoz, hogy a padló és a falfűtés megfelelően működjön, gondoskodni kell a ház hőszigeteléséről. A VasMuszakiBolt.hu kiváló ötrétegű csövei segítségével alaposan hőszigetelheti otthonát, hogy élvezhesse a padlófűtés kellemes hatását.

A hőszigetelésen túl a burkolat kiválasztásánál is figyelembe kell venni azt, hogy megfelelő hőleadó képességgel rendelkezzen.

Egyéni fűtéstípusok

Az olajradiátor régebben volt népszerű a háztartásokban, mivel az akkori mérce szerint ez tűnt a legbiztonságosabbnak a fűtési rendszerek közül.

A konvektor szintén nagy népszerűségnek örvendett, manapság azonban egyre kevésbé alkalmazzák. Pozitív tulajdonsága, hogy egyszerűen, bonyolult csőrendszer összeszerelése nélkül alkalmazható. 

Működési elve alapján a fűtőtestet parapet elemmel a kültérbe vagy a kéménybe vezetik, amely hordoz némi rizikót magában. A kiáramló káros gázok visszakerülhetnek, ha az ablaktömítés nem véd megfelelően.

Gondoskodjon fűtési rendszerének biztonságosságáról és kiváló minőségéről a VasMuszakiBolt.hu csöveivel, elemeivel, eszközeivel!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.