Egyéb kategória

Meglepő érvek a sportolás mellett

Új életet kezdenél, de mégsem tudod rávenni magadat a sportra? Meggyőző érvek sorát hozzuk fel arról, miért kezdj mégis rendszeresen mozogni.

Itt a COVID 19 koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések vége. Szabadon, maszk nélkül, bárhol sportolhatunk. De kifogás pedig mindig van, hogy miért ne tegyük meg azokat a lépéseket, amelyek a jobb testi és lelki jövőnket szolgálhatnák. Mert vajon, ha a húszas-harmincas éveimben nem tartom karban a testem – nem fokozom a tüdőm és a tápanyagszállító rendszerem képességét –, akkor hogyan tudok majd gondolkodni – ami nagyon sok energiát igényel – hatvan-hetven évesen, amikor már romlik a szerveink teljesítménye? Hová csökken az összteljesítményem, ha már huszonévesen is a maximumon pörög a rendszer?

vous - 2021.07.05.
Meglepő érvek a sportolás mellett

A legnagyobb mellélövés: "Mert ez közismert és mindenkire vonatkozik, de rám nem.""Mert ez közismert és mindenkire vonatkozik, de rám nem."

Ijesztgetésnek tűnik, ám:

  • – a halálesetek tíz-tizenhárom százalékát okozza a túlsúly és következményei;
  • – az európai egészségügyi kiadásoknak – régióktól függően – kettő-nyolc százalékát emésztik fel a mozgásszegény életmód okozta betegségek;
  • – hazánkban négy és félmillió embernek lenne szüksége életmódváltásra;
  • – a tizenöt év feletti lakosság több mint fele túlsúlyos, minden ötödik pedig elhízott.

Ha ez sem hat meg bennünket, legyünk jó befektetők, higgyük el az az amerikai statisztikát:

1 forint befektetés a mozgásba 3.6 forint megtakarítást hoz az egészség terén.

Az életmódváltás motivációi az alábbiak lehetnek:

  • fittség növelése;
  • fogyókúra;
  • egészséges életmód kialakítása;
  • betegségek megelőzése;
  • kialakult betegség után, a szövődmények megelőzése;
  • munkaképesség javítása.

Egy dán vagy francia nő négy évvel tovább él, illetve tíz évvel tovább egészséges. Íme, a lista, hogy jósolhatóan meddig élnek Európa különböző országaiban a hölgyek:
– a franciák: 85.4 év;
– az olaszok: 85.3 év
…a lista végén…
– a magyarok: 79.4 év;
– a lettek: 79.3 év.

Ötvenéves koruk után hány további egészséges évre számíthatnak:
– a dán nők: 24.1 év
…a lista végén…
– a magyarok: 11.4 év;
– az észtek: 10.4 év.

Ha pedig harminc-harmincöt éves korukban szülnek ma a nők, akkor hatvan-hetven évesen lesz unokájuk. A kérdésem az lenne: hogyan fogják élvezni ezt az életszakaszt betegen az asszonyaink…

Szóval az mindegy, hogy fogyás miatt kezdünk futni, betegséget szeretnénk megelőzni vagy kikezelni – igazi hasznát akkor látjuk, amikor már nem is gondolunk az összefüggésekre. Például amikor majd felnőtt gyermekünk színházba menne, és nem kell tízezerért bébiszittert fogadni ezért, mert én ott leszek – életben és egészségesen. Vigyázzunk magunkra, hogy vigyázhassunk az unokáinkra!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.