A konyha kaland, varázslás és kreativitás – és néha kudarc is. Elsózzuk, leégetjük, ízetlen vagy csomós lesz, túl zsíros, a legtöbb esetben van mentő megoldás, az első „basszus” után tudunk korrigálni, legfeljebb teljesen más lesz a végeredmény, mint amit terveztünk. És azt se feledjük, hogy elrontott ételekből hatalmas klasszikusok születtek!
Kevesen tudják, de a brownie, ez a puha, ragacsos, nagyon csokis kedvenc állítólag úgy született, hogy az eredeti sütireceptből kimaradt a sütőpor, így nem emelkedett meg, vagyis egy vérbeli elrontott étel, mégis milyen jó, hogy így alakult!
Hasonló a fordított almatorta, a tarte tatin is, amit állítólag egy francia panzió szeleburdi tulajdonosa és egyben szakácsa egy kicsit kapkodva készített, és az almák előbb kerültek a kivajazott tepsibe, mint a tészta. Ehhez már kreativitás, bevállalás is kell, nyilván a várakozó vendégek nyomása is segített, de a sütés után kiborított, karamellizált almatorta azóta is sikerdesszert.