Egyéb kategória

10 tipp a kamra tartós rendszerezéséhez

Jogosan érezheted úgy, hogy a kamra az a hely, ahol addig van rend, amíg be nem fejezed a rendszerezést. Aztán jön néhány maszatos gyerekmancs, összekeverednek a nyitott kekszes zacskók, szárított petrezselyem hull mindenhova és már a negyedik zacskó, frissen vásárolt pirospaprikának kell helyet találnod.

vous - 2019.02.15.
10 tipp a kamra tartós rendszerezéséhez

Ha ezt a 10 tippet megfogadod, és ezek mentén hozol létre egy új rendszert, akkor a lakásodban a kamra rendszerezett lesz és az is marad! Minden tanács pont annyira általános, hogy személyre tudd szabni és a te egy fős/nagycsaládos/két fő és négy kutya típusú háztartásodban is tökéletesen működjön! Vágjunk is bele!

1. Egységes megjelenés a kamrában – a rendszerezettség látványáért

Ez valamiféle kiindulási alap: azt látjuk rendszerezettnek, ami egységes. A spájzban ezerféle fajtájú és méretű élelmiszert és egyéb dolgot kell tárolni, tehát az egységesség terén csak a tárolódobozokban és rendszerezőkben bízhatunk.

Akár kamraszekrény, akár nyitott kamrapolc áll a rendelkezésedre, szükséged lesz tárolókra. Mérd fel, hogy hány egységre van szükséged és szerezd be olyan helyről, ahonnan lesz utánpótlás is. Utóbbi azért fontos, hogy ha fél év múlva rákattantok a müzlikre és kéne még néhány tárolóedény, akkor az egységes megjelenés megőrzése mellett újíthatsz be még két tárolót.

Forrás:
Unsplash

2. Megfelelő méretű tárolóedények

Ha az árusítási egység nem fér bele a tárolódobozba, akkor a bolti csomagolásban őrizgetheted a 4 kanál zsemlemorzsát, 15 deka lisztet és garantált, hogy előbb-utóbb eluralkodik a káosz.

A kamra berendezése során ez a következő alapvető lépés: mindennek akkora tárolója legyen, amibe belefér. Írd össze, hogy jellemzően miket vásároltok és mekkora kiszerelésben!

Azt is érdemes végiggondolni, hogy mennyire szoktad mozgatni ezeket a tárolókat: ha naponta kihurcolsz a főzéshez mindent, akkor jobb, ha könnyű, műanyagból készült dobozokat tervezel a spájzba. Az átlátszó tárolási megoldások szintén előnyösek, hiszen folyton szem előtt vannak a készletek.

3. Zárt tárolók, a tetőn megfelelő nyílással

A kamrai tárolás során központi kérdés, hogy az összegyűjtött élelmiszerek megőrizzék a minőségüket. A szennyeződések, kártevők, molylepkék ellen a legjobb védekezés, ha zárható tetejű tárolódobozokba öntjük át a hozzávalókat. Ha lepte már el a moly a konyhádat, kamrádat, akkor tudod, hogy mekkora rettentő kiadás újra bevásárolni minden tartalékot és mekkora pazarlás kidobni annyi élelmiszert. 

Tehát fontos, hogy a kiválasztott kamrai tárolóedény megfelelően, akár vákuumosan zárjon és emellett könnyen nyitható is legyen, hogy ne akadályozzon a főzéskor.

A nyitható tető mérete az adagoláskor is sarkalatos kérdés. Akár csészével, akár adagolókanállal méred ki a hozzávalókat, praktikus, ha bele tudsz nyúlni a tárolóba. Kevesebb öntögetés, szórás, potyogtatás, kevesebb takarítás!

A cikk folytatásáért kattintsatok ide >>>

Ajánlott cikkek