Egyéb kategória

Dagasztás nélküli kenyér házilag, szuperegyszerűen

Bár rengeteg féle kenyeret kapni, sokszor nem a legjobb minőségű, könnyen kiszárad, morzsálódik, és többnyire tele is vannak pakolva mindenféle adalékanyagokkal. Házilag készítve sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, tudjuk, mi van benne, és bármivel gazdagíthatjuk - ráadásul ezt a változatot még dagasztani sem kell!

vous - 2019.02.10.
Dagasztás nélküli kenyér házilag, szuperegyszerűen

Jó ropogós héjú, belül levegős és könnyű, konyharuhába csavarva 3-4 napig friss marad ez a nagyon egyszerű dagasztás nélküli kenyér.

Alig van vele munka, és annyira isteni az illata a sütőből kivéve, hogy az ember nehezen bírja kivárni, míg legalább langyosra hűl.

Csak liszt, langyos víz, élesztő és só kell hozzá, és egy kis türelem, hogy kellően megkeljen a simán, fakanállal összekeert tészta. Az állaga elég ragacsos, nem formázhatő, így mindenképpen formában kell sütni, ami lehet ízlés szerint hosszúkás, de akár egy kisebb jénai is használhatunk hozzá.

Ennek a dagasztás nélküli kenyérnek a titka, hogy 40 fokos sütőben, letakarva 1 órát kell keleszteni – ezzel az eljárással könnyebben megkel és levegősebb lesz a tészta, de ha nem használunk sütőt a kelesztéshez, akkor legalább 1,5 órát hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten. A tésztába tehetünk felaprított olajbogyót, aszalt paradicsomot, zöldfűszert, 1-2 evőkanál mákot, szezám- vagy más magot, darabolt diót – ne túl sokat, hogy ne nehezítse el a tésztát, de érdemes játszani, variálni az ízesítését.

Dagasztás nélküli kenyér – recept >>>

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek