Egyéb kategória

Olyan idő lesz az Északi-sarkon, mint nálunk

Lehet azon vitatkozni, megtettünk-e mindent a katasztrófa megelőzésére, vagy inkább homokba dugtuk a fejünket. A lényegen cseppet sem változtat. 

vous - 2019.01.31.
Olyan idő lesz az Északi-sarkon, mint nálunk

Hiába hoznak olyan döntést a nagy világszervezetek, amelyek előírják, hogyan akadályozzuk meg a globális felmelegedést, rendre elbukunk. A sarkköri jég olvadása ráadásul már olyan öngerjesztő folyamattá vált, amit ha akarnánk se tudnánk megállítani. Minél inkább olvad a jég,  annál kevésbé tud visszaverődni a napfény, így gyorsul a melegedés. Az Északi-sark jege az elmúlt nyáron például 4,64 millió négyzetkilométerre zsugorodott, és azóta folyamatosan csökken. 

Mi lesz ennek a következménye? A vízszint megemelkedése, ami veszélybe sodorja az óceán vagy tenger partjára épült városokat. Még az is előfordulhat majd, hogy az Északi-sarkon melegebb lesz, mint ugyanakkor Európában. A Nature.com egyenesen azt állítja, lesznek nyarak, amikor az Északi-sarkról teljesen eltűnik a jég. Ezt segíti, hogy az elmúlt húsz évben még a felhők is kisebbek és ritkábbak lettek a térségben. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!