Régen alapélelmiszereink voltak a hűvelyesek, ahogy azt a mindenki által ismert népdal kezdete, a "csicseriborsó, bab, lencse" is mutatja, és ma már sokkal inkább átvette a fehérjedús növényi alapanyagok helyét a hús, illetve a különböző tejtermékek, a hüvelyesek pedig szinte teljesen eltűntek, és csak ritkán használjuk őket. Pedig ha egészségesebben és környezetkímélőbben szeretnénk élni és táplálkozni, akkor érdemes újrafelfedezni őket, több okból is!
Sokan választják mostanság a vegán vagy vegetáriánus étrendet, de nemcsak nekik jó döntés gyakran és rendszeresen fogyasztani hüvelyeseket. Egyrészt gazdag fehérjeforrásról van szó, másrészt jóval több, a szervezet számára nagyon is fontos rostot tartalmaznak, mint az állati fehérjék, de mellettük szól az is, hogy:
1.
Sokkal olcsóbbak, fillérekért beszerezhetjük száraz és konzerv, már főtt formában is, legyen az lencse, csicseriborsó, vörös, fehér vagy fekete bab, de ide tartozik a sárgaborsó, a felesborsó, a vöröslencse és a szójabab, illetve a belőle készülő termékek, így a tofu is.