Egyéb kategória

Mennyi veszekedés normális egy jól működő kapcsolatban?

Ha jobban belegondolunk, mindannyian ugyanazt szeretnénk, ha a párkapcsolatunkról van szó: legyen harmónia, működjünk jól együtt, szeressük egymást és élvezzük egymás társaságát, mindig legyünk a másik számára szórakoztatóak, érdekesek és izgalmasak. Na, de azt is tudja mindenki, hogy ez naiv ábránd, a legsziruposabb romantikus filmek végefőcíme. A valóság ennél sokkal… valóságosabb – veszekedésekkel, vitákkal. De vajon mennyi fér bele ebből egy jól működő kapcsolatba?

vous - 2019.01.09.
Mennyi veszekedés normális egy jól működő kapcsolatban?

Veszekedés és vita nélkül nincs jól működő párkapcsolat. Ha sosem vitatkoztok vagy veszekedtek, akkor vagy egy filmben éltek vagy valamit nagyon a szőnyeg alá sepertek, és valamit nem mondtok ki a másiknak. Valami valószínűleg zavar benneteket – lehet, hogy túlságosan apróságnak tartjátok megemlíteni. Pedig sok kis apróságból is készülhet óriási bomba, ami aztán egyszer csak robbanni fog.

Egy kapcsolat akkor működik jól, ha

  • őszintén beszéltek az érzéseitekről (jóról és rosszról egyaránt),
  • megosztjátok, mivel sértett meg benneteket,
  • meghúzzátok a határvonalat: eddig és nem tovább,
  • folyamatosan kommunikáltok.

Van, akinek ez jobban megy, van, akinek nehezebben, de begubózni egyenesen tilos. Na, de mikor sok a veszekedés? És mikor érdemes azon is elgondolkodni, hogy az adott kapcsolatnak van-e egyáltalán jövője?

Mivel minden kapcsolat más, mindegyik dinamikája eltér egymástól, így lehetetlen konkrét számot mondani.

Arra érdemes figyelni, ha a vita vagy a veszekedés nem előre visz benneteket, hanem rombolóan hat – ráadásul ez az időszak terhelően sokáig tart. A legtöbb esetben ez az a pont, ahol a párosnak érdemes elgondolkodnia: biztos, hogy ez jó felé viszi őket? Biztosan ezt akarják? Miért is veszekednek folyamatosan? Biztosan ki lehet ebből törni? Mi is a valódi ok?

Mindent összegezve: összeveszni lehet, összeveszni kell, összeveszni addig érdemes, amíg előre visz. Abban a pillanatban, hogy rombolóan hat: álljatok meg. Onnantól veszélyben lehet a kapcsolatotok.

Ajánlott cikkek