Egyéb kategória

Novellákból összefűzött szeretetlánc – Könyvajánló

Mondanám, hogy ez a napsütötte könyv szerintem teljesen harmonizál a téli mínuszokkal, de éppúgy olvasható – és pont olyan élményt nyújt – nyáron is. Történetek keringenek, családi anekdoták öröklődnek nemzedékről nemzedékre. Ez a könyv afféle tűnődős könyv, olyan apró sokszor miniatűr mozzanatok megörökítése, amelyekre mi sokszor oda sem figyelünk az állandó napi rohanásban. Grecsó Krisztián Harminc év napsütés című könyve következik, avagy a novellákból összefűzött szeretetlánc.

vous - 2018.12.22.
Novellákból összefűzött szeretetlánc – Könyvajánló

Sok-sok héten át várta ez a kötet a könyvespolcomon, hogy sorra kerüljön. Mint egy türelmes jóbarát, aki a megfelelő időben szól hozzám, kivárta a tökéletes pillanatot, így a zománcos fedőréteg alatti mélyebb karcolatok is mikrosebészeti pontossággal hatolnak a lelkembe. Nemcsak szép pillanatok vannak a történetekben, ott találjuk az élet rútságát is mintegy ellenpontozásaként egy önfeledt mosolynak,

ám ettől lesz az egész könyv igazán emberi és lélekközeli mű.

A szerző gyerekként sokat faggatta nagyapját, a szűkszavú öreget, aki falun élt és mezőgazdasággal foglalkozott, s ez a magyar történelmet ismerve, mindig mást jelentett: néha napszámosságot, néha zsellérséget, s volt úgy, hogy téesztagságot. Amikor az író kisfiúként ezeket a nagyapja által továbbadott történeteket lelkében elraktározta még nem is tudhatta, hogy ez milyen kimeríthetetlen kincsesbánya, mennyi energiát lehet meríteni a nehéz időkben a kedves, családi pillanatokból.

S tulajdonképpen erre tanít ez a novellafüzér, hogy az emlékezésnek legalább olyan jelentős eleme kell legyen az életünknek, mint a jelen pillanat megélésének.

Azt mondja a szerző, hogy: “a sokat mesélt családi történetek, adomák idővel lekerekednek, nem is mindig pontosak, s olykor kitalációkként élnek generációkon át, mégis mélyen igazak. Az emlékezésért születnek, a felejtés ellenében.”

Ezek az élmények először a szűk család bensőséges pillanataira korlátozódnak, de ahogy hősünk növekszik, kitágul a látóhatár, s ugyan gyengécske még az a láb, de mivel a háttér biztos alapokon nyugszik, Daru bátran elrugaszkodik, s kirepül a családi fészekből.

Aztán miközben a felnőtté válás rögös útjain botladozunk, hirtelen szembejön velünk a sorsunk… A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok >>>

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.