Egyéb kategória

10 dolog, amit az egészséges emberek reggel 9 előtt megtesznek

A reggeli stressz méreg az emberi szervezet számára. A reggeli stresszt azonban a 21. század második évtizedének végén elég nehéz elkerülni. Nem véletlenül szaporodnak a kiégés felismerését szorgalmazó írások, könyvek, a mindfulness tréningek, a slow életmódot terjesztő könyvek, workshopok. A következő 10 tipp abban segíthet, hogyan maradhattok egészségesek 2018-ban. És csak semmi stressz, lassan építsétek be ezeket a hétköznapokba.

vous - 2018.11.15.
10 dolog, amit az egészséges emberek reggel 9 előtt megtesznek

1. Keljetek fel időben!

Észrevettétek már, mennyivel hatékonyabbak vagytok, ha időben keltek fel reggel? Egyrészt így van időtök átgondolni a napi teeendőket. Nem stresszel benneteket az sem, hogy el fogtok készni. Nem idegesítitek fel magatokat azon, hogy nincs mit felvennetek. Kezdjétek a napot egy kis rendszerezéssel: vessétek be az ágyat, öltözzetek fel, mosogassátok el a reggeli kávés bögrét a konyhában. A kora reggeli ébredésnek az is feltétele, hogy időben lefekszetek aludni. Higgyétek el, ennyi már elég ahhoz, hogy egy stresszforrást kiiktassatok az életetekből.

Olvassátok el ezt is >>> Íme a korán kelés receptje: mindössze 5 trükköt kell ismernetek

2. Legyen fix az alvási időtök!

Tapasztalatból mondjuk, ezt a legnehezebb kivitelezni akkor, ha minden napotok más. A hektikus életmódba nem fér bele, hogy minden este 22 órakkor lefeküdjön valaki. Pedig sokkal kiegyensúlyozottabbak lesztek, ha minden nap nagyjából ugyanakkor tértek nyugovóra – és nagyjából ugyanakkor ébredtek fel. Még mielőtt megkérdeznétek: igen, ez a hétvégékre is érvényes.

Olvassátok el ezt is >>> Én voltam a korán kelés királynője, két napig – egy csúfosan elbukott VOUS-kihívás

3. Éhgyomorra igyatok citromos vizet!

A citromos víz pozitív hatásairól írtunk már cikket, készítettünk videót, ezért nem is tudjuk sokáig ragozni a témát. A citromos vízre szüksége van reggel a szervezetnek: élénkít, tisztít, beindítja az anyagcserét, hidratálja a szerveket és a bőrt. A reggeli kávé előtt vagy helyett citromos vízzel indítsátok a napot.

4. Reggelizzetek!

Ne úgy, mint egy császár! Ne is úgy, mint ahogyan a reklámok hirdetik: cukros müzlivel és joghurttal. Ha gyümölcsöt ennétek, azt mindig éhgyomorra fogyasszátok, és ne keverjétek se joghurttal, se gabonával, müzlivel. Érdemes a smoothie-k közül válogatni: a zöldturmix ideális lehet minden évszakban.

Nézzétek meg ezt a videót >>> Zöld turmix a csodás közérzetért

Forrás:
Depositphotos

5. Mozgassátok át magatokat!

Reggelente 5 perc elég ahhoz, hogy a testeteket átmozgassátok, de sokkal jobban érzitek majd magatokat utána. (Nem, nem ERRE gondolunk.) Fejkörzés, vállkörzés előre-hátra, csípőkörzés, egyenes lábbal és háttal előre dőlés, térd- és csípőkörzés, nyújtózás a plafon felé, bokakörzés. Ennyi, nem több, mégis csodát tesz majd. Ha nem hiszitek, járjatok utána!

6. Olvassatok

Ha esténként egy oldal után belebóbiskoltok a kedvenc könyvetekbe, keljetek fel hajnalban és olvassatok 20 percet. Ne, ne a telefont nyomkodjátok, hanem olvassatok, hogy belendüljön az agyatok, pezsegjenek bennetek a szavak, serkentsék a kreativitásotokat.

7. Hallgassatok zenét!

Olyat, ami feldob. Olyat, amitől pozitív lesz a reggel. És egy kis klasszikus sosem árt: Mozart, Beethoven, és a többiek.

8. Meditáljatok

A meditálásnak nincs meghatározott időpontja, nektek kell kitapasztalni, mikor a legideálisabb számotokra. A meditáció pozitív hatással van a testre és a lélekre, ezért ha kitapasztaljátok, hogy a reggeli időpont a számotokra az igazi, akkor ne tologassátok máshova.

Olvassátok el ezt is >>> 15 perc meditáció, hogy tökéletes nap elé nézzetek – így csináljátok!

Forrás:
istock.com

9. Írjatok naplót!

Reggel?! Hát, ez milyen dolog? – Első pillanatban mi is pont ugyanezt kérdeztük, de utána rájöttünk arra, hogy a reggeli naplóírás kicsit olyan, mint a reggeli olvasás: beindítja az agytekervényeket, serkenti a kreativitást.

10. Mondjátok ki: SZ-E-R-E-T-L-E-K

A testvéreteknek, a gyereketeknek, a párotoknak, a kutyátoknak, a macskátoknak, vagy éppen a tükörbe nézve magatoknak. Modjátok el minden reggel: Szeretlek!

Ajánlott cikkek