Egyéb kategória

Ti is mindent túlagyaltok? Itt az ideje, hogy leszokjatok erről!

Amikor döntenetek kell, számításba veszitek az összes létező lehetőséget, hogy biztosan a helyes döntést hozzátok meg? Ha ez jellemző rátok, jól figyeljetek! Az új kutatások ugyanis kimutatták, hogy ez a viselkedés nemcsak felesleges stresszt okoz, hanem még meg is nehezíti a megfelelő döntés meghozatalát.

vous - 2018.10.21.
Ti is mindent túlagyaltok? Itt az ideje, hogy leszokjatok erről!

A Mind Bodygreen számolt be arról a kutatásról, melyben a kutatók megvizsgálták, hogy a döntéshozatal során a túlzások milyen hatással vannak az eredményességre. Négy különálló kísérlet során a résztvevőket arra kérték, hogy döntsenek, majd a döntéshozatali folyamat során értékeljék a stressz érezhetőségét. A kutatók azt találták, hogy azok a személyek, akik túlgondolták a választásaikat, inkább pszichológiai nehézségekbe ütköztek, ami az emberek azzal kapcsolatos rögeszméjén alapult, hogy mi a helyes. Más szóval, a túlzó gondolkodás tünetként értelmezhető, a „helyes” választás kétségbeesett keresése volt az, ami az embereknek valójában stresszt okozott.

A döntéshozatal különösen stresszes lehet azok számára, akik a „helyes dolgot” (igazság motiváció) helyezik a középpontba, és kevésbé stresszes azok számára, akik az előrelépést helyezik a középpontba, gyorsan és zökkenőmentesen oldják meg a problémákat (kontrollálás motiváció).

Senki sem akar rossz döntést hozni, különösen, ha az, amiről dönt, olyan valami, ami nagyon fontos számára.

De minél nagyobb nyomást helyeztek önmagatokra, annál inkább megnehezítitek a helyzeteteket. Mindannyian helyesen akartok dönteni, de a helyes fogalom igencsak relatív. Ráadásul, ha csak a „helyes” dologra koncentráltok, kizártok minden más lehetőséget, nem halljátok meg a környezetetek álláspontjait.

Amikor legközelebb elkezditek elemezni a választási lehetőségeiteket, adjatok magatoknak egy kis teret.

Sétáljatok, meditáljatok, egy kicsit ürítsétek ki az elméteket. Gondoljátok át a motivációt a szorongás mögött. Vegyetek egy mély levegőt, ismerjétek fel, hogy mennyire önkínzó dolog a túlagyalás, és gyakoroljátok az elengedés művészetét.

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szemétszedés Világnapja
Világ
Szemétszedés Világnapja
vous - 2023.09.18.
Ausztrál kezdeményezésre lett a szeptember harmadik szombatja globálisan a Szemétszedés világnapja, “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottóval. Ehhez csatlakoztak az ország több pontján a szcientológia önkéntes lelkészek, akiknél már hagyomány, hogy ezen a napon az egyházuk épületének környékén és egyéb helyeken szemetet szednek.

Otthon

Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
Otthon
Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
vous - 2023.09.19.
Az otthonunk az egyik legfontosabb pont az életünkben. Ez az a hely, ahol fesztelenül jól érezhetjük magunkat, ahol néhanapján szomorúak vagyunk és ahol komfortra és biztonságra lelhetünk. Sokan a lakberendezés során is a kényelmes megoldásokat keresik, azonban azt senki nem szeretné, ha úgy nézne ki az otthona, mintha egy népszerű bútoráruház katalógusának egyik oldala.