Az árpa nagyon tápláló és egészséges, ősi gabonafélénk, amiről mára szinte teljesen elfeledkeztünk, pedig a legtöbb helyen fillérekért beszerezhető, és sokan csak kutyakaját főznek belőle, és ez nem vicc! Érdemes újra felfedezni, mert nagyon finom is, nemcsak egészséges!
Aki egy kicsit egészségesebben szeretne étkezni, az kipróbál mindenféle izgalmas és trendi alapanyagot, de néha érdemes egy kicsit a helyi és őshonos növények között körbenézni, mert meglepő, mennyi mindent találunk. Ilyen az árpagyöngy vagy más néven gersli is, ami például teljesen kikopott a köztudatból, pedig egy rostokban és nyomelemekben gazdag gabonáról van szó, ami
fillérekért beszerezhető, és nem mellesleg tényleg nagyon finom.
Az íze nem túl karakteres, így jól fűszerezhető, de az állaga nagyon izgalmas: a gabonaszemek megfőve nagyon ruganyosak, kicsit hasonlít ebből a szempontból a quinoához, és bár kissé hosszabban puhul meg, mint a rizs, épp ezért érdemes előre beáztatni, hogy lerövidíthessük a főzési időt.
Az árpagyöngyöt nemcsak olcsósága miatt érdemes felfedezni, de tényleg nagyon finom is, például rizottónak készítve, mint az alábbi receptben, de emellett nem mellesleg
Gombás árpagyöngyrizottó receptje >>>